«Είναι ώρα η Πολιτεία να σταματήσει να αντιδικεί με έναν κρατούμενο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο σωφρονισμού», τονίζει ο συνήγορος υπεράσπισής του

Για αδικαιολόγητη μεταφορά του Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών κάνει λόγο ο δικηγόρος του, Θανάσης Καμπαγιάννης, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το πώς έφτασαν ως εδώ τα πράγματα. Μάλιστα, μιλά για «εκδικητική» συμπεριφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καμπαγιάννης, χωρίς να προηγηθεί σύγκλιση της Τριμελούς Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών και με την «αόριστη επίκληση αξιόπιστων πληροφοριών για λόγους δημόσιας τάξης» ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη στις φυλακές Γρεβενών στις 17 Απριλίου. Σχεδόν αμέσως άρχισε απεργία πείνας, ζητώντας να επιστρέψει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του, φορώντας  βραχιολάκι. Δηλαδή με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, όπως ανάφερει ο Θ. Καμπαγιάννης, η σύσσωμη συμπαράσταση των καθηγητών του ακύρωσε την πρόθεση του υπουργείου να συνεχίσει τις σπουδές του από τη φυλακή των Γρεβενών εξ αποστάσεως. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, ο κρατούμενος δεν αιτήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, καθώς θα νομιμοποιούσε την απομάκρυνσή του από την Αθήνα.

Στη συνέχεια, όπως σημειώνει ο συνήγορός του, ο κρατούμενος μετήχθη από τα Γρεβενά στον Κορυδαλλό στις 9 Μαΐου, όχι όμως στην κεντρική φυλακή, αλλά στις γυναικείες, και συγκεκριμένα εκεί όπου κρατούνταν τα μέλη της 17Ν. Όταν αντέδρασε εκ νέου με απεργία πείνας, η απάντηση από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ήταν ότι η εκεί μεταφορά του έγινε λόγω κορονοΐού και πως έπρεπε να παραμείνει για 14 ημέρες.

Μάλιστα, τού δόθηκαν ρητές εγγυήσεις για την ακώλυτη συνέχιση των σπουδών του, καταρχάς με τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια αυτοπρόσωπα. Κατόπιν τούτου, στις 11 Μαΐου 2020, ο κρατούμενος ανέστειλε την κινητοποίησή του και ζήτησε διά του συνηγόρου του την εφαρμογή των υπεσχηθέντων, αιτήθηκε δε προς τη Διεύθυνση την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης σε συνάντηση του συνηγόρου του και του δασκάλου του, Πέτρου Δαμιανού, με τη διευθύντρα των γυναικείων φυλακών, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Για δύο εβδομάδες, όμως, το αίτημά του για τηλε-εκπαίδευση δεν μπορούσε να υλοποιηθεί αφού τον ενημέρωσαν ότι το κατάστημα δεν διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή! Εάν και έκανε μία σειρά από αντιπροτάσεις, όπως για παράδειγμα να ανεβαίνει ο κρατούμενος σε ένα χώρο όπου υπάρχει υπολογιστής ή να προσκομμιστεί στη φυλακή ένας άλλος υπολογιστής, καμία δεν έγινε δεκτή. Τελικά, τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, η υποδιευθύντρια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ενημέρωσε τον συνήγορο του κρατουμένου ότι μπορεί να κάνει μάθημα από απόσταση μέσω του υπολογιστή της φυλακής, αυτό δηλαδή που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δημάκης και τού είχαν απαντήσει αρνητικά.

«Είναι ώρα η Πολιτεία να σταματήσει να αντιδικεί με έναν κρατούμενο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο σωφρονισμού. Είναι ώρα η Πολιτεία να δείξει ένα πρόσωπο όχι εκδικητικό και μισαλλόδοξο, αλλά συμπεριληπτικό και μεγαλόκαρδο. Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία και συντάσσεται με το δικαίωμα ενός κρατούμενου να αλλάξει τη ζωή του και να επιλέξει το δρόμο του σωφρονισμού πρέπει να απευθύνει στην Πολιτεία την έκκληση να δώσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στον Βασίλη Δημάκη που την έχει κερδίσει με τον βίο του τα τελευταία – πολλά πλέον – χρόνια και να ικανοποιήσει τα αυτονόητα αιτήματά του: Τη μεταγωγή του στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Ι των φυλακών Κορυδαλλού και την ακώλυτη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία». σημειώνει ο συνήγορός του, Θ. Καμπαγιάννης.

Σοφία Φασουλάκη

Σοφία Φασουλάκη

πηγή:ethnos.gr

pixabay

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις