A Washington State Department of Agriculture (WSDA) entomologist completes an operation to remove a colony of Asian giant hornets by vacuum from a tree after they were discovered near Blaine, Washington, U.S. October 24, 2020. WSDA/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

«Γιγάντιες δολοφονικές σφήκες» εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ

109

Το ασιατικό έντομο απειλεί όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα μελίσσια

Οι τεχνικοί έπρεπε να κρατούν καλυμμένο το πρόσωπo καθώς η σφήκα μπορεί να εκτοξεύσει δηλητήριο στα μάτια (Reuters)

Εντομολόγοι ντυμένοι με ολόσωμες προστατευτικές στολές και προσωπίδες κατέστρεψαν την πρώτη αποικία της «γιγάντιας δολοφονικής σφήκας» που εντοπίζεται στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι αρχές της πολιτείας της Ουάσιγκτον.

Τα ξενόφερτα έντομα εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα της πόλης Μπλέιν, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, σημαίνοντας συναγερμό στο πολιτειακό υπουργείο Γεωργίας. Οι σφήκες του είδους Vespa mandarinia, ασιατικής προέλευσης, είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους λόγω του ισχυρού δηλητηρίου τους, αποτελούν όμως μεγαλύτερη απειλή για τη μελισσοκομία, καθώς μπορούν να εισβάλλουν σε μελίσσια και να σκοτώσουν για τροφή όλη την αποικία σε διάστημα μερικών ωρών.

Σε πρώτη φάση, εργαζόμενοι του υπουργείου αιχμαλώτισαν τρεις σφήκες και χρησιμοποίησαν οδοντικό νήμα για να στερεώσουν πάνω τους πομπούς παρακολούθησης. Η ιχνηλάτησή τους αποκάλυψε την ύπαρξη της γιγάντιας φωλιάς, σε μέγεθος μπάλας του μπάσκετ, μέσα σε κουφάλα δέντρου.

O μικροπομπός μόλις που διακρίνεται στετρεωμένος στη σφήκα (Reuters)

Οι περίπου 200 σφήκες που εκτιμάται ότι φώλιαζαν στην αποικία αναρροφήθηκαν με ηλεκτρική σκούπα και στη συνέχεια το δέντρο κόπηκε για να εντοπιστούν τυχόν προνύμφες ή βασίλισσες. Οι εντομολόγοι υποψιάζονται ότι κάποιες βασίλισσες ενδέχεται να πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τη φωλιά για να εδραιώσουν νέες αποικίες, και η περιοχή θα συνεχίσει να παρακολουθείται στενά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press, παρά το απειλητικό παρατσούκλι τους και τον φόβο που προκαλούν, οι γιγάντιες δολοφονικές σφήκες δεν είναι και τόσο δολοφονικές. Σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία καταγράφονται κάθε χρόνο μερικές δεκάδες θάνατοι, συνήθως από πολλαπλά δήγματα, αριθμός που δεν απέχει πολύ από τους 62 θανάτους από τσίμπημα μέλισσας που αναφέρονται κάθε χρόνο στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Με μήκος που ενίοτε υπερβαίνει τα πέντε εκατοστά, η σφήκα V.mandarinia είναι η πιο μακράν η πιο μεγαλόσωμη του κόσμου. Εντυπωσιακά μακρύ είναι και το κεντρί της, μήκους 6 χιλιοστών, το οποίο η σφήκα χρησιμοποιεί όχι μόνο για να κεντρίζει τα θύματά της αλλά και για να εκτοξεύει δηλητήριο προς τα μάτια τους.

Το συνεργείο που ανέλαβε την εξουδετέρωση της αποικίας φορούσε προσωπίδες για προστασία, δεδομένου ότι το δηλητήριο της δολοφονικής σφήκας περιέχει όχι μόνο μια νευροτοξίνη αλλά και μια κυτταρολυτική πρωτεΐνη που προκαλεί νέκρωση των ιστών.

Το δηλητήριο είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like