Η ψηφοφορία μεταφέρεται για αύριο 15:00-20:00 – Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο αύριο ο Δένδιας – Θα παραστεί χωρίς τις συμφωνίες αφού δεν θα έχουν προλάβει να ψηφιστούν

Με αλλοπρόσαλλη κοινοβουλευτική στρατηγική εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο κρίσιμων συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και έχει δηλώσει ότι επιλέγει την ουδέτερη θέση του «παρών» για το νομοσχέδιο με την Αίγυπτο, αδυνατώντας να χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική για το σημαντικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής λόγω των εμφύλιων κλυδωνισμών, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από κόμμα που δηλώνει «παρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του κόμματος επέλεξε την συγκεκριμένη τακτική ως μια απόπειρα να «μεταδώσει» σε άλλα κόμματα αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η κάλπη θα αναδείξει εσωκομματικές διαφωνίες για τις δύο Συμφωνίες και σε άλλα κόμματα και κυρίως στην ΝΔ.

Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί μια συμφωνία για την οποία δεν έχει εξηγηθεί η μεθοδολογία χάραξης της οριογραμμής.

«Για την συμφωνία με την Αίγυπτο δεν ξέρουμε τι επήρεια έχουν τα νησιά από το κείμενο της συμφωνίας και ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Ξέρουμε ότι δεν ακολουθήθηκε ο κανόνας μέσης γραμμής και ότι η επήρεια είναι μειωμένη. Οπωσδήποτε δεν έχουμε την μεθοδολογία που ακολουθούσαμε εως τώρα. Το κρίσιμο δεν είναι η αξιολόγηση της συμφωνίας αλλά τι πρόκειται να κάνετε με την Τουρκία. Θα εφαρμόσετε την ίδια μέθοδο;» είπε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πατριωτική δύναμη ευθύνης. Θέλουμε εθνική ενότητα και εθνική στρατηγική. Σας καλέσατε να αναδιαμορφώσουμε την στρατηγική αυτή και αρνηθήκατε. Σας δώσαμε το ελαφρυντικό της αμφιβολίας επιλέγοντας το «παρών» και όχι αρνητική στάση ώστε να είχατε τη δυνατότητα να δώσετε διευκρινήσεις καθώς μπορεί να διεμβολιστεί το τουρκολιβικό μνημόνιο. Ζητήσατε μέτωπο εθνικής ομοψυχίας. Σε ποια βάση; Υπάρχει χρόνος διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής. Δεν θεωρούμε ότι η ακινησία είναι τρόπος λύσης. Η δική μας εξωτερική πολιτική ήταν ενεργητική και το αποδείξαμε με την Συμφωνία Πρεσπών. Απορρίπτουμε τις λογικές μη λύσης. Περιμένουμε από εσάς να μας εξηγήσετε ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε και ποιά μεθοδολογία με την Τουρκία. Δεν μπορείτε να ζητάτε λευκή επιταγή από την αξιωματική αντιπολίτευσης. Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Ο καθένας από εμάς έχει ατομική ευθύνη να τοποθετηθεί στις προκλήσεις. Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο καθένας ατομικά κάθε πολιτική δύναμη να πάρει τις ευθύνες που του αναλογεί».

Θα διεξαχθεί αύριο 15:00-20:00 η ψηφοφορία 

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη από τις 15:00 έως τις 20:00, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων που τηρεί η Βουλή, λόγω του νέου κορωνοϊού (60 βουλευτές ανά ώρα).

Σημειώνεται ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν δηλώσει ότι υπερψηφίζουν και τις δύο συμφωνίες (Αθηνών-Ρώμης και Αθηνών-Καΐρου), ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει υπερψήφιση της συμφωνίας με την Ιταλία και “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 τις καταψηφίζουν, ενώ η Ελληνική Λύση είχε επιφυλαχθεί.

«Απαράδεκτο και αδιανόητο» λέει το Μαξίμου

Απαράδεκτη και αδιανόητη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την Συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο το οποίο ξεκινά αύριο χωρίς να είναι δημοσιευμένη σε ΦΕΚ η κρίσιμη Συμφωνία.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ονομαστική ψηφοφορία για ένα ζήτημα στο οποίο δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση καθώς ψηφίζει «παρών».

πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις