Περίοδος κινητικότητας από παράγοντες της Βαλκανικής σημειώνεται, σε μια στιγμή όμως που η Αθήνα βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα», αναμένοντας από την Αγκυρα, εφόσον το αποφασίσει, να προτείνει, μετά από πολύμηνη κωλυσιεργία, ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία

Σύμφωνα με φημολογία στον αλβανικό Τύπο, δεν αποκλείεται, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντυ Ράμα, μετά τη χτεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία, να ταξιδέψει αύριο και στην Αθήνα.

Τουρκία – Αλβανία: Απλώνει την επιρροή της η Άγκυρα με νοσοκομεία και στρατιωτικές σχέσεις 
Κατά εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στον αλβανικό Τύπο, μάλιστα, ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως «ταχυδρόμος» του Ερντογάν, μεταφέροντας κάποιο μήνυμα.

Γενικότερα, πολιτικοί κύκλοι στα Τίρανα εκτιμάται ότι βλέπουν με καλό μάτι έναν «διαμεσολαβητικό» ρόλο της Αλβανίας στα ελληνο-τουρκικά (!).

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ερωτηθείς, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση, για το ενδεχόμενο επίσκεψης Ράμα στην Ελλάδα δεν διέψευσε αλλά ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου, πάντως, φέρονται να δηλώνουν πως η επίσκεψη είναι πιθανή.

Ελληνο-αλβανικά

Να σημειωθεί πως πιθανή επίσκεψη Ράμα σημειώνεται τη στιγμή που στην Αλβανία έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση, με αφορμή την -προ μηνών- συμφωνία Αθήνας – Τιράνων για παραπομπή του θέματος της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, και η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλουν τον Ε.Ράμα, επειδή συνεχίζει την διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, παρ’ ότι η Αθήνα ανακοίνωσε το κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, προκειμένου να επεκταθούν στη συνέχεια τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ) στο Πέλαγος από τα 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα, στα 12 ν.μ. Κατά τους ισχυρσιμούς τους, πρόκειται για μονομερή ελληνική ενέργεια.

Eπέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Ο Αλβανός Πρόεδρος Δημοκρατίας καταγγέλλει τον Ράμα ως «εκπρόσωπο» της Ελλάδας 
Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «οι επαφές των επιτροπών Ελλάδας και Αλβανίας προχωρούν κανονικά».

Οι «τεχνικές επαφές» επιβάλλονται, προκειμένου να διαμορφωθεί και να συμφωνηθεί η ατζέντα των θεμάτων, με τα οποία οι δύο πλευρές θα προσφύγουν στο Δικαστήριο της Χάγης.

Οσον αφορά την επέκταση των ΕΧΥ, ο Α.Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το σχετικό «σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή στο αμέσως ερχόμενο χρονικό διάστημα».

Διερευνητικές

Πάντως, από τη μεριά της η Αγκυρα δείχνει να κωλυσιεργεί και να μην δίδει ακόμα ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών.

«Δεν υπάρχει, έως τώρα, μήνυμα από Τουρκία για ορισμό ημερομηνίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «περιμένει από τον Σεπτέμβριο» κάτι τέτοιο, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει.

Κι’ αυτό τη στιγμή που σχεδόν σε καθημερινή βάση όλο και κάποιος Τούρκος κυβερνητικός παράγοντας εμφανίζεται να δηλώνει ότι η Αγκυρα θέλει μεν τον διάλογο και την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, αλλά είναι η Ελλάδα που δεν προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (!).

Σύμφωνα με τον Α.Παπαϊωάννου, πάντως, σε αναμονή για να κάνει η Τουρκία την πρώτη της κίνηση είναι και η ΕΕ.

Να σημειωθεί πως από χτες βρίσκεται στην Πορτογαλία, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, θα βρεθεί στη Λισαβώνα και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Βόρεια Μακεδονία

Στην Αθήνα, επίσης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14 Ιανουαρίου, και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Κατά την επίσκεψή του, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να υπογραφούν τρία μνημόνια συνεργασίας.

Ειδικότερα, για τη συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο Οργανισμό της βόρειας γείτονος, για την Πολιτική Προστασία, καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ωστόσο, τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, τα οποία προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, και έχουν ήδη κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση, παραμένει άγνωστο πότε, επιτέλους, θα συζητηθούν.

Ως γνωστόν, το θέμα αφορά το προεδρείο της Βουλής, το οποίο φέρεται να να έχει βγάλει εκτός ατζέντας των συζητήσεων το ζήτημα, εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Κάτι, πάντως, που εμποδίζει την πραγματοποίηση σημαντικών βημάτων προς την κατεύθυνση της υλοποίησης πτυχών της Συμφωνίας των Πρεσπών και ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Ολα αυτά συμβαίνουν, μάλιστα, τη στιγμή που η Σόφια πρόβαλε βέτο στην έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Κάτι που είχε ως συνέπεια να «μπλοκαριστεί» και η ίδια διαδικασία για την Αλβανία.

Κύπρος

Στο «μέτωπο» των ελληνο-τουρκικών, βεβαίως, εμμέσως πλην σαφώς, εντάσσεται και το Κυπριακό, όπου δεν αποκλείεται ο ΟΗΕ να προτείνει τη σύγκληση «άτυπης» διεθνούς Διάσκεψης.

Ενώ, λοιπόν, τη μια στιγμή Αγκυρα και κατεχόμενα δηλώνουν πως θέλουν τη «λύση» της διχοτόμησης και των δύο κρατών στη Μεγαλόνησο, και την άλλη ότι θα δώσουν «μια τελευταία ευκαιρία» στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η Τζέϊν Λουτ, απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, επανέρχεται στην Κύπρο την Δευτέρα για επαφές.

Οπως ανέφερε ο Α.Παπαϊωάννου, έως τώρα, δεν προγραμματίζεται επίσκεψή της στην Αθήνα.

Περσικός

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι προγραμματίζεται επίσκεψη του Ν.Δένδια στη Σαουδική Αραβία, ενώ διευκρίνισε ότι θα υπογραφεί και συμφωνία μεταξύ του ελληνικού και του σαουδαραβικού υπουργείων Αμυνας.

Στην τελευταία θα ενταχθεί και η αποστολή ελληνικης αντιαεροπορικής συστοιχίας, Patriot, στη Σαουδική Αραβία. Τον Φεβρουάριο, επίσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τη Σούδα κοινή άσκηση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή σαουδαραβικών αεροσκαφών, F-15.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις