Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των καταστηματαρχών στην εστίαση και στη Μαγνησία για να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις, για να υποδεχτούν από αύριο τους πελάτες. Οι δύο μήνες «λουκέτου» λόγω κορωνοϊού, καθώς οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από τις 18 Μαρτίου, έχουν φέρει την ανάλογη προσμονή τόσο στους ίδιους τους επαγγελματίες, όσο και στους πολίτες, που από τη Δευτέρα αναμένεται να «πλημμυρίσουν» τα καφέ και τα καταστήματα εστίασης.
Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και φυσικά με τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Βόλου Στέφανος Στεφάνου. Οι σερβιτόροι θα φορούν μάσκες και γάντια και από κοινού με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα έχουν την «ευθύνη» για την τήρηση του μέτρου των αποστάσεων. Στην αγορά υπάρχει αισιοδοξία. «Ανοίγουμε τη Δευτέρα και οι καταστηματάρχες έχουν διαμορφώσει τα τραπεζοκαθίσματα σύμφωνα με τις υποδείξεις. 70 εκατοστά απόσταση όταν δεν υπάρχει καρέκλα, όταν υπάρχουν καρέκλες σε δύο τραπέζια η απόσταση είναι 1,7 μέτρα και όταν υπάρχει σε ένα τραπέζι από την εξωτερική πλευρά, η απόσταση είναι 1,1 μέτρο».
Ωστόσο, με τις αποστάσεις που πρέπει να τηρηθούν, οι καταστηματάρχες θα χάσουν περίπου 20 με 30% από τα τραπεζοκαθίσματα, με τις επακόλουθες μειώσεις και στον τζίρο.
Το πρόβλημα εντοπίζεται σε επιχειρήσεις με μικρό πλάτος πεζοδρομίου στον εξωτερικό χώρο. Έτσι, τη Δευτέρα κάποιες από τις επιχειρήσεις εστίασης δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν, καθώς δεν έχουν εξωτερικό χώρο. «Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα που παραμένει είναι αυτό της επιδότησης και υποστήριξης των επιχειρήσεων.
Η εστίαση είναι τουρισμός
Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Στεφάνου, αναφορικά με την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση για την εστίαση και τον τουρισμό «Η εστίαση είναι τουρισμός. 12 μήνες τον χρόνο στη Μαγνησία η εστίαση μαζί με τα ξενοδοχεία είναι το νούμερο ένα στον τουρισμό».
Ο κ. Κώστας Στατήρας ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στις Μικροθήβες με την ονομασία «Στατήρας» θα ανοίξει το κατάστημά του την Τετάρτη. «Έχουμε προμηθευτεί αντισηπτικά, μάσκες και γάντια για το προσωπικό» δήλωσε στη «Θ» και πρόσθεσε ότι η κίνηση θα είναι πολύ αυξημένη από τη Δευτέρα. «Τους τελευταίους μήνες ο κόσμος είχε κλειστεί στο σπίτι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν χρήματα οι πολίτες» πρόσθεσε.
Αισιοδοξία για αυξημένη κίνηση όλο το καλοκαίρι
Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο κ. Άγγελος Κόκκαλης, ιδιοκτήτης του «Café Πανεπιστήμιο» και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Εστίασης. Όπως δήλωσε οι καταστηματάρχες της περιοχής έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες και περιμένουν τη Δευτέρα. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης όλο το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχει πολύ κόσμο, όπως και όλο το καλοκαίρι μέσα στην πόλη» πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι οι καταστηματάρχες ευελπιστούν σε συστάσεις και όχι πρόστιμα, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να καλύψουν τη μεγάλη ζημιά των τελευταίων μηνών.
Τα μέτρα για την επαναλειτουργία
Σύμφωνα με τα μέτρα για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης τα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να τοποθετηθούν με συγκεκριμένο τρόπο στον χώρο και να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Ειδικότερα, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκ. έως 1,70 εκατ. Σημειώνεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται, ωστόσο, όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα παιδιά.
Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά μέτρα συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος, ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Οδηγός για τη μαζική εστίαση από τον ΕΦΕΤ
Οδηγό επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων από αύριο Δευτέρα 25 Μαίου. Στόχος του οδηγού επανεκκίνησης είναι η παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τον κορωνοϊό.
Οι οδηγίες βασίζοντας στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές.
Σύμφωνα με τον οδηγό, οι καταστηματάρχες στην εστίαση καλούνται να αναδιατάξουν τον εργασιακό χώρο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αναδιοργανώσουν τα τραπεζοκαθίσματα των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, να διαμορφώσουν πρόγραμμα σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων με ομάδες εργασίας, ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Οι καταστηματάρχες πρέπει να διαμορφώσουν πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους ενώ δίνονται οδηγίες και για τις συναλλαγές στο ταμείο που αφορούν στην ενθάρρυνση για ανέπαφες συναλλαγές, την τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και ένα στη θέση του πελάτη. Επίσης, πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών, συστήνεται ο ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, όπως και η τοποθέτηση plexiglass αν κρίνεται αναγκαίο.
Παράλληλα, στους χώρους εστίασης πρέπει να αναρτηθούν πινακίδες ενημέρωσης-υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα σε όλους τους χώρους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον οδηγό, οι καταστηματάρχες πρέπει να ρυθμίσουν την προσέλευση τρίτων, όπως συνεργάτες και διανομείς στον χώρο εργασίας, να μεριμνήσουν για τον επαρκή αερισμό όλων των χώρων, ενώ απαιτείται η τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού-κλιματισμού. Πάσης φύσεως συνεργεία πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας τους με τη χρήση προστατευτικού ρουχισμού, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να μεριμνήσουν για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις