Η Άγκυρα προσπαθεί να μετατρέψει το γερμανικό «ρεσάλτο» σε τουρκικό εμπορικό πλοίο, ανοιχτά της Λιβύης, σε νέα εστία τριβής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε νέα εστία τριβής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσπαθεί να μετατρέψει τη Τουρκία το γερμανικό «ρεσάλτο» σε τουρκικό εμπορικό πλοίο, την Κυριακή, ανοικτά της Λιβύης, που θεωρήθηκε ύποπτο ότι «σπάζει» το εμπάργκο όπλων προς την εμφύλια σπαρασσόμενη χώρα.

Όπως δείχνουν τόσο οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος, όσο και ο «βομβαριδισμός» δημοσιευμάτων από -τον ελεγχόμενο από το Ακ Σαράϊ- τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα δεν στρέφεται τόσο κατά της ΕΕ, όσο προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη αποκλειστικά στην Ελλάδα και στον επιχειρησιακό διοικητή της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, «Ειρήνη», Θόδωρο Μικρόπουλο.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, επιχειρεί να μετατρέψει ένα θέμα που άπτεται αποκλειστικά των ευρω-τουρκικών σχέσεων -δεδομένου ότι η «Ειήνη» είναι ευρωπαϊκή επιχείρηση- σε νέα εστία ελληνο-τουρκικής τριβής.

«Παιχνίδι» ευθυνών

Κατ’ αυτό τον τρόπο, η Αγκυρα συνεχίζει με «συνέπεια» την έως τώρα χαραχθείσα τακτική της να επιρρίπτει μονίμως στην Ελλάδα και την Κύπρο τις ευθύνες για την υποτροπή στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο «δίδυμο Ελλάδας – Λευκωσίας», όπως το ονομάζει η Αγκυρα, αποδίδει σε μόνιμη βάση:

-Τη χειροτέρευση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

-Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των «ελληνικών μαξιμαλισμών ».

-Τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την «ενεργειακή συμμαχία» των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

-Τη μη επίλυση του Κυπριακού.

Το «ρεσάλτο»

Τώρα, σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και το περιστατικό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο, Roseline-A, και την επιχείρηση «Ειρήνη».

Η Άγκυρα, στο ίδιο μοτίβο, θεωρεί και πάλι υπαίτια την ελληνική πλευρά, παρά το γεγονός ότι ήταν η ευρωπαϊκή πλευρά, και ειδικότερα η Κομισιόν, αλλά και το Βερολίνο, που της απάντησαν, ασκώντας της κριτική, και απορρίπτοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της ευρωπαϊκής επιχείρησης.

Μπορεί, βέβαια, να στοχοποιεί σε μόνιμη βάση την Ελλάδα και την Κύπρο, ωστόσο η Αγκυρα άνοιξε «μέτωπο» με το Παρίσι, όταν τον Ιούνιο του 2020, πολεμικό πλοίο της έστρεψε τα όπλα του κατά γαλλικού, το οποίο επιχείρησε να ελέγξει τουρκικό εμπορικό που έπλεε προς τη Λιβύη.

Το γαλλικό πολεμικό, μάλιστα, ανήκε σε ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, και ο καπετάνιος του θεώρησε ύποπτο για μεταφορά όπλων. Ομως, το τουρκικό πολεμικό πλοίο που το συνόδευε, εμπόδισε τη νηοψία, με ακραίο τρόπο. Κάτι που προκάλεσε μια ακόμα σοβαρή κόντρα μεταξύ Παρισίων και Άγκυρας.

Τώρα, η Τουρκία ενοχλείται και από το «ρεσάλτο» των Γερμανών κομάντος στο Roseline-A.

Προβληματική επιχείρηση

Η ναυτική δύναμη της επιχείρησης, «Ειρήνη», παρά την απροθυμία αρκετών κρατών – μελών της ΕΕ, δημιουργήθηκε με αποστολή την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για την τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Την κεντρική διοίκηση έχει η Ιταλία. Την επιχειρησιακή διοίκηση ανέλαβε από τον Οκτώβριο η Ελλάδα. Στην δύναμη μετέχουν τέσσερα πολεμικά πλοία από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Παρ’ ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι, ιδιαίτερα από την αρχή του 2020 έως σήμερα, η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, εξαιτίας του άκρως προβληματικού πλαισίου που λειτουργεί η επιχείρηση, «Ειρήνη», δεν έχει σταθεί δυνατόν να αποδειχτεί κάτι τέτοιο.

Έτσι, η Τουρκία προσποιείται την «αθώα περιστερά» και προσπαθεί να «βγει από πάνω». Ωστόσο, ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της.

Όλα τα τουρκικά κόμματα υπέρ Ερντογάν

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας, συγκυβερνώντα και αντιπολιτευόμενα, ετάχθησαν υπέρ του Ερντογάν, ο οποίος κατήγγειλε το γερμανικό «ρεσάλτο».

«Παρά την αυτοσυγκράτηση και την υπομονή μας -είπε, μεταξύ άλλων- είχαμε πρόσφατα ένα περιστατικό, κατά το οποίο ένα από τα εμπορικά μας πλοία, το οποίο μετέφερε εμπόρευμα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, δέχτηκε επίθεση. Αυτό δεν έχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ο καπετάνιος αυτού του πλοίου είναι επίσης Έλληνας».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή, ανέφερε ότι «έχουμε συζητήσει το θέμα με τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ). Θα ακολουθήσουμε τις πολιτικές και δικαστικές διαδικασίες. Δεν θα το αφήσουμε αυτό το περιστατικό. Δεν θα απαντήσουμε μόνο επί του πεδίου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι η Άγκυρα βρίσκεται «σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία. Αυτές οι έρευνες είναι παράνομες και πειρατικές. Η Επιχείρηση «Ειρήνη» θα πρέπει να τερματιστεί».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, ισχυριζόμενος ότι η επιχείρηση «Ειρήνη» «εξαρχής στερείτο στερεάς βάσης σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Η εφαρμογή της ήταν προβληματική από την αρχή. Η ΕΕ θα έπρεπε να είχε ζητήσει άδεια από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. τη σύμμαχο της Τουρκίας «κυβέρνηση» της Τρίπολης) πριν ξεκινήσει την Επιχείρηση τον Μάρτιο».

Από αυτές τις δηλώσεις, καθίσταται εμφανές πόσο πολύ ενοχλεί την Άγκυρα η επιχείρηση, «Ειρήνη», και ότι διακαώς επιθυμεί την κατάργησή της, προκειμένου ανενόχλητη να σπάζει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, διοχετεύοντας οπλισμό και μισθοφόρους προς τη σύμμαχό της «κυβέρνηση» – μαριονέτα της Τρίπολης, και στην επίσης πόλη – σύμμαχό της, Μισράτα.

Αλλά και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, συντάχθηκε με το Ακ Σαράϊ. «Καταδικάζουμε -είπε- με σφοδρότητα τη Γερμανία και την Ιταλία για την επιδρομή στο πλοίο μας σε διεθνή ύδατα. Η ΕΕ υιοθετεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά έναντι της Τουρκίας».

Η επικεφαλής του κόμματος, Iyi Parti, Μεράλ Ακσενέρ, έκανε λόγο για «παράνομη έρευνα από μία γερμανική φρεγάτα υπό τις εντολές ενός Έλληνα διοικητή».

Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος, MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στηρίζει εδώ και χρόνια τον Τ. Ερντογάν, στήριξε απόλυτα το Ακ Σαράϊ.

Τουρκικός Τύπος: «Πειρατική επιδρομή»

Από τη μεριά του, ο τουρκικός Τύπος επιτίθεται με σφοδρότητα και βαρείς χαρακτηρισμούς στην επιχείρηση «Ειρήνη» και στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικοί είναι τίτλοι όπως «Τρίτη πρόκληση στη Μεσόγειο με την «Ειρήνη», «Το τρίτο σαμποτάζ», «Πειρατική επιδρομή σε τουρκικό πλοίο», ή ο τίτλος ισλαμιστικής εφημερίδας όυ στηρίζει τον Τ.Ερντογάν, «Οι Πειρατές Σταυροφόροι θα θερίσουν ό,τι έσπειραν», κ.ο.κ.

Δεν λείπουν οι αναφορές σε «γραφικούς» Τούρκους απόστρατους στρατιωτικούς, οι οποίοι, πάντως, συνήθως λειτουργούν ως φερέφωνα της Άγκυρας, που υποστηρίζουν ότι στο εξής τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα πρέπει να κάνουν νηοψίες σε ελληνικά εμπορικά, οπουδήποτε τα συναντούν.

Δημιουργώντας κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, σε αρκετά δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο η επιχείρηση έγινε «υπό τη διοίκηση της Ελλάδας».

Ενδεικτικά, η εφημερίδα, Hurriyet, αναφέρει ότι ήταν «ο Έλληνας διοικητής που έστειλε τη γερμανική φρεγάτα, η οποία βρισκόταν πλησίον του τουρκικού πλοίου, να πραγματοποιήσει «επιδρομή».

Η εφημερίδα, Cumhuriyet, επίσης, αναφέρει ότι «η Γερμανία, η Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, στο μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, Τουρκία, από την Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις