Η βουλευτής μίλησε στο L&O για τις εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας, ούσα αισιόδοξη αλλά και απολύτως θετική για την μέχρι τώρα αποδοτικότητα της κυβέρνησης

Πρωτοχρονιάτικη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Law and Order η πρώην υπουργός, νυν βουλευτής Νοτίου Τομέα με τη Νέα Δημοκρατία, Σοφία Βούλτεψη.

Η βουλευτής μίλησε για τις εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας ούσα αισιόδοξη αλλά και απολύτως θετική για την μέχρι τώρα αποδοτικότητα της κυβέρνησης.

Επιπλέον, η κυρία Βούλτεψη μίλησε ανοιχτά για την τουρκική προκλητικότητα κατηγορώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως «Όψιμους Τουρκοφάγους».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ο εμβολιασμός προχωρά, η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε παραλάβει περίπου 26 εκατ. δόσεις. Όμως, παρότι στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι υπάρχει αποδοχή από τον κόσμο, δεν επιβεβαιώνεται στους πολίτες και η δυσπιστία κρατά. Πώς πιστεύετε ότι θα καμφθεί αυτή η δυσπιστία των πολιτών και τελικά θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι τελικά η συντριπτική πλειοψηφία θα εμβολιαστεί. Υπάρχει, βέβαια, ένα ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το εμβόλιο που συνδέεται με τους αρνητές του ίδιου του κορωνοϊού, πιστεύοντας ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους επιστήμονες. Το μόνο που θα καταφέρουν τελικά αυτοί οι άνθρωποι είναι να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Υπάρχουν και κάποιοι στους οποίους έχει δημιουργηθεί μια δυσπιστία, επειδή το ίδιο το εμβόλιο έγινε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου υποστήριζε ότι «το εμβόλιο δεν υπάρχει», «το εμβόλιο δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί», «δεν υπάρχει έγκριση από κανέναν διεθνή επιστημονικό φορέα».

Πράγματα εντελώς αδιανόητα! Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και όλοι μας θα διαπιστώνουμε πως εκείνοι που εμβολιάζονται θα νιώθουν και θα εκπέμπουν αυτό το μοναδικό αίσθημα ελευθερίας, το σημαντικό αυτό εγχείρημα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Πιστεύετε ότι τα lockdown που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητα; Ήταν αποτελεσματικά;

Δεν έχω καμιά αμφιβολία. Το πρώτο lockdown, το οποίο ήταν και το πιο αυστηρό, ήταν απόλυτα αναγκαίο από πολλές πλευρές: Όχι μόνο δόθηκε η ευκαιρία στο σύστημα υγείας να θωρακιστεί και να εφοδιαστεί -θυμηθείτε πόσες ελλείψεις υπήρχαν εκείνην την περίοδο όσον αφορά στα μέσα προστασίας- αλλά δόθηκε χρόνος και στην επιστήμη, στους γιατρούς να ενημερωθούν, καθώς αναπτύσσονταν νέες θεραπευτικές αγωγές.

Όσο για το δεύτερο lockdown, στη διάρκεια του οποίου λειτουργεί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας, επίσης ήταν αναγκαίο καθώς βρεθήκαμε μπροστά στο δεύτερο κύμα της νόσου. Όσο για το αν τα lockdown υπήρξαν αποτελεσματικά, επίσης δεν έχω αμφιβολία.

Τι θα είχε συμβεί αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε τέτοια μέτρα; Ας κοιτάξουμε τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δεύτερο κύμα συνεχίζει να τις χτυπά και καθημερινά πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ τόσο σε κρούσματα όσο και σε θανάτους. Υπάρχουν χώρες, όπως η Αυστρία, που βρίσκονται ήδη σε τρίτο lockdown. Στη Βρετανία, ο αριθμός των ασθενών από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε την κορύφωση του πρώτου κύματος και ο αριθμός των μολύνσεων έφθασε σε νέο ρεκόρ. Η Γερμανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Τι μας επιφυλάσσει το 2021 για τις σχέσεις μας με τους γείτονες; Από πλευράς Τουρκίας οι προκλήσεις θα συνεχιστούν; Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τη Λιβύη;

Η Τουρκία δεν έχει ποτέ σταματήσει τις προκλήσεις μετά το 1974. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε αναρίθμητα περιστατικά. Προφανώς μέσα στο 2020 η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα παρουσίασαν έξαρση, είτε μέσω της απόπειρας εισβολής από τα βόρεια σύνορά μας, είτε μέσω των navtex και του Ορούτς Ρέις. Navtex υπήρχαν και στο παρελθόν -για παράδειγμα είχε εκδοθεί μία για την περιοχή του Καστελόριζου, την ημέρα (Νοέμβριος 2015) που ο κ. Τσίπρας επισκεπτόταν την Τουρκία.

Οι προκλήσεις κατά της Κύπρου διαρκούν από το 2011. Φυσικά, τώρα υπάρχει κορύφωση. Ό,τι κι’ αν λένε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνουν τους όψιμους «τουρκοφάγους», η γνώμη μου είναι πως όλα τα χρόνια της συριζαϊκής διακυβέρνησης «εκπαιδεύθηκε» η ΕΕ να βλέπει την Τουρκία ως «θύμα» του πολέμου στην Συρία. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επί χρόνια πήγαινε στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε μιλώντας μόνο για τα μνημόνια και το χρέος, είτε ζητώντας ενίσχυση της Τουρκίας για να κρατά τους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Αυτό πιστεύω ότι υπήρξε και το κρίσιμο λάθος, καθώς ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία, αποδέχθηκε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι θύματα του πολέμου στη Συρία. Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία δεν είναι θύμα, αλλά θύτης, αφού από το 2011 επιχειρεί στη Συρία, «παράγοντας» πρόσφυγες.

Για να επιστρέψω στο ερώτημά σας, ο Ερντογάν, αν και απομονωμένος ουσιαστικά, θα συνεχίσει να προκαλεί. Θέλει να επιβάλει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δράση της στη Λιβύη. Κι’ αυτό διότι η κατά Ράντγιαρντ Κίπλινγκ «Μεγάλη Σκακιέρα» έχει μετατοπιστεί από την Ασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε όλα αυτά, βάλτε στον λογαριασμό ότι ο Ερντογάν πιθανόν να επιδιώκει πρόωρες εκλογές και επομένως επιθυμεί να συσπειρώσει τους οπαδούς του. Κι’ αυτό διότι βρίσκεται στην δεύτερη θητεία του, δεν δικαιούται να διεκδικήσει τρίτη, αλλά, όπως προβλέπει το τουρκικό Σύνταγμα, αν προκληθούν πρόωρες εκλογές η τρέχουσα προεδρική θητεία δεν… μετράει και ξαναρχίζει από την αρχή!

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία της ΕΕ μετά την τελική υπογραφή της συμφωνίας για το Brexit;

Η συμφωνία υπήρξε μια νίκη για την Ευρώπη των 27 που απέδειξαν την συνοχή και την αποφασιστικότητά τους. Το Brexit υπήρξε το αποτέλεσμα μιας δημαγωγικής πολιτικής, με τους δημαγωγούς να πείθουν τον βρετανικό λαό πως μετά την έξοδο της χώρας τους, θα ήταν δυνατόν και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων και να επιστρέψουν στην εθνική τους κυριαρχία.

Στο μέλλον θα αποδειχθεί ένα ιστορικό λάθος. Όχι μόνο επειδή ήδη η Σκωτία επιδιώκει την απόσχισή της και την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και επειδή μπορεί να αποφεύχθηκαν οι δασμοί, πλην όμως θα υπάρχουν τελωνεία και το Λονδίνο θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και όσον αφορά σε θέματα εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Με λίγα λόγια η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση προέβαλε ως μεγάλη επιτυχία την υπεράσπιση της αλιείας, που εκπροσωπεί μόλις το 0,1% του βρετανικού ΑΕΠ και 12.000 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, όπως λένε οι οικονομολόγοι, αλλά και πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Τόνι Μπλερ, οι περισσότερο ωφελημένες θα είναι οι… γάτες της χώρας!

Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΕ εγκαταλείπει από το 2026 το 25% των αλιευμάτων της, κάτι που αντιστοιχεί σε 650 εκ. ευρώ ετησίως, δηλαδή μικρό ποσό για τα ευρωπαϊκά μεγέθη.

Σήμερα αρχίζει το νέο έτος. Ένα έτος που διαδέχεται μια ομολογουμένως άσχημη αρχή δεκαετίας. Φαίνεται όμως να ξεκινάει με ελπίδα. Ποιο θα μπορούσε να είναι το μήνυμά σας για τη νέα χρονιά;

Δεν θα μπορούσε το δικό μου μήνυμα να είναι διαφορετικό από εκείνο που νιώθουμε, ελπίζουμε και προσδοκούμε όλοι: Να είναι, επιτέλους, μια χρονιά απαλλαγμένη από τον εφιάλτη της πανδημίας, να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να βγει ο κόσμος από την τρομερή αυτή περιπέτεια, να σταματήσουμε να χάνουμε συνανθρώπους μας, να βγουν όλοι γεροί από τα νοσοκομεία.

Και η πατρίδα μας να επιστρέψει στην ηρεμία και σε συνθήκες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ευημερία του λαού μας.

Να ξαναπιάσουμε το νήμα και να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα σε όλα τα πεδία. Η πατρίδα μας έχει την τύχη να έχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με επικεφαλής έναν πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δοκιμάστηκε στα πιο δύσκολα.

Μην ξεχνάμε πως επί έναν σχεδόν χρόνο αντιμετωπίζουμε παράλληλα απειλή εισβολής, απειλή πολέμου και πανδημία. Καμιά χώρα δεν βρέθηκε σ’ αυτήν την κατάσταση το 2020. Και από αυτήν την άποψη, όσο και αν βιαζόμαστε να το… αποχαιρετήσουμε, το 2020 ξύπνησε τις δυνάμεις του Έθνους και το ατσάλωσε απέναντι στις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Τώρα, προσβλέπουμε στο 2021, χρόνια που γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Όπως και τότε, δοκιμαστήκαμε, αλλά δεν λυγίσαμε…

Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις