Γιάννενα: Ωρολογιακή βόμβα τα νοσοκομεία – Υποστελεχωμένο το «Χατζηκώστα»

47

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα νοσοκομεία και τους ασθενείς στα «κόκκινα» Ιωάννινα

Η τραγική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, με σοβαρότερα εκείνα σε δύο από τα γηροκομεία της πόλης, κοντεύει να «τινάξει» στον αέρα τόσο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσο κα το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοσηλεύει ασθενείς covid. Αυτήν την στιγμή, από ιδιωτικό γηροκομείο μετράμε 56 κρούσματα, εκ των οποίων οι 9 είναι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία των ηλικιωμένων έχε ήδη βεβαρημένο ιστορικό υγείας.

Τι συμβαίνει στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

Το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» είναι το πιο παλιό της πόλης, δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις κλινικές και είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το ΠΑΓΝΙ. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε μόνο μία πνευμονολόγος που πλέον βρίσκεται σε άδεια, ενώ οι παθολόγοι είναι μόλις εφτά, ενώ ανάμεσα στους γιατρούς υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Στο νοσοκομείο υπάρχει ήδη ένα πρόσφατα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε γιατρό και όλα τα δείγματα covid αποστέλλονται στο ΠΑΓΝΙ, αφού το «Χατζηκώστα» δεν έχει την υποδομή να τα κάνει.

Αυτό δημιουργεί μία σημαντική, καθοριστική χρονοκαθυστέρηση τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το νοσοκομείο, που μέχρι να έρθουν πίσω τα δείγματα (δηλαδή την επόμενη ημέρα), κυριολεκτικά δεν έχουν «πού να τους βολέψουν».

Το ΠΑΓΝΙ, υπό το βάρος των αυξανόμενων κρουσμάτων, ζήτησε ενίσχυση από το «Χατζηκώστα», σε μία μη ρεαλιστική βάση, καθώς το δεύτερο νοσοκομείο είναι τραγικά υποστελεχωμένο.

Στο «Χατζηκώστα» συμβαίνει και το έτερο πρόβλημα: Καθώς το κτίριο είναι παλιό και η κτιριακή μονάδα ενιαία, το σύστημα εξαερισμού είναι κοινό και δεν απομονώνεται, Που σημαίνει πως από τις παθολογικές μονάδες το σύστημα επικοινωνεί με ολόκληρο το νοσοκομείο.

Αυτήν την στιγμή το Πολυδύναμο Ιατρείο, μία ξεχωριστεί πτέρυγα που παραχωρήθηκε πριν σχεδόν δύο χρόνια και προοριζόταν για μονάδα απεξάρτησης, έχει μεταμορφωθεί σε ιδιότυπη «μονάδα covid», όπου εκεί εξετάζονται τα πιθανά κρούσματα και, φυσικά, όποτε κρίνεται απαραίτητο, διανυκτερεύουν μέχρι να βγούνε τα αποτελέσματα του τεστ από το ΠΑΓΝΙ.

Αυτήν ην στιγμή νοσηλεύονται στο Πολυδύναμο 15 ασθενείς και στέλνουν ακόμη τρεις ηλικιωμένους, ενώ, να τονίσουμε, η μονάδα δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Λάθη και παραλήψεις από Πολιτεία και Διοίκηση

Από ενάρξεως της καραντίνας, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν προκήρυξε καμία θέση ούτε παθολόγων, ούτε πνευμονολόγων, που είναι οι πλέον απαραίτητοι αυτήν την στιγμή. Οι ελάχιστοι παθολόγοι δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, ενώ πριν μόλις ένα μήνα το νοσοκομείο πήρε επικουρικούς νοσηλευτές, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση, ρίχνοντας επί της ουσίας τους ανθρώπους «στη φωτιά». Σήμερα, Τρίτη, έφτασαν στο νοσοκομείο οι πρώτοι έκτακτοι γιατροί covid: Ένα καρδιολόγος, ένας γαστρεντερολόγος και ένας ορθοπεδικός…

Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει προκηρυχθεί για κανένα νοσοκομείο της Ηπείρου θέση ΜΕΘ, ενώ από την ιατρική κοινότητα συζητιέται εδώ και ένα σημαντικό διάστημα ότι η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου, γιατί δε δημοσιοποιήθηκαν εξαρχής οι ακριβείς αριθμοί των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να βρεθεί προ εκπλήξεως.

Τι έγινε τι δεν έγινε και μία εικόνα φρίκης

Όσο εξελίσσεται -και μάλιστα ραγδαία- η πανδημία, φαίνεται όλο και πιο απαραίτητη η επίταξη ιδιωτικών γιατρών και κλινικών. Αν ο στόχος, όπως διαφαίνεται, είναι να μετατραπούν σταδιακά όλα τα νοσοκομεία σε κέντρα υποδοχής covid, το σύστημα υγείας είναι παντελώς απίθανο να μπορέσει να ανταποκριθεί.

Η ζωή συνεχίζεται, ή μάλλον κινδυνεύει, ανεξαρτήτως της πανδημίας. Αυτήν την στιγμή μειώθηκαν τα χειρουργεία κατά 80% με πιθανότερο σκοπό να εξοικονομηθούν κλίνες για τους ασθενείς του κορωναϊού, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο περιπτώσεις χειρουργείων που θεωρούνται «απλές» και «ρουτίνας»: Σπασμένα χέρια, μια χολή, ένα νεφρό ίσως.

Οι άδειες των υγειονομικών έχουν ανασταλεί ξανά, όπως ανακοινώθηκε τις τελευταίες μέρες, εξασθενώντας τις δυνάμεις του προσωπικού όλο και περισσότερο, ενώ υπάρχει η περίπτωση να ζητηθεί ξανά να προσέλθουν… εθελοντές. Και ποιοι θα είναι οι εθελοντές; Γιατροί της κατηγορίας του υψηλού κινδύνου, που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή φοιτητές, που δεν έχουν καμία ειδική εκπαίδευση;

Το σημαντικότερο πρόβλημα στα Γιάννενα αυτήν την στιγμή, είναι η κακή διαχείριση της κατάστασης. Όλο το βάρος έχει πέσει στα νοσοκομεία της πόλης, που επισημαίνεται ότι δεν διαθέτουν όλα τις κατάλληλες υποδομές, ενώ είχε ζητηθεί από τους γιατρούς να γίνει επίταξη του γηροκομείου, έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού εντός του νοσοκομείου, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τον κ. Τσιόδρα.

Ο τρόπος που έφτασαν στο «Χατζηκώστα» οι ηλικιωμένοι ασθενείς, θυμίζει την πρώτη λειτουργία του κτιρίου, που αποτελούσε το Σανατόριο της πόλης: Τυλιγμένοι σε μία κουβέρτα, με τα χέρια σταυρωμένα και ανάμεσα σε αυτά ένα σημείωμα που έγραφε την αγωγή η οποία τους χορηγείται. Ούτε ιστορικό του ασθενούς, ούτε ηλικία. Σαν πίνακας σκοτεινής εποχής.

Ολγα Στέφου

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like