Προκειμένου να ξεκινήσει ένας ελληνο-τουρκικός διάλογος

Να κάνει αξιόπιστα βήματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί ο Γερμανός υπουργός, Χάϊκο Μάας, την Τουρκία, προκειμένου να ξεκινήσει ένας ελληνο-τουρκικός διάλογος, ανάφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Παράλληλα, στην επισήμανση ότι η αποτυχία της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια χαρακτηρίζεται ως «αποτυχία των Γερμανών», δεδομένου ότι η Γερμανία έχει μέχρι το τέλος του έτους την προεδρία της ΕΕ, ο ίδιος ανέφερε πως, αν και το Βερολίνο κατέβαλε υπερπροσπάθειες και διαμεσολάβησε για να βρεθεί για μια λύση μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα.

Οσον αφορά την Τουρκία, ο Χ. Μάας υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, λέγοντας πως εκεί εγκρίθηκε η διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας. Κι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δέχεται τις επικρίσεις ακόμα και μεγάλου τμήματος του γερμανικού Τύπου για στάσης ανοχής έναντι της Τουρκίας.

Σε επισήμανση ότι υπήρχαν ελπίδες πως η γερμανική προεδρία θα δώσει ώθηση στον διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά κάτι τέτοιο έως τώρα δεν έγινε, με αποτέλεσμα να υπάρχει η εκτίμηση ότι η Γερμανία απέτυχε ως μεσολαβητής, ο Χ.Μάας απάντησε:

«Η Τουρκία θα πρέπει τώρα να κάνει αξιόπιστα βήματα προς μια αποκλιμάκωση. Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες είδαμε από την Τουρκία ασφαλώς και σημάδια ύφεσης, αλλά δυστυχώς υπήρξαν επανειλημμένα και νέες, στοχευμένες προκλήσεις. Αυτό το παιχνίδι εναλλαγών πρέπει να σταματήσει. Και τότε η προσφορά μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις μας θα συνεχίσει να υπάρχει στο τραπέζι».

Όσον αφορά την παρατήρηση της Deutsche Welle ότι στα Δυτικά Βαλκάνια μιλούν για «αποτυχία των Γερμανών», και σε ερώτηση πως θα διασωθεί η αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Κατ’ ουσίαν το μπλοκάρισμα (σ.σ. της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ) αφορά τη διμερή σχέση της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ως προεδρία της ΕΕ, καταβάλαμε υπερπροσπάθειες να μεσολαβήσουμε για μια λύση. Δυστυχώς, ανεπιτυχώς ακόμα.

Οι εταίροι μας στα Δυτικά Βαλκάνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ειδικά και η Βόρεια Μακεδονία. Οι άνθρωποι εκεί βλέπουν το μέλλον τους στην ΕΕ. Γι’ αυτό πρέπει να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις μας, αλλιώς θα στραφούν αλλού.

Η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί σημαντικό κίνητρο για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και άλλες που αφορούν το κράτος δικαίου, οι οποίες είναι και προς το δικό μας συμφέρον. Συνεχίζουμε να τασσόμαστε υπ’ αυτήν την έννοια υπέρ μιας λύσης, ακόμα και μετά το τέλος της προεδρίας μας»

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις