Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, υποστήριξε χτές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών

Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, υποστήριξε χτές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Εν μέσω έντονης φημολογίας που έφερε τον υπουργό Εξωτερικών να βρίσκεται σε τροχιά διάστασης με το μέγαρο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου έσπευσε να υποβαθμίσει τον θόρυβο, λέγοντας πως «δεν υπάρχει διάσταση απόψεων», καθώς και ότι «υπάρχει πλήρης συντονισμός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και το μέγαρο Μαξίμου».

Μάλιστα, ενόψει της σημαντικής για την Ελλάδα και την Κύπρο Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της Τουρκίας, ο ίδιος είπε ότι οι ελληνικές θέσεις επεξεργάζονται σε συντονισμό με το μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, τα σενάρια περί διάστασης απόψεων κορυφώθηκαν στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων Δένδια, ο οποίος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, εστράφη κατά της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας. Τακτική που φέρεται να μην συμμερίζεται το μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, δεν έλειψε σειρά δημοσιευμάτων, που

  • άλλα απέδιδαν τη φραστική σκλήρυνση της στάσης Δένδια σε «ανασχηματισμό» του,
  • άλλα τον έφεραν να επενδύει σε πολιτικές φιλοδοξίες του, ακόμα και ως δελφίνος, μελλοντικά, για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,
  • και άλλα, τέλος, ότι θέλει να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για όχι και τόσο αισιόδοξες -για την Αθήνα- εξελίξεις στην ΕΕ.

Πάντως, την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, με φυσική παρουσία και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Νίκος Δένδιας θα παραβρεθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Να σημειωθεί πως, προ ημερών, όταν ελληνική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Ν.Δένδιας συναντήθηκε μυστικά με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, διπλωματικές πηγές διαψεύδοντας το δημοσίευμα, σημείωναν, μεταξύ άλλων, ότι «όλες οι κινήσεις και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο Βερολίνο (σ.σ. τον Νοέμβριο), γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό».

Αντίστοιχες «διαρροές» είχαν σημειωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν φέτος, εν μέσω θέρους, είχε αποκαλυφθεί (από την τουρκική πλευρά, μάλιστα) ότι στο Βερολίνο, με γερμανική πρωτοβουλία, είχαν συναντηθεί η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, με τον χαρακτηριζόμενο ως «δεξί χέρι» του Τ.Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Τότε, προκλήθηκε θόρυβος και έκρηξη σεναρίων, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Εξωτερικών παραγκωνίζεται, και στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θέλει το μέγαρο Μαξίμου να έχει την «απόλυτη δικαιοδοσία». Το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, μέσω διαρροών ισχυριζόταν και πάλι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Γενικότερα, από το καλοκαίρι του 2019 κιόλας, μετά τις βουλευτικές εκλογές, για διαφορετικούς λόγους τότε, υπήρξε επίσης έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία ο διπλωματικός περίγυρος του μεγάρου Μαξίμου επεδίωκε να έχει τον πρώτο λόγο τόσο σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, όσο και σε τοποθετήσεις διπλωματών σε θέσεις κλειδιά.

Τότε, μάλιστα, παρατηρήθηκε σειρά παλινωδιών όσον αφορά διορισμούς διπλωματών σε πρεσβείες, με τοποθετήσεις τους και στη συνέχεια ανακλήσεις τους, ενώ μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για να γίνει πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως, προ μηνών, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τράμπ, το μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου στην ίδια αίθουσα, μαζί του, βρίσκονταν οι Α.Παπαδοπούλου και Ε.Σουρανή.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις