Τοπία που μαγεύουν

Κορφές που χάνονται στην ομίχλη, επιβλητικά βουνά, τοπία που μαγεύουν, με νερά κελαρυστά, ποτάμια, γεφύρια και πολλά χωριά να αναδύονται σε κάθε συναρπαστική κι απρόσμενη στροφή. Άλλα τουριστικά κι άλλα βγαλμένα λες από την αθωότητα των χρόνων. Αυτά είναι τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά όρη, αναμφίβολα ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και όμορφους ορεινούς σχηματισμούς στη χώρα μας.

Η μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδας αποτελεί νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και ορθώνεται ανάμεσα στον Άραχθο και τον Αχελώο, στην περιοχή της αρχαίας Αθαμανίας, από όπου παίρνει και το όνομά της. Καλύπτει δε τμήμα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων.

Ψηλότερη κορυφή είναι η Κακαρδίτσα στα 2.429 μέτρα και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφίδι (ή Καταφύδι) με υψόμετρο 2.393 μέτρα. Η οροσειρά χωρίζεται σε δύο τμήματα, στο βόρειο που βρίσκεται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων και στο νότιο, που ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του στον νομό Άρτας.

Τα Αθαμανικά όρη έχουν χαρακτηριστεί μία από τις σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας ενώ υπάρχει και το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου.

Ο επίγειος παράδεισος της Ηπείρου μαγεύει τον επισκέπτη με τις εναλλαγές του τοπίου, την ξεχωριστή φυσική ομορφιά και τους παραδοσιακούς οικισμούς που διάσπαρτοι κοσμούν πλαγιές και ξέφωτα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις