Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας πάντως, παραδέχεται ότι η Άγκυρα είναι ένας από τους καλύτερους «πελάτες» γερμανικών όπλων

Πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να βάλει «μπλόκο» στις πωλήσεις γερμανικών οπλικών συστημάτων, και κυρίως την κατασκευή των υποβρυχίων τύπου 214, στην Τουρκία.

Το θέμα έλαβε ευρείας προβολής στα γερμανικά ΜΜΕ, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη γερμανική Βουλή η αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής του αριστερού κόμματος, Die Linke, Sevim Dagdelen.

Πολύ περισσότερο, μετά την απάντηση που της έδωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, από την οποία προκύπτει ότι η Τουρκία είναι ένας από τους καλύτερους «πελάτες» γερμανικών όπλων.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του τηλεοπτικού σταθμού, NTV, σύμφωνα με τον οποίο, «μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να είναι συγκρατημένη ως προς την έγκριση νέων συμφωνιών με την Τουρκία. Ωστόσο, όσον αφορά τις εξαγωγές, για τις οποίες έχει ήδη δοθεί άδεια, η Τουρκία τα δύο προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων χωρών – παραληπτών, με συνολικό όγκο πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ».

Το ίδιο διαπιστώνει και η εφημερίδα Berliner Zeitung, η οποία τονίζει ότι «έως τώρα, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μπλοκάρει μόνο τις εξαγωγές όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στον πόλεμο στη Συρία».

Αυξάνονται οι πιέσεις

Πάντως, κοινή διαπίστωση στον γερμανικό Τύπο είναι ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς την γερμανική κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στις σχετικές προμήθειες για την ολοκλήρωση του προγράμματος της κατασκευής έξι υποβρυχίων τύπου 214 για την Τουρκία.

Πρόκειται για έξι υποβρύχια, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την καθοριστική συμμετοχή της ThyssenKrupp Marine Systems.

«Όταν η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορηγούσε άδειες για την κατασκευή και εξαγωγή έξι υπερσύγχρονων υποβρυχίων για την Τουρκία -αναφέρουν τα ΜΜΕ- οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας ήταν ακόμα ήρεμες.

Τώρα, ωστόσο, το πρόγραμμα της κατασκευής των υποβρυχίων υφίσταται αυξανόμενη κριτική, λόγω της όξυνσης της αντιδικίας της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι εμφανές ότι πολλά έχουν αλλάξει σε αυτό το διάστημα, ενώ η Ελλάδα, εταίρος της Γερμανίας στην ΕΕ, αισθάνεται ότι απειλείται από τις γερμανικές εξαγωγές όπλων».

Όχι στις μεγαλομανίες του Ερντογάν

Ιδιαίτερα επιθετική είναι η εφημερίδα, Neues Deutschland, η οποία πρόσκειται στο αριστερό κόμμα, Die Linke.

Επισημαίνει ότι και η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την πολιτική του πρώην υπουργού Εξωτερικών και Οικονομίας, σοσιαλδημοκράτη, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που εκινείτο με βάση το «δόγμα» πως «οτιδήποτε μπαίνει στη θάλασσα, θα γίνεται αποδεκτό».

Προτιμούσε, δηλαδή, συνεχίζει η εφημερίδα, «να εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό αυταρχικών κρατών αντί να τους προμηθεύει άρματα μάχης.

Κι’ αυτό, γιατί η εικόνα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας θα υφίστατο πλήγμα σε βάθος χρόνου, εάν άρματα μάχης γερμανικής παραγωγής χρησιμοποιούνταν σε επιθετικούς πολέμους. Κάτι, ωστόσο, που συμβαίνει με την επίθεση της Τουρκίας σε κουρδικές περιοχές στη Συρία».

Ως γνωστόν, μετά τις δύο τουρκικές εισβολές στη Συρία, η Γερμανία αποφάσισε να «παγώσει» συμφωνίες με την Τουρκία που αφορούσαν εξαρτήματα για τα άρματα μάχης τύπου Leopard.

Η εφημερίδα καλεί τη γερμανική κυβέρνηση «να εξαγάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα και να σταματήσει όλες τις εξαγωγές όπλων προς το καθεστώς της Άγκυρας.

Οτιδήποτε εμποδίζει τον Τούρκο πρόεδρο και τους υποτακτικούς του να πραγματοποιήσουν τις μεγαλομανίες τους και τις φαντασιώσεις τους βοηθά την ειρήνη.

Σκόπιμο είναι, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τα συμφέροντα της γερμανικής βιομηχανίας όπλων να μπουν σε δεύτερη μοίρα», καταλήγει η εφημερίδα.

Τα υποβρύχια

Από την απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο κόμμα, Die Linke, προκύπτει ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαχθεί προς την Τουρκία για τα υποβρύχιά της, εξοπλισμός ύψους σχεδόν 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, DPA, το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι «η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από το 2002, έχει εγκρίνει εξαγωγές οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού προς την Τουρκία αξίας 522 εκ. ευρώ. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό του τουρκικού ΠΝ».

Από τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει ότι εξαρτήματα, των οποίων η αξία ανέρχεται στα 128,8 εκατ. ευρώ μπορούν χωρίς αμφιβολία να χρησιμοποιηθούν για τα τουρκικά υποβρύχια.

Το DPA αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει, ήδη από το 2009, την παράδοση εξαρτημάτων και την εξαγωγή, μέσω της ονομαζόμενης «εγγύησης Hermes», της χρηματοδότησης δηλαδή του γερμανικού κράτους, ύψους 2,49 δισ. ευρώ.

Κατά Μέρκελ και Μάας

Η αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Sevim Dagdelen, χαρακτήρισε τις εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία «απαράδεκτες».

Και τόνισε: «Όποιος, όπως η καγκελάριος, Μέρκελ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάας, συνεχίζει να παραδίδει όπλα στην Τουρκία, δεν θα πρέπει πλέον να βάζει στο στόμα του τη λέξη “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Το DPA υπογραμμίζει ότι, έως τώρα, η γερμανική κυβέρνηση έχει παγώσει μόνο τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Συρία.

Ωστόσο, η παραδόσεις εξοπλισμού που προορίζεται για τον «ναυτιλιακό τομέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εξακολουθεί να έχει την έγκρισή της.

Να σημειωθεί ότι, ακόμα και το πάγωμα των εξοπλισμών, εξαιτίας των τουρκικών εισβολων στη Συρία, αποφασίστηκε μετά από έντονες πιέσεις τόσο του Die Linke και των «Πρασίνων», όσο και πολιτικών από άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Ως γνωστόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρ’ ότι, όπως είπε, έθεσε το θέμα στους συνομιλητές του, δεν απέσπασε κάποια δημόσια δέσμευση της γερμανικής πλευράς.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις