Γεωργιάδης : Ξεκαθαρίζουμε τις «γκρίζες» ζώνες για τα ασφάλιστρα Υγείας – Ενστάσεις από φορείς

68

Σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις εκφράζουν η Αντιπολίτευση και φορείς για τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον νέο Πτωχευτικό Νόμο και αφορά το ύψος των ασφαλίστρων σε ασφάλειες ζωής.

Σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις εκφράζουν η Αντιπολίτευση και φορείς για τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον νέο Πτωχευτικό Νόμο και αφορά το ύψος των ασφαλίστρων σε ασφάλειες ζωής.

Βάζουμε τάξη, σχετικά με τις αυξήσεις που μπορεί να ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες από κατόχους συμβολαίων Υγείας, τα οποία προβλέπουν την δυνατότητα μονομερούς αύξησης ασφαλίστρου, καθιερώνοντας ως δείκτη υπολογισμού αυτόν του ΙΟΒΕ, τονίζει υπεραμυνόμενος της ρύθμισης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εξηγώντας τις σχετικές διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Για «σκανδαλώδη» ρύθμιση στον Πτωχευτικό Κώδικα που ευνοεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) για τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο και αφορά στην αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ μάλιστα ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 268 στο νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για ρύθμιση- δώρο και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων εις βάρος των ασφαλισμένων».

Ποια συμβόλαια αφορά

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε πως οι διατάξεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα ασφάλιστρα συμβολαίων Υγείας, που στη σύμβαση τους προβλέπεται η δυνατότητα μονομερούς αναπροσαρμογής από τις εταιρείες και όχι για τα «κλειστά» ή «κλειδωμένα» ασφαλίστρων ιδιωτικά ασφαλιστήρια Υγείας.

Μάλιστα για να είναι απολύτως σαφές αυτό, ο υπουργός είπε πως θα προστεθεί νομοθετική βελτίωση στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε την αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης, λέγοντας πως μέχρι σήμερα υπήρχε μια «γκρίζα ζώνη», όπου η εταιρεία, μονομερώς καθόριζε τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Ο ασφαλισμένος, εάν διαφωνούσε, η μόνη δυνατότητα που είχε ήταν να προσφύγει στην γενική γραμματεία Καταναλωτή, η οποία εξέταζε το θέμα και εάν έκρινε ότι υπήρχε υπέρογκη ή κακόβουλη αύξηση την ακύρωνε και έβαζε πρόστιμο στην ασφαλιστική εταιρεία. Η διαδικασία αυτή μπορούσε, όπως είπε ο υπουργός, να κρατήσει πολλά χρόνια.

Εμείς, είπε κ. Γεωργιάδης, βάζουμε μια τάξη στο θέμα αυτό και θέτουμε ως μια «οροφή» στις ασφαλιστικές εταιρείες για τις αυξήσεις ασφαλίστρων που ζητούν μέχρι το ύψος του δείκτη του ΙΟΒΕ, που είναι ένας κατά τεκμήριο αντικειμενικός δείκτης και στις παραμέτρους διαμόρφωσής του υπάρχουν οι νοσοκομειακές δαπάνες σε σχέση και με τα ηλικιακά δεδομένα του πληθυσμού.

«Κανένα δώρο» στις ασφαλιστικές

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως δεν πρόκειται «για κανένα δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως έχει γραφτεί σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες», αλλά «εδώ, έχουμε το εντελώς ανάποδο και η μόνη κριτική που ενδεχομένως θα μπορούσε να ασκηθεί είναι από την φιλελεύθερη οπτική πως η κυβέρνηση παρεμβαίνει και ρυθμίζει την αγορά».

Ο υπουργός, υπογράμμισε πως αυτή την ρύθμιση την επιθυμούσαν τόσο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο οι εταιρείες να βρεθούν αντιμέτωπες με υπέρογκα πρόστιμα από τις αυξήσεις τις οποίες ζητούν από τους ασφαλισμένους, όσο και οι πολίτες – ασφαλισμένοι, για να ξέρουν το ποσό της αύξησης που μπορεί να τους ζητηθεί ως αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων τους από τις εταιρείες.

Απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός ότι ανοίγουν οι δυνατότητες ανατιμήσεων σε όλα τα ασφαλιστήρια, δηλαδή και στα «παλαιά» ή στα «κλειδωμένων ασφαλίστρων συμβόλαια Υγείας».

Τόνισε ότι στις ρυθμίσεις αυτές «έχουμε λάβει υπόψη μας και τις αποφάσεις των δικαστηρίων που έχουν εκδοθεί, όπου αυτό που λένε είναι πως οι ζητούμενες αυξήσεις θα πρέπει να εδράζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, για αυτό υιοθετείται και ο δείκτης του ΙΟΒΕ».

ΣΥΡΙΖΑ: Σκανδαλώδης ρύθμιση υπέρ των Ασφαλιστικών

Για «σκανδαλώδη» ρύθμιση στον Πτωχευτικό Κώδικα που ευνοεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Ανδρέας Ξανθός αντίστοιχα.

«Με σκανδαλώδη διάταξη στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα, η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων σε βάρος χιλιάδων πολιτών, δίνοντάς τους το δικαίωμα να επιβάλλουν μονομερώς αυθαίρετες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δήλωσή τους.

Οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι «στερώντας ουσιαστικά από τη δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις στις εταιρείες για να προστατεύσει τους ασφαλισμένους, μοναδική επιλογή του ασφαλισμένου που δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξήσεις, είναι να ακυρώσει το συμβόλαιο χάνοντας την υγειονομική του κάλυψη, κι ας πλήρωνε αδιαλείπτως για αυτήν επί σειρά ετών».

«Δεν πρόκειται βεβαίως για μια τυχαία αστοχία. Μετά την αδικαιολόγητη ακύρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης προστίμου 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική επιχείρηση για παράνομες αυξήσεις ασφαλίστρων και το δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές, με διπλασιασμό του κόστους για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ, η κυβέρνηση συνεχίζει την εξόφθαλμα αντικοινωνική της πολιτική», συνεχίζουν. Προσθέτουν δε ότι όλα αυτά συμβαίνουν «σε ένα νομοσχέδιο μάλιστα που καταργεί κάθε προστασία της α’ κατοικίας και οδηγεί μέσω της υποχρεωτικής πτώχευσης νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον οικονομικό αφανισμό». «Και όλα αυτά εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας», υπογραμμίζουν και καλούν την κυβέρνηση «να αποσύρει τη σκανδαλώδη διάταξη».

«Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ευθύνη τους δεν είναι η εξυπηρέτηση αποκλειστικά των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ αλλά η προστασία και η στήριξη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγουν.

Γεωργιάδης: Δεν παραχωρούμε κάτι στις ασφαλιστικές εταιρείες

«Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές εταιρείες το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για «ρύθμιση- δώρο» στις ασφαλιστικές εταιρείες (Άρθρο 268 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Οικονομικών: «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας»).

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε: «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές εταιρείες το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής. Η διάταξη αναφέρεται μόνο σε εκείνα τα συμβόλαια που ήδη έχουν το μονομερές δικαίωμα αναπροσαρμογής. Άρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα δώρο, ούτε σκανδαλώδες ούτε μη σκανδαλώδες, σε κάποιον εφόσον ήδη το έχει. Τα συμβόλαια για τα οποία προβλέπεται συγκεκριμένη αναπροσαρμογή με ποσοστό ετήσιο ή κλειδωμένο ασφαλιστήριο, δεν επιλαμβάνονται της παρούσης διάταξης.

Παρ’ όλο που σήμερα ξεκαθαρίστηκε στη Βουλή αυτό ακριβώς το θέμα, μετά από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κι ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν διατύπωσαν κανένα αντίλογο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε αυτήν την άθλια ανακοίνωση. Τόσο σοβαρή αντιπολίτευση έχουμε!»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like