Νέα εμπόδια υψώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Ενώ οι κυβερνητικές διαρροές φέρουν την ελληνική πλευρά να προετοιμάζεται για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, μέσα στον Ιανουάριο μάλιστα, και η τουρκική πλευρά προβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες σε «επίθεση φιλίας» προς την ΕΕ και τον Μπάιντεν, όλα δείχνουν ότι ο δρόμος για να ξεκινήσει ο ελληνο-τουρκικός «διάλογος» δεν θα είναι … περίπατος.

Ηδη, τη στιγμή που η Αγκυρα, το τελευταίο διάστημα, εμφανίζεται ως υπέρμαχος του διαλόγου, των διερευνητικών επαφών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϊ, δια των δηλώσεών του, υψώνει νέα εμπόδια.

Ειδικότερα, αφενός επιχειρεί να επιρρίψει στην Ελλάδα την πρόθεση ότι δεν θέλει τον διάλογο, προφασιζόμενος Notam, την οποία ο ίδιος λέγει ότι εξέδωσε η χώρα μας, αφετέρου, εμμέσως πλην σαφέστατα, η Αγκυρα φαίνεται πως επιδιώκει να «ανοίξει» την ατζέντα των επαφών με πακέτο θεμάτων. Ως γνωστόν, η Αθήνα υποστηρίζει ότι θέλει διάλογο μόνο για την διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Αναλυτικά, σε ερώτηση που του ετέθη αναφορικά με «τη Νotam που εκδόθηκε από την Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Χ.Ακσόϊ είπε:

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας σχετικά με το άνοιγμα διαύλων για διάλογο χωρίς προϋπoθέσεις με την Ελλάδα, ειδικά για διερευνητικές συνομιλίες.

Ωστόσο, βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα βήματα της Ελλάδας, που αυξάνουν τις εντάσεις και είναι προκλητικά στην περιοχή. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανακοίνωση της Ελλάδας για 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με έκδοση Notam, και το κλείσιμο του Αιγαίου και μιας πολύ μεγάλης περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει υπεύθυνα, συμβάλλοντας στις προσπάθειές μας για ενδυνάμωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή στο πλαίσιο της κοινής λογικής και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Και πάλι, η τουρκική πλευρά επιδεικνύει την εμμονή της στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όταν στα τουρκικά παράλια είναι αναπτυγμένη αποβατική στρατιά, ενώ της ίδιας της Τουρκίας δεν της πέφτει λόγος για το θέμα, πόσο μάλλον αφού είναι εισβολέας και κατοχική δύναμη της μισής Κύπρου.

Δεν είναι, βέβαια, μόνον ο Χ. Ακσόι που ακολουθεί αυτή την «γραμμή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το σύνολο των Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων, όπως πρόσφατα και ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος κατά την ομιλία του σε άσκηση απέναντι από τη Ρόδο έκανε ουσιαστικά λόγο για διάλογο – πακέτο, βάζοντας και πάλι στο τραπέζι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης 23 νησιών

Γενικότερα, πάγια τακτική της τουρκικής πλευράς είναι να προσθέτει, με κάθε ευκαιρία, και μια ακόμη απαίτησή της στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης. Κάτι που, πάντα, συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πρακτικές, όπως τους τελευταίους μήνες με την εμφάνιση του τουρκικού πολεμικού στόλου που συνόδευε το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, στο Καστελόριζο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αμερικανο-γερμανικές «γέφυρες»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με συντονισμένες κυβερνητικές διαρροές, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επανέναρξη απευθείας διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ενδεχομένως μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση «ωθούν» της Αθήνα ο αμερικανικός και ο γερμανικός παράγοντες, οι οποίοι παράλληλα έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας γι’ αυτό το θέμα και με την Αγκυρα.

Κατά τις ίδιες διαρροές, ο ξένος παράγων επιδιώκει να αποσπάσει το συντομότερο δυνατόν ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλλάδας – Τουρκίας, ούτως ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις εορτές, στην αρχή του Ιανουαρίου του 2021. Κάτι, όμως, που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες.

Η Αθήνα, ως γνωστόν, εδώ και μήνες αναμένει από την Αγκυρα να δώσει ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών. Μάλιστα, υποτίθεται, γι’ αυτό το λόγο συναντήθηκαν ο Ελληνας και ο Τούρκος υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Οκτώβριο στο περιθώριο διεθνούς Φόρουμ, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

Παρά ταύτα, η τουρκική πλευρά, όχι μόνον δεν έδωσε ημερομηνία, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε την επομένη στο twitter να εμπαίζει την ελληνική πλευρά, προαναγγέλοντας νέα έξοδο του Oruc Reis.

Η «διπλωματία των … τιτιβισμάτων»

Προς το παρόν, λοιπόν, η Αθήνα βρίσκεται σε στάση αναμονής προκειμένου να δώσει η Αγκυρα μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών σε τουρκικό έδαφος.

Ολα αυτά, εν μέσω δηλώσεων Ακσόϊ, αλλά και των επανειλημμένων «σφηνών» του Μ. Τσαβούσογλου σε αναρτήσεις που έχει κάνει ο Ελληνας ομόλογός του στο twitter.

Στην τελευταία παρέμβαση που έκανε ο Τούρκος υπουργός, απάντησε ο Νίκος Δένδιας. Η «επικοινωνία» μέσω twitter, βέβαια, ή η «διπλωματία του twitter», μόνον ως διάλογος δεν μπορεί να εκληφθεί. Αντίθετα, δείχνει ότι σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών δεν υπάρχει γέφυρα επικοινωνίας.

Μαξίμου – Ακ Σαράϊ

Ταυτόχρονα με την «διπλωματία του twitter», όμως, φαίνεται ότι δρομολογούνται «παράλληλες» διεργασίες για την έναρξη ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών.

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι, πρόσφατα, ο χαρακτηριζόμενος ως το «δεξί χέρι» του Τ.Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε διαδικτυακή επαφή του με τους πρέσβεις των χωρών – μελών της ΕΕ στην Τουρκία, ότι σύντομα θα τηλεφωνήσει στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2020, με γερμανική πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση Σουρανή – Καλίν. Τότε, σύμφωνα με έντονη φημολογία, το υπουργείο Εξωτερικών εφέρετο να μην είχε γνώση αυτής της συνάντησης.

Στη συνέχεια, μάλιστα, όταν ετέθη ζήτημα έναρξης διερευνητικών επαφών, οι οποίες, πάντως, αμέσως μετά ναυάγησαν, εξαιτίας των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας, το θέμα φερόταν να χειρίζεται αποκλειστικά το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, μάλιστα, θα διαμόρφωνε και τη σύνθεση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Θανάσης Αργυράκης

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις