Έθιμο τείνει να καταστεί στη χώρα η επαναληπτικότητα των νόμων, που παραγράφουν ποινικά αλλά και φορολογικά αδικήματα, όπως αυτός που εισήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα.
Με πέντε τουλάχιστον νόμους την τελευταία εξαετία έχουν αποφυλακιστεί δεκάδες κρατούμενοι των δύο φυλακών Βόλου και Κασσαβέτειας, ενώ χιλιάδες ποινικές και φορολογικές υποθέσεις έχουν παραγραφεί.
«Είναι συχνές ανάλογες νομοθεσίες τα τελευταία χρόνια στην ελληνική έννομη τάξη. Προσωρινά ανακουφίζει, ωστόσο η επαναληπτικότητα δημιουργεί στον μέσο πολίτη τη συνείδηση, πως δεν θα έχει συνέπειες από την παραβατική του συμπεριφορά», σημειώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος.
Στις 21 Αυγούστου του 2014 η «Θ» δημοσιεύει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, το ένα τρίτο περίπου των κρατουμένων στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου αποφυλακίστηκαν, βάσει του νόμου (4274/2014) που είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του ιδίου έτους. Συνολικά από τις δύο φυλακές του Βόλου είχαν αποφυλακιστεί τότε 80 περίπου κρατούμενοι.
Στις 30 Απριλίου του 2015 σε άλλο ρεπορτάζ της «Θ» αναφέρεται ότι χιλιάδες υποθέσεις μη απόδοσης ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο τέθηκαν στο αρχείο από το Μονομελές, αλλά και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, λόγω της ισχύος του νόμου 4337/2015 για εγκλήματα φοροδιαφυγής. Στις 25 Αυγούστου του 2016 σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι απελευθερώθηκαν 72 κρατούμενοι των φυλακών Βόλου και Κασσαβέτειας, μεταξύ των οποίων και ισοβίτες, με την εφαρμογή του νόμου 4322/2015. Το ίδιο επαναλήφθηκε και με τον νόμο 4411/2016 (52 κρατούμενοι τουλάχιστον)
Με τον ίδιο νόμο, τον αποκαλούμενο ως «Παρασκευόπουλου» και σύμφωνα με ρεπορτάζ της 11ης Ιανουαρίου του 2018, είχαν αδειάσει τα πινάκια τόσο του Μονομελούς όσο και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, καθώς χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις είχαν τεθεί στο αρχείο. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου υπολογίζεται ότι τότε οι υποθέσεις που είχαν στο αρχείο, ξεπερνούσαν τις 4.100…
Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου είχαν τεθεί στο αρχείο περίπου 3.600 υποθέσεις, ενώ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο 500 περίπου…
Στις 28 Ιουνίου 2019 δημοσιεύθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας.
«Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των υποθέσεων που θα αφαιρεθούν τώρα από τα πινάκια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, θα είναι κατά τι μικρότερος από την αντίστοιχη ρύθμιση του νόμου Παρασκευόπουλου», δηλώνει ο κ. Στρατηγόπουλος.
Μειώνεται η δικηγορική ύλη
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο άρθρο 63 ορίζεται πως «παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και την 30ή Απριλίου 2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή, απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές. Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της προηγούμενης παραγράφου, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του παρόντος σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη». Επίσης με το άρθρο 64 του ιδίου νομοσχεδίου «κύριες ποινές: α) φυλάκισης διάρκειας μέχρι έξι μηνών ή β) χρηματικές ποινές ή γ) ποινές παροχής κοινωφελούς εργασίας, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, παραγράφονται και δεν εκτελούνται, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του παρόντος νέα αξιόποινη πράξη από δόλο, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών. Σε περίπτωση νέας καταδίκης, ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά, μετά την έκτιση της νέας ποινής και τη μη εκτιθείσα και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής της μη εκτιθείσας ποινής, ο διανυθείς χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη. Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται για χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί σωρευτικά με ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών».
Από την παραγραφή και την παύση ποινικής δίωξης εξαιρούνται τα αδικήματα που αφορούν στη διάδοση του κορωνοϊού (285 Π.Κ.) και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με απόδραση κρατουμένου, με διατάραξη πλειστηριασμών (πράξεις κατά συμβολαιογράφου), ψευδή καταγγελία στην Αρχή (230 Π.Κ.), προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (337 Π.Κ.) κ.λπ.
«Αφαιρείται δικαστική ύλη και μειώνεται αντίστοιχα η δικηγορική. Κάποιες υποθέσεις παραγράφηκαν ήδη με τη δεύτερη ΚΥΑ, εν μέσω αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω κορωνοϊού. Τα ακροατήρια είναι άδεια, τα δικαστήρια ερήμωσαν. Για νέες υποθέσεις με βάση την ΚΥΑ, μετά τις 28 Απριλίου έχουν εκδοθεί μόλις 77 διπλότυπα στον Σύλλογο», σημειώνει ο κ. Στρατηγόπουλος.
«Η εικόνα δεν προβλέπεται να αλλάξει, ενώ το κρας τεστ θα είναι την 1η Ιουνίου, με το «άνοιγμα» των καταθέσεων», καταλήγει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βόλου.
Οι σχετικές διατάξεις ήταν αίτημα της ηγεσίας των δικαστηρίων αλλά και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που αποσκοπούσε στην αποσυμφόρηση των πινακίων-εκθεμάτων των ποινικών δικαστηρίων, τα οποία έχουν υπερφορτωθεί, με δεδομένο ότι τα ακροατήρια δεν λειτουργούσαν λόγω της πανδημίας από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι το δικαστικό έτος παρατάθηκε μέχρι 15 Ιουλίου, ενώ το νέο δικαστικό έτος προβλέπεται να αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις