ΕΕ: Σκληροί για τη Λευκορωσία, με ευχολόγια για την Τουρκία

40

Εκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ: Σκληροί για τη Λευκορωσία, με ευχολόγια για την Τουρκία οι ευρωπαίοι εταίροι – Αποφεύγουν μέτρα για την Άγκυρα

Τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έκκρυθμη κατάσταση στη Λευκορωσία, την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του, Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα ουδόλως δείχνει διατεθειμένη να επιτρέψει να επαναληφθεί μια “νέα Ουκρανία” στο έδαφος της νευραλγικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ρωσίας, Λευκορωσίας.

Αναμφισβήτητα το πολιτικό κλίμα στη Λευκορωσία προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, για το επικίνδυνα “θερμό” κλίμα που προκαλούν οι τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, η ΕΕ επιδεικνύει απροθυμία για να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο έχοντας μάλιστα στην ατζέντα του σκληρά μέτρα στην Αγκυρα.

Λευκορωσία Τουρκία: Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως φάνηκε προ ημερών και στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της Λευκορωσίας. Εξάλλου, τόσο η Γερμανία, όσο και η Πολωνία θεωρούν τη Λευκορωσία “ζώνη εγγύς συμφερόντων” τους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αποφεύγουν να πάρουν θέση, με την ίδια ένταση που κινούνται στο ζήτημα της Λευκορωσίας, στον τομέα των ελληνοτουρκικών.

Εχει προβεί, άραγε, η ελληνική διπλωματία στις κατάλληλες κινήσεις, προκειμένου να απαιτήσει αντίστοιχη σκληρή αντιμετώπιση προς την Τουρκία, και έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή μας; ‘Η περιμένει η Αθήνα πότε το Βερολίνο θα δώσει το “πράσινο φώς” γι’ αυτό;

 

Σκληρή γλώσσα και … ευχολόγια

Στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου συζητήθηκε και το θέμα Ελλάδας – Τουρκίας, η ΕΕ χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα για τη Λευκορωσία, και προειδοποίησε με άμεσες κυρώσεις. Κάτι που πιθανώς να γίνει πράξη τις επόμενες ημέρες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αντίθετα, για τις τουρκικές προκλήσεις αρκέστηκε και πάλι σε ευχολόγια περί αποκλιμάκωσης της έντασης, γενικής και αόριστης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, και χρήση “κατάλληλων μέτρων εφόσον οι εντάσεις δεν μειωθούν”. Ούτε καν, δηλαδή, έγινε ευθέως λόγος για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Μένει να φανεί, τώρα, τι θα γίνει στην προγραμματισμένη εδώ και καιρό για τις 27 και 28 Αυγούστου “Ατυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών – Gymnich”, στη Γερμανία, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τουρκικές κινήσεις στην Α.Μεσόγειο.

Να σημειωθεί πως στα “κύρια συμπεράσματα” της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, στη Βιέννη, αναφέρεται:

-Για τη Λευκορωσία: “Οι υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη κυρώσεων στους υπεύθυνους για τη βία, την καταστολή και την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι διαδικασίες για πρόσθετες καταχωρήσεις στο υπάρχον πλαίσιο κυρώσεων για τη Λευκορωσία θα ξεκινήσουν αμέσως”.

Ηδη, αυτές οι “διαδικασίες” φαίνεται ότι ξεκινούν με τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Τετάρτη

-Για την Ανατολική Μεσόγειο: “Ταυτόχρονα, ο υπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν“.

 

 

Αναταραχή στη Λευκορωσία

Εδώ και μια εβδομάδα, η πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσία έπιασε “κόκκινο”.

Μετά τις τελευταίες εκλογές, οπότε αναδείχθηκε και πάλι πρόεδρος ο -επί 24 χρόνια κυβερνών τη χώρα- Αλεξάντρ Λουκασένκο, με το απίστευτα υψηλό ποσοστό του 80% (!), ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις.

Η αστυνομία προέβη σε πογκρόμ βίαιης καταστολής και εκατοντάδων συλλήψεων, ενώ γίνεται λόγος και για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Η ηγέτις της αντιπολίτευσης, μετά τις εκλογές, διέφυγε σε χώρα της Βαλτικής.

Παρά ταύτα, οι ογκώδεις διαδηλώσεις, με τους μετέχοντες να καταγγέλλουν την καταστολή και την εκλογική νοθεία, συνεχίστηκαν. Χτες, Κυριακή, το κέντρο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας πλημμύρισε με διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση Λουκασένκο.

Ο τελευταίος, από τη μεριά του, εμφανίστηκε σε “αντι-συγκέντρωση” μικρότερου, ωστόσο, μεγέθους. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε δεκάδες πόλεις της Λευκορωσίας.

 

Αποσταθεροποίηση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι χώρες – μέλη της ΕΕ, οι οποίες επιδιώκουν την ανατροπή του Λουκασένκο είναι η Πολωνία και χώρες της Βαλτικής, πρωτίστως η Λιθουανία, οι οποίες θεωρείται ότι πρόσκεινται στο “φιλο-αμερικανικό στρατόπεδο“.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, αν και ενδιαφέρεται σφόδρα για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, δεδομένου ότι δεν επιθυμεί μια ακόμη εστία αστάθειας, μετά την Ουκρανία, κοντά της, στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, κατέβαλε κοπιαστικές προσπάθειες στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να αναδείξει σε κύριο το λευκορωσικό ζήτημα, επιχειρώντας ταυτόχρονα να περάσει σε δεύτερη μοίρα τα ελληνοτουρκικά.

Μάλιστα, η σπουδή του Βερολίνου να μπλοκάρει σκληρό λεκτικό στην διατύπωση της ανακοίνωσης της ΕΕ για την Τουρκία, λέγεται ότι προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς.

Αραγε, τώρα, που πιθανότατα η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ θα ζητήσουν από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους τους να συνυπογράψουν σκληρά μέτρα σε βάρος της Λευκορωσίας, εφόσον η Ελλάδα το δεχτεί, θα ζητήσει ουσιαστικά ανταλλάγματα από το Βερολίνο ή θα αρκεστεί, για μια ακόμη φορά, σε δηλώσεις ικανοποίησης, όπως αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για τα ευρωπαϊκά ευχολόγια περί “αλληλεγγύης” προς την Ελλάδα;

Ρωσία: Οχι σε “νέα Ουκρανία”

Το Βερολίνο, κατά εκτιμήσεις, ναι μεν θεωρεί ως μείζον για τα συμφέροντά του τη Λευκορωσία, ωστόσο φέρεται να ακολουθεί μια πιο ισορροπιστική τακτική -τουλάχιστον όχι τόσο σκληρή όσο η Πολωνία- προκειμένου να μην διαταράξει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Για τη Ρωσία, η Λευκορωσία, εκτός του ότι ιστορικά θεωρείται ως “δίδυμη αδελφή”, είναι δεμένες με ομφάλιο λώρο, οικονομικά, κοινωνικά και στρατιωτικά.

Η Λευκορωσία ανήκει στην οικονομική ζώνη των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, με επικεφαλής τη Ρωσία, ενώ, είναι χαρακτηριστικό ότι στο έδαφός της έχει αναπτυχθεί ένας από τους νευραλγικής σημασίας για την άμυνα της Ρωσίας σταθμούς έγκαιρης αντιπυραυλικής – αντιαεροπορικής προειδοποίησης για την αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ.

Ηδη, κατά πληροφορίες, οι οποίες πάντως δεν τυγχανουν απόλυτης διασταύρωσης, ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν κινηθεί τόσο προς την κατεύθυνση της Λευκορωσίας, όσο και προς την Ανατολική Ουκρανία. Στη δεύτερη περίπτωση, εκτιμάται ότι η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων αποσκοπεί στην αποτροπή ενδεχόμενων ουρανικών κινήσεων στην περιοχή.

Το πιο ενδιαφέρον είναι, όμως, η στάση που κρατάει η Μόσχα έναντι του Λουκασένκο. Παρ’ ότι τυπικώς αποφεύγει να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, η πλειοψηφία των ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης δείχνει ιδιαιτέρως αρνητικές διαθέσεις έναντι του Α.Λουκασένκο, ενώ καλύπτει αναλυτικά και με μελανά χρώματα το πογκρόμ αστυνομικής καταστολής.

Εκτιμάται, πάντως, ότι, είτε με τον “φίλο” της Ρωσίας, Λουκασένκο, είτε χωρίς αυτόν, αλλά με κάποιον άλλον “φίλο”, η Μόσχα δεν πρόκειται να επιτρέψει μια “νέα Ουκρανία” στην περιοχή, την οποία θεωρεί “ζώνη νευραλγικών γεωπολιτικών συμφερόντων” της.

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που δείχνει τις “περιπλοκές” που σημειώθηκαν στις σχέσεις Μόσχας – Μινσκ, είναι η σύλληψη δεκάδων Ρώσων που φέρονται ως μέλη της στρατιωτικής, μισθοφορικής εταιρείας, “Βάγκνερ” (βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη Συρία, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική “Δημοκρατία”, κ.λ.π.).

Αυτοί συνελήφθησαν στο Μίνσκ από την -ελεγχόμενη από τον Λουκασένκο- Αστυνομία της Λευκορωσίας πριν τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Κατηγορήθηκαν, μάλιστα, ότι αποστολή τους ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας, ενόψει των εκλογών. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου.

Ουδείς γνωρίζει, έως τώρα, εάν πρόκειται για σκηνοθετημένη υπόθεση, ή ήταν πράγματι επιχείρηση αποσταθεροποίησης του Λουκασένκο. Το γεγονός αυτό, πάντως, αποτέλεσε το πρόσχημα για να στραφούν μαζικά τα ρωσικά ΜΜΕ κατά του Μινσκ.

πηγή:armyvoice.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like