Χρειάστηκαν, μέσα σε μια εβδομάδα, επτά (!) συνεντεύξεις, από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, δυο τοποθετήσεις που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ενώπιον βουλευτών, και τις δημοσιοποίησαν, και δύο ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, συνολικά δηλαδή έντεκα δημόσιες παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, για να πουν στην ελληνική κοινή γνώμη, τι; Ότι “δεν συνέβη τίποτα, το οποίο να είναι αξιοσημείωτο” στον Έβρο, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εάν δεν συνέβη τίποτα, τότε γιατί τέτοια πρεμούρα; Η κυβερνητική προπαγανδιστική εκστρατεία και μόνον αυτές τις ημέρες, αλλά και οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, είναι ευθεία ομολογία περί του αντιθέτου.
Τα ίδια τα γεγονότα, εξάλλου, όπως και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δείχνουν ότι η Άγκυρα προωθεί σχέδιο “γκριζαρίσματος” και στον Έβρο. Η, δε, βροχή συνεντεύξεων και δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών, όπως όλα δείχνουν, αποσκοπεί στο να αποκρύψει αυτή την κατάσταση, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει να επαναπαύεται στις δάφνες του succes story με το Μεταναστευτικό στον Έβρο.
Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος, εκτός του ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι περιλαμβάνει το διάβημα που έχει κάνει η ελληνική πλευρά προς την Άγκυρα, αποφεύγει να πει ευθέως ότι οι Τούρκοι δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, ή ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί το ελληνικό έδαφος που εμφανίστηκε στον Έβρο, λόγω της υποχώρησης των νερών του ποταμού και της μετακίνησης της κοίτης του.
Έβρος – Ίμια
Αν κρίνει κανείς από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του, ουσιαστικά, η Τουρκία αμφισβητεί ένα κομμάτι ελληνικού εδάφους, όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση των Ιμίων. Κι’ αυτό, δίχως καν να εισβάλλουν Τούρκοι στρατιωτικοί στο σημείο, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σε αντίθεση με τα Ίμια, όπου στη μια από τις δυο βραχονησίδες ανέβηκαν τουρκικές δυνάμεις.
Μάλιστα, τώρα, η Άγκυρα, ισχυριζόμενη ότι ελληνικές δυνάμεις “παραβίασαν τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα”, και “παρεμποδίστηκαν” από τουρκικές, ζητάει από την Αθήνα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει. Για τι; Για ένα τμήμα γης, το οποίο, βάσει διεθνών Συνθηκών, ανήκει στην Ελλάδα.
Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να απειλεί, σημειώνοντας ότι “ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό”. Αν αυτό δεν αποτελεί σαφή πρόθεση για “γκριζάρισμα”, τι είναι;
Αυτή τη φορά, στον Έβρο, μπορεί να μην κλιμακώθηκε η κρίση (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) και να μην υπήρξε μαζική ανάπτυξη δυνάμεων και “αντιπαράθεση”, όπως στα Ίμια. Ένθεν κακείθεν του ελληνικού τμήματος γης είχαν αναπτυχθεί ελληνικές και μικρές τουρκικές δυνάμεις.
Έτσι, η Αθήνα προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα. Διότι, όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός, “κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή, όπως συμβαίνει συχνά στο παρελθόν, και το διάβημα διαμαρτυρίας έγινε για να μειωθεί η περίπτωση μιας αυξανόμενης έντασης σε μια περιοχή όπου είχαμε φαινόμενα έντασης”.
Κοντολογίς, το διάβημα έγινε επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αμφισβήτησης ενός -έστω μικρού- κομματιού ελληνικής γης, του οποίου, όμως, η τουρκική πλευρά, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, αμφισβητεί την ελληνικότητά του.
Τι ακολούθησε, βέβαια, της αμφισβήτησης των Ιμίων, είναι γνωστό. Επιχείρηση “γκριζάρισμα Αιγαίου”, όπου οι δυο βραχονησίδες, τα Ίμια, έγιναν 16, 18 και βάλε νησιά, που, ανάλογα με τις εκάστοτε ορέξεις της, η Άγκυρα ανεβάζει ή κατεβάζει τον αριθμό τους, υπερπτήσεις πάνω από αυτά, κ.ο.κ.
Είναι αντιληπτό, λοιπόν, για ποιους λόγους η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια προπαγανδιστική κούρσα, προκειμένου να πείσει ότι “τίποτα δεν συνέβη στον Έβρο”, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ή να υποβαθμίζει το ζήτημα σε μια διαφορά για “μερικές δεκάδες μέτρα”, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Υποβαθμισμένα διαβήματα
Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, εάν ληφθεί υπόψιν ότι τα διαβήματα που έγιναν από την Αθήνα προς την Άγκυρα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ήταν μάλλον υποβαθμισμένα.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε με “ταχυδρόμο” του το διάβημα προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Ούτε καν κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του γίνει προσωπικά αυστηρό διάβημα. Κάτι που επιβάλλεται στη διάρκεια σοβαρών καταστάσεων που εγκυμονούν κινδύνους για κρίση στα ελληνοτουρκικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην Άγκυρα, το διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε η “νούμερο 2” της ελληνικής πρεσβείας, και όχι ο Έλληνας πρέσβης στην Τουρκία. Κάτι που επίσης καταμαρτυρά υποβάθμιση της υπόθεσης εκ μέρους της Ελλάδας.
Σε αυτά τα υποβαθμισμένα διαβήματα για τις τουρκικές προκλήσεις στο προγεφύρωμα Φερών, έρχεται να προστεθεί και μια άλλη περίεργη υποβάθμιση. Αυτή τη φορά, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε τον Απρίλιο στον Έβρο, όταν Τούρκοι πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση περιπόλου της Frontex, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί (της Frontex).
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, Der Spiegel, το Βερολίνο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για το περιστατικό. Κανονικά, βέβαια, το διάβημα θα έπρεπε να το κάνουν οι Βρυξέλλες, διότι η Frontex είναι ευρωπαϊκή δύναμη. ‘Η, από κοινού, οι Βρυξέλλες με την Αθήνα, διότι, εκτός των άλλων, στο περίπολο ήταν και μέλη της Frontex και Έλληνες στρατιωτικοί.
Γιατί αφέθη το Βερολίνο, το οποίο, ως γνωστόν, δεν φημίζεται για τις εχθρικές σχέσεις του με την Άγκυρα, να κάνει το διάβημα; Και γιατί απουσίαζε η Ελλάδα, της οποίας πυροβολήθηκαν στρατιωτικοί; Κοινή πεποίθηση είναι ότι επελέγη το “φιλικό” Βερολίνο για να πέσει στα … μαλακά και αυτό το διάβημα και να μην χαλάσουν τις … καρδιές τους ΕΕ, Ελλάδα και Τουρκία.
Βρετανικές “συμπτώσεις”
Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι το τελευταίο ελληνικό διάβημα προς την Άγκυρα έγινε μια ημέρα αφότου η βρετανική “κίτρινη” εφημερίδα, The Sun, προέβη σε δημοσίευμα (21 Μαΐου 2020), σύμφωνα με το οποίο τουρκικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ελληνικό έδαφος. Στη συνέχεια, στις 22 Μαΐου 2020, το ίδιο δημοσίευμα αναπαρήχθη από την επίσης βρετανική εφημερίδα, Daily Mail.
Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι οι συντάκτες των δημοσιεύσεων και στις δυο εφημερίδες, είναι αμφίβολο εάν έχουν ξανασχοληθεί με τις ελληνοτουρκικές υποθέσεις. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν προκύπτει από μια απλή έρευνα στις σελίδες των εφημερίδων τους, για τη θεματολογία, με την οποία ασχολούνται.
Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμα και ενδεχόμενο η “είδηση” να είχε προωθηθεί στο Λονδίνο, μέσω … Άγκυρας. Κάτι που αυξάνει τα ερωτηματικά περί της πιθανότητας στημένου “επεισοδίου” στον Έβρο. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το Λονδίνο ουδέποτε έκρυψε τα -σε πολλές περιπτώσεις- φιλικά αισθήματά του προς την Άγκυρα.
Το πρόβλημα, όμως, δεν ξεκίνησε με τα βρετανικά δημοσιεύματα, όπως παραπλανητικά δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αντίθετα, εάν λέγει την αλήθεια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κλιμακώθηκε από τις 13 Μαΐου 2020 και μετά, όταν, κατά τους ισχυρισμούς του, “η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα” (!).
Ως γνωστόν, ελληνικές δυνάμεις είχαν πάει στην περιοχή – ελληνικό έδαφος, στο προγεφύρωμα Φερών, όπου άρχισαν να προβαίνουν σε εργασίες διευθέτησης της περιοχής, προκειμένου να υψώσουν φράχτη ανακοπής ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών. Κάτι που προφανώς δεν επιθυμεί η Τουρκία, η οποία θέλει ελεύθερο το πέρασμα στο συγκεκριμένο σημείο, για να “σπρώχνει” ανεμπόδιστα μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ελλάδα.
Το θέμα αυτό είχαν αναδείξει ελληνικά sites αμυντικής θεματολογίας, αρκετές ημέρες πριν τις βρετανικές εφημερίδες. Γι’ αυτό, εξάλλου, ετέθη το σχετικό ερώτημα προς τον Ν.Δένδια, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΑ, στις 20 Μαΐου 2020.
Τότε που ο ίδιος επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, λέγοντας: “Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα“.
“Λίγες δεκάδες μέτρα” μέσα σε όλο τον Έβρο
Το εντυπωσιακό είναι ότι, μερικές ημέρες αργότερα, στις 25 Μαΐου 2020, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Star, ο πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης, ήλθε να προσθέσει νέες ενδιαφέρουσες ψηφίδες στο παζλ του επεισοδίου στον Έβρο.
Αφού, όπως ήταν αναμενόμενο, και αυτός υποβάθμισε το θέμα σε “τεχνικό ζήτημα”, αν και πλέον έχει λάβει πολιτικές – διπλωματικές διαστάσεις μεταξύ των δυο χωρών, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του φράχτη κατά μήκος των συνόρων στον Έβρο (10, 15 χιλιόμετρα, κατ’ άλλους, 30), μίλησε για κάποιες λεπτομέρειες της όρθωσής του, οι οποίες μάλλον προκαλούν περισσότερα ερωτηματικά, από τις απορίες που λύνουν.
“Για να το εξηγήσω και τεχνικά -είπε- το κάνουμε (σ.σ. στήνουμε τον φράχτη) λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής. Απλά, για να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα”.
-Κατ’ αρχήν, ο πρωθυπουργός μιας χώρας δεν έχει καμιά δουλειά να μιλάει για “τεχνικά” ζητήματα, όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει. Δεν είναι, εξάλλου, ο ειδικός.
-Κατά δεύτερο, γιατί σπεύδει να πει -με έμφαση μάλιστα- ότι δεν απεμπολεί η χώρα μας το έδαφος ανάμεσα στον φράχτη και την ελληνική (!) συνοριακή γραμμή;
Είναι σαν να δείχνει ότι απολογείται και, εμμέσως πλην σαφώς, να ομολογεί ότι η ύψωση του φράχτη “λίγο εντός” του ελληνικού εδάφους, γίνεται, προκειμένου να μην προκληθούν τριβές με την Τουρκία.
Αν πράγματι ισχύει το τελευταίο, τότε σχεδόν σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής η Αθήνα έχει κάνει … “εκπτώσεις” για να μην δυσαρεστηθεί η Άγκυρα. Γιατί, τότε, να μην κάνει “εκπτώσεις” και στο “προγεφύρωμα Φερών”;
Η αναφορά του πρωθυπουργού προσδίδει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις στο πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο, και δημιουργεί εύλογες απορίες σχετικά με την τακτική που ακολουθεί στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση.
Από τη μια, δηλαδή, υπερπροβολή του succes story με το Μεταναστευτικό στον Έβρο, κι’ από την άλλη, υποχωρητική στα “μερικές δεκάδες μέτρα”, “λίγο εντός” του ελληνικού εδάφους που μπαίνει ο φράχτης για να μην “τσαντιστεί” η Τουρκία.
Αλαλούμ
Προηγουμένως, στις 22 Μαΐου 2020, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε καταγγελία σε βάρος της κυβέρνησης.
Την επομένη, στις 23 Μαΐου 2020, ξέσπασε μπαράζ ανακοινώσεων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, στις οποίες αναφερόταν ότι δεν έχει καταληφθεί ελληνικό έδαφος, διαψεύδοντας τις βρετανικές εφημερίδες. Μάλιστα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ στις 4 τα ξημερώματα (!).
Την ίδια ημέρα, ακολούθησε δήλωση του γραφείου Τύπου του κ.Δένδια που κατήγγειλε τα όποια πρόσωπα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονταν γι’ αυτό το ζήτημα ως … “ακροδεξιά”.
Άπαντες, ωστόσο, απέφευγαν να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη:
Εισέβαλαν Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος και ξαναβγήκαν;
Γιατί “μπλοκαρίστηκαν” οι εργασίες όρθωσης του φράχτη στην περιοχή;
Αμφισβητεί η όχι η Άγκυρα το συγκεκριμένο κομμάτι ελληνικού εδάφους στο προγεφύρωμα Φερών;
Τσιμουδιά! Αντίθετα, η Άγκυρα, λαλίστατη ως συνήθως, βγήκε στις 23 Μαΐου 2020, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι αμφισβητεί το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων.
Και σε αυτούς τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η Αθήνα δεν απάντησε, αν και συχνά εκδίδει ανακοινώσεις για ψύλλου πήδημα. Όπως για παράδειγμα, πρόσφατα, για την ανθρωπιστική βοήθεια που προωθεί η ΕΕ στους μετανάστες από τη … Βενεζουέλα (!).
Βέβαια, αρκετά αργότερα, ο κ.Δένδιας έσπευσε να καταδικάσει την “τουρκική ανακοίνωση, η οποία ισχυρίζεται ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας”.
Εντός, εκτός και επί τα αυτά
Ο πλέον επεξηγηματικός σχετικά με το αν εισέβαλαν Τούρκοι στρατιωτικοί σε ελληνικό έδαφος ή όχι, ήταν χτες ο υπουργός Άμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.
Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, διότι υπήρξε και το μέρος της απόρρητης ενημέρωσης των βουλευτών, είπε ότι δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, όπως το ίδιο είχε πει προηγουμένως, σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος, αφού προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι προκλήθηκε “οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση, σχετικά με ένα θέμα, όχι ανάξιου λόγου, αλλά ανάξιο αυτής της έντασης στο εσωτερικό της χώρας”, είπε:
-“Οι προπαρασκευαστικές εργασίες (σ.σ. των ελληνικών δυνάμεων) για την κατασκευή του φράχτη στο προγεφύρωμα Φερών προκάλεσαν την αντίδραση της τουρκικής πλευράς”.
-“Ο ελληνικός στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, προκειμένου να προχωρήσει ακριβώς σε αυτή τη σήμανση. Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό, ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, στρατιώτες μας”.
-“Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, από στοιχεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες”.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Παναγιωτόπουλου, λοιπόν, τουρκικές δυνάμεις δεν εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος. Ωστόσο, το θέμα της αμφισβήτησης του συγκεκριμένου τμήματος εδάφους από την Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.
Πάντως, ο κ.Δένδιας, για άγνωστους έως τώρα λόγους, αποφεύγει να είναι τόσο ρητός και κατηγορηματικός όσο ο Ν.Παναγιωτόπουλος. Να σημειωθεί πως χτες ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι “σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη”. Ο ίδιος αποφεύγει να διευκρινίσει εάν η “κινητικότητα” αυτή εκδηλώθηκε εντός του ελληνικού εδάφους.
Μάλιστα, σήμερα, σε νέα συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του “Πρώτου Θέματος”, όταν οι δημοσιογράφοι επέμεναν, προκειμένου να διευκρινίσει ο υπουργός τι εννοεί με αυτή την “κινητικότητα”, και πάλι απέφευγε να απαντήσει.
Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
Δημοσιογράφος: Υπήρξε κάποια αμφισβήτηση σε αυτό το πράγμα;
Δένδιας: Δεν πρόκειται να επανέλθω – θα μου επιτρέψετε να πω ….
Δημοσιογράφος: Πάντως εγώ θα ήθελα, εσείς δεν θέλετε να το κουβεντιάσουμε, τι να κάνουμε τώρα; Έτσι είναι κ.υπουργέ. Όταν λέτε βγάζω διαβήματα για την κινητικότητα που υπήρξε σε συγκεκριμένο σημείο ….
Δένδιας: Δεν πρόκειται. Εσείς είστε ο δημοσιογράφος, εσείς ρωτάτε.
Δημοσιογράφος: Τι είναι η κινητικότητα;
Δένδιας: Εγώ σας λέω απλώς ….
Έβρος γιοκ
Κατά τα λοιπά, ο κ.Δένδιας έκλεισε με τους -γνωστούς, πλέον- αστεϊσμούς του περί της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων: “Ξέρετε, η Τουρκία έχει έναν τρόπο διαπραγμάτευσης –θυμάστε ένα παλιό αστείο, «Μάλτα γιοκ»;”
Που κολλάει, άραγε το “Μάλτα γιοκ”, που έμεινε ως αστείο, επειδή παλαιότερα το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας ήταν τόσο ανίκανο που δεν μπορούσε να βρει ούτε τη Μάλτα (σήμερα, όμως, βρίσκεται ακόμα και στη Λιβύη), με το περιστατικό στον Έβρο;
Να εννοούσε, άραγε, ο υπουργός ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν το δρόμο τους αυτή τη φορά και βρέθηκαν, κατά λάθος (!), στο “προγεφύρωμα Φερών”;
πηγή:antinews.gr http://www.antinews.gr/action.read/politiki/epixeirisi-gkrizarisma-ebrou-propagandistiki-ekstrateia-gia-na-upobathmistoun-nea-imia/2.145096
Φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις