Κατά την προσφιλή τακτική του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέρριψε τις ευθύνες για την ένταση στην Ελλάδα

Τη συνήθη τακτική των ίσων αποστάσεων προς την Τουρκία και την Ελλάδα, προς τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, υιοθέτησε για μια ακόμη φορά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα. Αύριο, επισκέπτεται την Αθήνα.

Ο ίδιος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

  • Χαρακτήρισε απλά ως «διαφωνία» τα ελληνοτουρκικά, και εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθούν στο «πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης».
  • Εξήρε τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στην περίοδο της πρόσφατης έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και το καλό πνεύμα συνεργασίας των δύο χωρών.
  • Εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι η συνεννόηση των δύο χωρών στο επίπεδο του ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για έναν διπλωματικό διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ως γνωστόν, επίκειται η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι, πάντως, που δεν αποκλείεται να τραβήξει σε βάθος χρόνου, ενώ ουδείς είναι αισιόδοξος για την θετική έκβασή τους.

Χαιρετίζει τους δύο «συμμάχους»

Αναλυτικότερα, ο Γ. Στόλτεμπεργκ, αναφερόμενος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε ότι «έχουμε πλέον δημιουργήσει έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων περιστατικών και ατυχημάτων στην περιοχή».

Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτό περιλαμβάνει μια ασφαλή τηλεφωνική γραμμή άμεσης πρόσβασης (hotline) που έχει εγκατασταθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διαθέσιμη όλο το 24ωρο».

Να σημειωθεί, πάντως, όπως είχε επισημάνει το Law&Order («Κόκκινη γραμμή» Αθήνας-Άγκυρας: Υπό ΝΑΤΟϊκό «φέσι» τα ελληνοτουρκικά) ότι μια τέτοια πρακτική ανοικτής «κόκκινης γραμμής» μεταξύ των δύο πρωτευουσών κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι. Αντίθετα, εφαρμοζόταν συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Εξήρε τις διαθέσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Άγκυρας, λέγοντας πως «ο μηχανισμός αυτός επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής εμπλοκής της Τουρκίας και της Ελλάδας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ».

Χαιρέτισε το πνεύμα συνεννόησης των δύο χωρών, αναφέροντας: «Χαιρετίζω και αποτίω φόρο τιμής και στους δύο συμμάχους για τις προσπάθειες και είμαστε έτοιμοι να τις αναπτύξουμε περαιτέρω» και υπογράμμισε: «Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες».

Εξέφρασε, τέλος, την ευχή για επίλυση της «διαφωνίας», λέγοντας: «Ελπίζω σταθερά ότι η υποκείμενη διαφωνία μπορεί τώρα να αντιμετωπιστεί καθαρά μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου».

«Ατύχημα» μεταξύ «συμμάχων»

Κατά την προσφιλή τακτική του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέρριψε τις ευθύνες για την ένταση στην Ελλάδα, επιχειρώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να παρουσιάσει την Τουρκία ως να μην έχει κάνει καμία επιθετική κίνηση στην περιοχή.

Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δυναμίτισε την κατάσταση, στέλνοντας πολεμικά πλοία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, ούτε λέξη για το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, το οποίο, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων μπαινοέβγαινε στην ελληνική, την κυπριακή και την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Ο ίδιος, μάλιστα, «προειδοποίησε» για «ατύχημα» στην περιοχή. «Δεν θα θέλαμε -είπε χαρακτηριστικά- οποιοδήποτε ατύχημα μεταξύ συμμάχων», ενώ σημείωσε ότι «έχει υπάρξει επίσης ένταση λόγω της αποστολής των πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα στην περιοχή σεισμικών ερευνών μας».

Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στο ίδιο μήκος κύματος που κινείται, ενώ εστίασε και στην Κύπρο, λέγοντας: «Μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως Τουρκία, έχουμε λάβει αποφασιστικά μέτρα για την προστασία τόσο των εθνικών μας συμφερόντων όσο και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Ως γνωστόν, ο κύριος στόχος της Τουρκίας στην παρούσα είναι να συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στον διαμοιρασμό των ενεργειακών κοιτασμάτων, στην ΑΟΖ της, με τα κατεχόμενα. Η Άγκυρα εμφανίζεται ως ο «πατερούλης» των Τουρκοκυπρίων, πίσω από τους οποίους επιχειρεί να κρύψει τις βλέψεις της στους ενεργειακούς πόρους της θαλάσσιας περιοχής.

Όσον αφορά τις διεργασίες που σημειώθηκαν στο ΝΑΤΟ, με αφορμή την πρόσφατη ένταση, ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι:

– Το ΝΑΤΟ, «μετά τις εξελίξεις (σ.σ. στην Αν. Μεσόγειο), ανέλαβε μια πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση. Βλέποντας τον κίνδυνο σύγκρουσης, ήθελε να παίξει έναν ρόλο αποκλιμάκωσης.

– Εξ αρχής, η άποψή μας (σ.σ. της Τουρκίας) για το αίτημα του ΝΑΤΟ και του γενικού γραμματέα ήταν θετική. Το υποστηρίξαμε και συμμετείχαμε σε όλες τις συναντήσεις και κάναμε υποστηρικτικές δηλώσεις σχετικά με τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ και του γενικού γραμματέα.

– Αρχικά, η Ελλάδα είχε αρνητική στάση, αλλά τώρα βλέπουμε ότι και αυτή συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις. Και χαιρόμαστε γι’ αυτό και ευχαριστούμε τον γενικό γραμματέα, Στόλτεμπεργκ.

Τέλος, όπως και σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του, επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την στάση της στους κόλπους του ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Ως Τουρκία, ως σύμμαχος, προσπαθούμε να μην βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις με άλλους συμμάχους στην ημερήσια διάταξη του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε όμως ότι ορισμένοι σύμμαχοι θέτουν τα ζητήματά τους με την Τουρκία ή άλλες χώρες στην ημερήσια διάταξη του ΝΑΤΟ».

Θανάσης ΑργυράκηςΟ Θανάσης Αργυράκης είναι δημοσιογράφος με μακρόχρονη εμπειρία στο διπλωματικό ρεπορτάζ και το ρεπορτάζ άμυνας

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις