Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η Βουλή εισάγει οριακές συνταγματικά νομοθετικές διαδικασίες με περιορισμό της συζήτησης και της διαβούλευσης των προωθούμενων διατάξεων – Άμεση απάντηση Τασούλα: «Μαζί αποφασίσαμε την διασδικασία στις 12 Μαρτίου – Βάλαμε συμπληρωματικά την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου» – «Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής» απάντησε η κυβέρνηση
Την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας απο την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το Περιβάλλον ανακοίνωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής για αντιθεσμικές πρακτικές προκειμένου να ψηφιστούν εν κρυπτώ κρίσιμες διατάξεις.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε αρχικά πως ενώ η Βουλή εισάγει οριακές συνταγματικά νομοθετικές διαδικασίες με περιορισμό της συζήτησης και της διαβούλευσης των προωθούμενων διατάξεων η κυβέρνηση ετοιμάζει να καταθέσει 26 κρίσιμα νομοσχέδια εως το τέλος Ιουλίου. Εστίασε ωστόσο στην απόφαση του προεδρείου της Βουλής να παρέχει την δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίζουν νομοσχέδια με επιστολική ψήφο κάτι που όπως υποστήριξε παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος. “Εμείς αυτή την διαδικασία δεν πρόκειται να την νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας γι αυτό και αποχωρούμε ελπίζοντας ότι θα είναι τελευταία φορά” είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε “σας παρακαλώ μην αποχωρήσετε καθώς θα ήθελα να σας δώσω την δική μου απάντηση. Με ψηφίσατε και ξέρω να συμπεριφέρομαι καλά στους ψηφοφόρους μου.
Ο κ. Τσίπρας είπε κάτι πολύ σωστό όταν μίλησε πριν απο λίγες εβδομάδες εδώ στην Βουλή. Είπε πολύ σωστά ότι είναι αμήχανη στιγμή να μιλάς σε τόσους λίγους βουλευτές αλλά έτσι είναι το σωστό. Απο την δική μας πλευρά, στις αρχές Μαρτίου έπρεπε να προσδιορίσουμε την λειτουργία μας και αυτό ήταν αμήχανο. Έπρεπε την αμηχανία να την αντικαταστήσει η πολυμήχανη ευρηματικότητα για την προστασία της Δημοκρατίας των βουλευτών και των εργαζόμενων. Για την εκπομπή ενός μηνύματος στην κοινωνία που τότε τα είχε χαμένα.
Είπαμε ότι θα περιορίσουμε τις διαδικασίες και θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της οργανωμένης συζήτησης στην πιο συνεσταλμένη της εκδοχή. Δεν κάναμε χρήση της διάταξης του Συντάγματος που προβλέπει ακόμα και νομοθέτηση απο τις επιτροπές. Αυτά που είπε σήμερα ο κ.Τσίπρας και είναι πολύ σωστά για την ψηφοφορία ανα ομάδες βουλευτών και με άνεση χρόνου για να μην υπάρχει συνωστισμός τα αποφασίσαμε στις 12 Μαρτίου. Βάλαμε συμπληρωματικά την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου κατ αναλογία της δυνατότητας που δίνει ο Κανονισμός και το Σύνταγμα.
Υπήρξαμε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί σε αυτό το ζήτημα. Είπαμε για όσο διαρκεί η κλεισούρα να ψηφίζουμε συμπληρωματικά και με επιστολική ψήφο. Αυτό δεν θα γίνει συνεχώς και προφανώς στις μυστικές ψηφοφορίες παρότι επιτρέπεται”.
Πάντως, κλείνοντας το διαδικαστικό ζήτημα ο κ. Τσίπρας επισήμανε και προς το προεδρείο και προς την κυβέρνηση ότι “έχω κάνει 4,5 χρόνια πρωθυπουργός και ξέρω απο έκτακτες καταστάσεις και γνωρίζω τα όρια της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Δεν μπορείτε να αγνοείτε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.
Ανακοίνωση – απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε αυτήν ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε:
«Ο κ. Τσίπρας είναι απών. Από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που και η Ελλάδα δίνει τη παγκόσμια μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.
Ο κ. Τσίπρας είναι απών και από το Κοινοβούλιο, καθώς αντί να συμβάλει εποικοδομητικά στο διάλογο για μια πιο περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή.
Και ύστερα αναρωτιέται γιατί όσα λέει δεν τα ακούει κανείς. Γιατί και σήμερα με την αποχώρησή του απέδειξε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής».
Αναλυτικά ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτηση του στη Βουλή σημείωσε:
«Θα ξεκινήσω τοποθέτηση με την διαδικασία μέσα από την οποία συζητάμε κρίσιμα νομοσχέδια όπως το σημερινό. Η διαδικασία δεν είναι δευτερεύον θέμα. Εως χθές η κυβέρνηση νομοθετούσε με ΠΝΠ και για ζητήματα που δεν είχε συγκατάθεση αντιπολίτευσης πέραν της πανδημίας. Σήμερα με τους νέους κανόνες προστασίας η κυβέρνηση αποφασίζει μια σειρά νομοθετικών σχεδίων που είχε στο συρτάρι να τα προωθήσει τους επόμενους 3 μήνες. Αυτό δεν δικαιολογεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν μπορούν κρίσιμα νομοσχέδια να προωθούνται με διαδικιασία υπολειτουργίας του κοινοβουλίου με περιορισμούς. Το πιο κρίσιμο για το οποίο ενημέρωσα τον ΠτΒ για την διαφωνία μας δεν μπορεί η Βουλή όταν τίθεται αίτημα ονομαστικής να ψηφίζει δια της επιστολικής ψήφου. Αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα.
Δεν μπορεί να αλλάζει το σύνταγμα με απόφαση της Διάσκεψης ή της Ολομέλειας.
Η επιστολή ψήφος προβλέπεται μόνο για αποστολές κυβέρνησης ή Βουλής στο εξωτερικό.
Αναθέτουν στους γραμματείς ΚΟ την ψήφο συνείδησης κάθε βουλευτή.
Εδώ για τα κρίσιμα νομοσχεδια εγείρεται μείζον ζήτημα και εμείς δεν συναινούμε.
Να μην επαναληφθεί.
Το ζήτημα Δημοκρατικής λειτουργίας και της λειτουργίας του κοινοβουλίου δεν είναι δευτερεύον. Εχω την αίσθηση ότι απο την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει πρόθεση κανονικοποίησης μιας κατάστασης εξαίρεσης.
Άκουσα τον ΠΘ που σχολίασε την διαμαρτυρία των φορέων περιβάλλοντος έξω από την Βουλή.
Γιατί μέχρι και η συγκέντρωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έξω από τη Βουλή τον πείραξε τον κο Μητσοτάκη.
Και προφανώς δεν τον πείραξε γιατί ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για τις αποστάσεις.
¨Όταν καλούσε στο τηλέφωνο το δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο και να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό με τη συναυλία και καλούσε και τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατίσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πειράζανε οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν. Και δεν είχε αρθεί ακόμη η καραντίνα.
Τώρα τον πείραξε η διαμαρτυρία.
Μη τυχόν και χαλάσει τη σούπα της ομοφωνίας που επι πληρωμή 20 εκατομμυρίων διαφήμισης έχετε κατασκευάσει σε δεκάδες σαιτ και μέσα ενημέρωσης.
Για να δημιουργήσετε την εικονική πραγματικότητα. Της επιτυχίας και της κανονικότητας.
Μόνο που δεν είναι κανονικότητα ούτε η μισή δουλειά ούτε η μισή ζωή.
Όλο και αναθεωρείται η ύφεση.
Χθες ο κ. Σταικούρας μίλησε για 7,9 ύφεση και την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έλεγε στο CNN ότι θα ειναι 10%. Κάθε ημέρα την ανεβάζετε ανα 2 μονάδες. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι εσείς διατηρείται τα ίδια μέτρα είτε με 2% ύφεση είτε με 10%.
Γιατί; Γιατί δεν έχουμε λεφτόδεντρα όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Να μιλήσω μήπως για τα λεφτόδεντρα των απευθείας αναθέσεων ή για τα κλεφτόδεντρα των προγραμμάτων κατάρτισης. Ή μήπως για τα λεφτά που δίνεται στα διευθυντικά στελέχη.
Τα 37 δις ευρώ που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λεφτόδεντρα. Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το μαξιλάρι εμπροσθοβαρής για να απαλύνεται τις συνέπειες τις κρίσης; Τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα; Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι και όνειρα που γκρεμίζονται.
Μέχρι χθες υμνούσατε την μεσαία τάξη αλλά σήμερα τους κατηγορείτε και μιλάτε για επιχειρήσεις ζόμπι.
Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Μπαίνω τώρα στα του νομοσχεδίου – σκούπα που φέρατε.
Ο όρος “σκούπα” ταιριάζει πολύ εδώ, διότι επιχειρείτε “να καθαρίσετε” τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων.
Αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον.
Καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.
Η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη βιώσιμης ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία.
Καθώς οι εισηγητές του κόμματος μας έχουν αποδομήσει άρθρο-άρθρο το σχέδιό σας, θα αναφερθώ μόνο σε ορισμένα σημεία και διατάξεις, που καταδεικνύουν νομίζω καθαρά τα γενικά κίνητρα και προθέσεις σας απέναντι στο περιβάλλον και την βιωσιμότητα.
Ενδεικτικά επισημαίνω:
Πρώτον: Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων:
Για εσάς, όπως και για όλους τους υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας της αγοράς, η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία» και «σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων».
Με το νομοσχέδιό σας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση τροποποιείται και περιορίζεται με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις ώστε τελικά να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.
Η πρόταση απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως περιγράφεται στο σχέδιο Νόμου, οδηγεί στην επί της ουσίας κατάργησή της, καταστρατηγώντας το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η προστασία του περιβάλλοντος.
Όμως, σας προειδοποιούμε:
Η εμμονή σας να συνδέετε την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απλά με την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα.
Επιδιώκοντας την υποτιθέμενη επίσπευση, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των μελετών και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες, δημιουργείτε συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τους σοβαρούς επενδυτές.
Οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών θα πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν.
¨Οσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι.
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί υπεραξία για την επιχειρηματικότητα και όχι εχθρό.
Για τη σοβαρή επιχειρηματικότητα, βεβαίως.
Όχι για την επιχειρηματικότητα της αραχτής.
Γιατί το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο προς υπέρβαση.
Δεύτερον: Για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τις περιοχές Natura
Με το νομοσχέδιό σας καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης ένα δοκιμασμένο εδώ και χρόνια μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο και συμμετοχικό. Το αντικαθιστάτε με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.
Το νέο σύστημα διοίκησης δεν εμπεριέχει διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενδεδειγμένες πρακτικές.
Θέτετε έτσι σε άμεσο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές.
Σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός περιοχών δικτύου Natura, περνάμε από ένα καθεστώς όπου το κράτος ήταν ο εγγυητής της περιβαλλοντικής προστασίας, σε ένα καθεστώς όπου εν δυνάμει επιτρέπονται όλα και παντού.
Τρίτον: Για τις ρυθμίσεις για τους Δασικούς Χάρτες
Εισάγετε ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οριστικό πάγωμα μιας σημαντικής μεταρρύθμισης για τους δασικούς χάρτες. Μέχρι το 2015, και μετά από 40 χρόνια ανεκπλήρωτης συνταγματικής επιταγής, η χώρα είχε κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της.
Χάρη στην πρωτοβουλία και τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019 είχαμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% και κυρωμένους για το 44% της Ελλάδας.
Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θέλοντας για άλλη μία φορά να χαϊδέψει αυτιά – ό,τι έκανε δηλαδή επί 40 ολόκληρα χρόνια πριν το 2015 – προτείνει αλλαγές που θέτουν σε αμφισβήτηση ακόμη και τους ήδη κυρωμένους χάρτες.
Ακόμη και το ΤΕΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξαν την έλλειψη ασφάλειας Δικαίου σε σχέση με την κυβερνητική παρέμβαση.
Ενώ δε προχωράτε και στην εγκεκριμένη πρόσληψη δασολόγων και γεωπόνων με στόχο να να τινάξετε στον αέρα, κύριε Χατζηδάκη, την κύρωση των δασικών χαρτών!
Τέταρτον: Για τα «Ζητήματα Διαχείρισης Αποβλήτων»
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό,
με το παρόν πολυνομοσχέδιο διαπράττεται και πάλι ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.
Οδηγείτε το μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων μόνο σε ιδιωτικοποιήσεις και καύση.
Η εφαρμοζόμενη πολιτική σας δεν στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία,
δεν υλοποιείτε τα νομοθετημένα κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση,
αλλά επιπλέον οδηγείτε σε νέα οικονομική επιβάρυνση του πολίτη και τις επιχειρήσεις.
Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο αρθρο 93 που αποτελεί την απόλυτη εφαρμογή της άνευ διαβούλευσης νομοθέτησης, διότι ενώ αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά και αλλάζει την οργάνωση και λειτουργία των ΦΟΔΣΑ (φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων) της χώρας, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων και η ΚΕΔΕ) δεν είχαν ουδεμία γνώση.
Η αντίδραση τους ήταν δικαίως άμεση και έντονη – και δεν ανήκουν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ
Πέμπτον: ως προς τη συμμετοχή Ελληνικού Δημοσίου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ΑΕ
Αλήθεια γιατί δεν είπε κουβέντα για αυτό στην ομιλία του ο κος Μητσοτάκης ;
Το ξέχασε ή μήπως με αισχυντηλό τρόπο προσπαθείτε να περάσετε την εκποίηση ενός οργανισμού. Ενας οργανισμό που εμείς προστατέψαμε
Αυτή την ώρα πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται ιδιωτικοποιήσεις και εσείς ουσιαστικά αίρετε τον περιορισμό κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, δεν βάζετε άλλο ποσοστό, οπότε συμπεραίνουμε ότι κατά βούληση σκοπεύετε να ξεπουλήσετε ό,τι θέλουν ορισμένοι να αρπάξουν.
Και μια τελευταία παρατήρηση: Όσο για το άρθρο 119, με το οποίο “χαλαρώνουν” οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες.
Αυτό δεν είναι παρά ένα γενναιόδωρο “δωράκι” στην “Ελληνικός Χρυσός”…
Οπως έλεγε η διαφήμιση “ο Χρυσός μας φέρνει πιο κοντά”.
Το νομοσχέδιο καταστρατηγεί αξίες και κεκτημένα δεκαετιών στην μάχη των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι προφανώς ξεκομμένο από την συνολική πολιτική της κυβέρνησης.
Μετά την έλευσή σας στην εξουσία, κύριοι της ΝΔ, υλοποιείται με ακρίβεια μια σειρά από νεοφιλελεύθερες αντι-μεταρρυθμίσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας του χωρικού σχεδιασμού, αποδομώντας προοδευτικές τομές και κατακτήσεις της περιόδου 2015-19.
Απορρυθμίζετε συστηματικά το θεσμικό πλαίσιο και αποδυναμώνετε περαιτέρω τις λειτουργίες του κράτους και της αυτοδιοίκησης στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και του δημόσιου σχεδιασμού.
Προωθείτε την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, στην ενέργεια, τα νερά, τη γη, ενώ κρίσιμες για το περιβάλλον και το χώρο, δημόσιες αδειοδοτικές ή ελεγκτικές λειτουργίες ανατίθενται σε εκτός διοίκησης ιδιωτικούς φορείς.
Επιβάλλετε μονομερώς στα απορρίμματα, στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, σε σχέδια αστικών αναπλάσεων τις κάθε τύπου συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όμως με απόντα το ρόλο του δημοσίου και των ανεξάρτητων κοινωνικών φορέων.
Αυτό που επιδιώκετε είναι ουσιαστικά να ξαναστήσετε το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate.
Με πλήρη απαξίωση του δημόσιου χώρου και των φυσικών περιβαλλοντικών αγαθών.
Με ανεπίστρεπτες καταστροφές να απειλούν το φυσικό και αστικό μας περιβάλλον.
Ενώ τα κάνετε όλα αυτά ο πρωθυπουργός αυτοδιαφημίζεται και ως οικολόγος, ως πράσινος πρωθυπουργός. Κάνει σημαία μάλιστα τον λιγνίτη. Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να πάμε μαζί στη Δυτική Μακεδονία να συζητήσουμε δημόσια για το σχεδιασμό μας για το λιγνίτη. Να συζητήσουμε με τους φορείς, τους δημάρχους και τους βουλευτές.
Ξαφνικά ανακαλύψατε το 2028 ως το τέλος του λιγνίτη. Εγώ είμαι πιο οικολόγος απο εσάς και σας λέω να κλείσουμε τον λιγνίτι αύριο, το 2021. Εχουμε όμως σχέδιο;. Αυτά είναι κούφια λόγια.
Διότι η πολιτική σας δεν οδηγεί στην αναγκαία κλιματική ουδετερότητα [για την οποία εμείς δεσμευτήκαμε στο Συμβούλιο Κορυφής ΕΕ τον Ιούνιο 2019].
Δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας,
το χαμηλό κόστος ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, που εμείς είχαμε προετοιμάσει.
Παρά μόνο υποκαθιστά το λιγνίτη με το φυσικό αέριο και όχι με ΑΠΕ.
Ακόμα και για τις λιγνιτικές περιοχές προκρίνεται η εναλλακτική του φυσικού αερίου, μέσω μονάδων και δικτύων που ιδιωτικοποιούνται.
Και παρά τις πλείστες εξαγγελίες για τη Δίκαιη Μετάβαση μέχρι σήμερα δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ.
Όύτε καν από το ταμείο Δίκαιης μετάβασης που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με 60 εκατομμύρια ευρώ, κάνοντας την Ελλάδα την πρώτη χώρα της Ευρώπης που χρηματοδότησε τη δίκαιη μετάβαση.
Ασκήθηκε βεβαίως κριτική καιο ασκείται για την δική μας θητεία. Εγώ δεν λέω ότι τα κάναμε όλα άρτια. Αλλά παραλάβαμε την χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας. Το πρώτο μέλημα δεν ήταν πως θα διαχειριστούμε 37 δις ευρφώ αλλά άδεια ταμεία. Αλλά στο περιβάλλον κατορθώσαμε να προωθήσουμε εκσυγχρονιστικές τομές
Κατορθώσαμε να προωθήσουμε, αυτονόητες για ευρωπαϊκή χώρα, προοδευτικές εκσυγχρονιστικές τομές που εκκρεμούσαν για δεκαετίες.
Νομοθετήσαμε και πήραμε πρωτοβουλίες
• Για το φυσικό περιβάλλον (νομοθεσία για περιοχές natura, δασικοί χάρτες, εθνική στρατηγική για τα δάση),
• Για τη διαχείριση αποβλήτων (εθνικό σχέδιο διαχείρισης, στρατηγική για την κυκλική οικονομία),
• Για τον χωρικό σχεδιασμό (κτηματολόγιο, νόμοι για χωρικό σχεδιασμό και αυθαίρετη δόμηση),
• Για το κλίμα και στην ενέργεια (εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα).
• Ενεργειακές κοινότητες, διαγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ, Διαχωρισμός ενεργειακών κλάδων
• Πιάσαμε το στόχο εκπομπής co2 για το 2020
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αντιπαράθεση για την εξόρυξη μπορεί να είναι περι όνου σκιάς λόγω πτώσης τιμής και εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την χάραξη μιας άλλης στρατηγικής που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την φυσική ομορφιά
Εδώ όμως συζητούμε όμως και για Τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε, η αντίληψή σας για την μεγιστοποίηση της ασύδοτης ιδιωτικής κερδοφορίας και η απαρχαιωμένη αντίληψή σας για το κράτος και τον δημόσιο τομέα που μισείτε είναι αυτά που καθορίζουν την πολιτική σας.
Και φέρνουν καταστροφές – οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές.
Το υπόδειγμα βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία βρίσκεται στον αντίποδα του κυρίαρχου, γνώριμου μοντέλου υπερεκμετάλλευσης και αυθαιρεσίας.
Θέτει στο επίκεντρό του την περιβαλλοντική προστασία, τη συμμετοχή των πολιτών, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Επιδιώκει την αποκατάσταση των εργαλείων του δημόσιου δημοκρατικού σχεδιασμού.
Εστιάζει στην αξιοποίηση των διαθέσιμων ανανεώσιμων πόρων, στην εγχώρια επιστημονική γνώση και τις υπάρχουσες δυνατότητες για κοινωνική καινοτομία, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.
Για μας, για τους αριστερούς , τους προοδευτικούς και οικολόγους η “μετάβαση” σε ένα πιο πράσινο μέλλον δεν μπορεί να αφεθεί στην αγορά και στους ανεξέλεγκτους νόμους της.
Πρόκειται για διαδικασία που πρέπει να ενδυναμώσει και να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της εργασίας, των φορέων της κοινωνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και όλων των πολιτών – και ιδιαίτερα των νέων.
Αντίθετα με την δική σας αλλεργία σε κάθε τι δημόσιο
Αντίθετα με την δική σας αλλεργία σε κάθε τι δημόσιο και κρατικό, εμείς θεωρούμε ότι ο δημόσιος χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, με συμμετοχή των πολιτών, αποτελεί κομβικό τομέα πολιτικής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα σήμερα, που η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έχει αποκτήσει πλέον χαρακτήρα επείγοντα και υπαρξιακό.
Το νομοσχέδιό σας, λοιπόν, έρχεται από τα πολύ παλιά.
Από τα “λυσάρια” του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου.
Απελευθερώνει δυναμικές που μας οδηγούν προς τα πίσω
Έκλεισε ο πρωθυπουργός ενθυμούμενος ένα παλιό σύνθημα όχι της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ηταν σύνθημα του 2000 για την παγκοσμιοποίηση. Το σύνθημα τότε ήταν
Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και όχι
¨Ένας άλλος όχι ένας καλύτερος.
Εννοώντας ένας κόσμος που δε έχει στον πυρήνα του το κέρδος και την εκμετάλλευση της ανθρώπινη εργασίας και των φυσικών πόρων.
Σήμερα το σύνθημα της Γκρέτα είναι :
Αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα.
Στην Ελλάδα χαρακτηριστικότεροι πολιτικοί εκφραστές του συστήματος από το κόμμα που μας κυβερνά και τον αρχηγό του, δεν υπάρχουν.
Άρα το σύνθημα αυτό εδώ θα μεταφράζονταν:
Αποχωρούμε – Αλλάξτε κυβέρνηση όχι το κλίμα.
Μια άλλη κυβέρνηση, μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει στο επίκεντρο το περιβάλλον και τη δημοκρατική οργάνωση ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού και κοινωνικού υποδείγματος, είναι εφικτή.
Και μας αξίζει.
Κλείνοντας επαναλαμβάνω. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε αυτή την διαδικασία νομοθέτησης δια τις επιστολικής ψήφου. Είνα ζήτημα δημοκρατίας. Θα αποχωρήσουμε από την διαδικασία και ελπίζω να είναι η πρώτη και τελευταία φορά.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις