Με την ελπίδα του διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση ζουν πολλοί εκπαιδευτικοί από τη Μαγνησία που το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν στην υποβολή των αιτήσεων στις δύο τοπικές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη γενική αγωγή οι αιτήσεις από νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές αγγίζουν τις 3.500.

Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό που αποτυπώνει και το μέγεθος των αδιόριστων εκπαιδευτικών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας είτε ασκώντας το επάγγελμα του εκπαιδευτικού μέσα κυρίως από φροντιστήρια είτε ασκώντας άλλο επάγγελμα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές, αλλά τον Ιούνιο με τη λήξη των μαθημάτων απολύονται.

Η κυβέρνηση προχώρησε πριν μερικές εβδομάδες στην ανακοίνωση των εκπαιδευτικών ως μόνιμοι στην ειδική αγωγή. Οι διορισμοί άγγιξαν τους 4.500 και ήταν η πρώτη φορά που διορίζονται εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί είχαν υποβάλλει τις αιτήσεις από την άνοιξη του 2019 και περίμεναν έναν και πλέον χρόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Όσον αφορά στις αιτήσεις ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είχαν υποβληθεί, αυτές άγγιζαν τις 700, ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήταν κοντά στις 400.
Δηλαδή από τη Μαγνησία 1.100 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής ζούσαν με την ελπίδα. Κάποιες δεκάδες από αυτούς κατάφεραν και διορίστηκαν ως μόνιμοι και οι υπόλοιποι θα προσπαθήσουν να εργαστούν στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές.

Όμως αναμένονται και οι διορισμοί στη γενική αγωγή που αγγίζουν τους 10.500 σε βάθος διετίας, δηλαδή 5.250 για φέτος και άλλοι τόσοι για του χρόνου.
Και εκεί το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο. Συνολικά οι αιτήσεις των αδιόριστων από τη Μαγνησία αγγίζουν τις 3.500.
Οι αιτήσεις υποβάλλονταν τον περασμένο χειμώνα πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Οι αιτήσεις από αδιόριστους καθηγητές άρχισαν στις 12 Ιανουαρίου και μέσα από διάφορες προσκλήσεις του υπουργείου οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονταν για να καταθέσουν τα πτυχία, τα δικαιολογητικά και τα έγγραφά τους.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης καθημερινά επικρατούσε ένας μικρός χαμός από τους δεκάδες προσερχόμενους αδιόριστους και όχι μόνο.
Ενδεικτικά όπως αναφέρθηκε, «για ενάμιση μήνα, καθημερινά δεχόμασταν 150 άτομα. Υπολογίζουμε πως συνολικά προσήλθαν 4.000 άτομα, καθώς κάποιοι έρχονταν και όταν διαπίστωναν πως είχαν ελλιπή έγγραφα, τα διόρθωναν και ξανάρχονταν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μετέβαιναν και γονείς που ήθελαν να ρωτήσουν για τα παιδιά τους».
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από αρμόδιους παράγοντες «όποιος διέθετε ένα πτυχίο, το κατέθεσε ελπίζοντας να διοριστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων από αδιόριστους καθηγητές άγγιξε τις 2.500. Και αυτός ο αριθμός αφορά όλες τις προκηρύξεις για τη γενική αγωγή. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη γενική αγωγή ανήλθαν στις 1.000. Επομένως συνολικά οι αιτήσεις από εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής στη Μαγνησία αγγίζουν τις 3.500.

Όσον αφορά στις ηλικίες των ενδιαφερομένων που υπέβαλαν αίτηση, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η μεγάλη πλειοψηφία είναι στην ηλικιακή κατηγορία 30-45 ετών. Βέβαια υπάρχουν και αιτήσεις από καθηγητές που έλαβαν τα πτυχία τους την τελευταία πενταετία, ενώ υπάρχουν και αιτήσεις από άτομα που αποφοίτησαν αρκετά χρόνια πριν.

Για τους υπαλλήλους που επωμίστηκαν όλη αυτή τη διαδικασία της παραλαβής των αιτήσεων ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος καθώς κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν πολλούς εκπαιδευτικούς και σε συνθήκες που δεν ήταν πάντα οι πιο εύκολες.

Πάντως φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων προσλήφθηκαν για φέτος ως αναπληρωτές για να καλύψουν κενά στα σχολεία, θα πρέπει να έχουν μπόλικη υπομονή μέχρι να μάθουν αν τελικά διορίζονται ή όχι. Άλλωστε το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει στην κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα στους 10.500 διορισμους

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις