Μοναδικές εξαιρέσεις ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Επίτροπος, Ζοζέπ Μπορέλ

Εάν εξαιρεθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Επίτροπος, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ως εκ της αρμοδιότητός του σαν υπεύθυνος για θέματα της εξωτερικής αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνοντες «πρωταγωνιστές» της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είτε ασχολήθηκαν ακροθιγώς με το «τουρκικό πρόβλημα», είτε καθόλου.

Κάτι που δείχνει, άλλωστε, το κλίμα μέσα στο οποίο συνήλθε, με φυσική παρουσία, αυτή η Σύνοδος Κορυφής. Κλίμα, βέβαια, που ήταν γνωστό στους παροικούντες την διπλωματική Ιερουσαλήμ, πλην όμως ορισμένοι έσπευδαν να πανηγυρίσουν την την ώρα τους.

Αναμφισβήτητα, τα ζητήματα για τα οποία καλείται η Σύνοδος, σήμερα και αύριο, να εξετάσει, είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Brexit, κορονοϊός, και κυρίως οι κόντρες και τα παζάρια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πόσο μάλλον, σε συνθήκες πολύπλευρης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Θέμα που αφορά άμεσε την Ελλάδα, η οποία πλήττεται ίσως περισσότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, το να κατατάσσεται το «τουρκικό πρόβλημα», τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, κάπου μεταξύ αποτελέσματος εκλογών στις ΗΠΑ, και Ρωσίας και Ουκρανίας, αποτελεί σαφές δείγμα της προσπάθειας υποβάθμισης που επιδιώκουν ιδιαίτερα ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ.

Ιδού, χαρακτηριστικά, οι δηλώσεις διαφόρων Ευρωπαίων παραγόντων, σήμερα, κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο Κορυφής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Γερμανίδα, Ούρσουλα Βον Ντερ Λάϊεν:

«Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό Συμβούλιο με πολλά δύσκολα θέματα. Ένα από αυτά θα είναι το ΠΔΠ και το Next Generation EU. Είμαι χαρούμενη που έχουμε βρει το πώς θα προχωρήσουμε, καθώς και ότι ο μηχανισμός αιρεσιμότητας δεν έχει υποστεί αλλαγές.

Αυτό είναι κρίσιμο και ελπίζω ότι τώρα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα όσον αφορά το πακέτο του 1,8 τρισ. ευρώ, επειδή το χρειάζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το δεύτερο θέμα θα είναι ο κορονοϊός. Είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Ο ιός κυκλοφορεί ευρέως στην Ευρώπη. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση, αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπάρχει, ωστόσο, φως στο τέλος του τούνελ. Η Επιτροπή έχει διαπραγματευτεί το ευρύτατο και πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο των εμβολίων. Σύντομα θα εγκριθεί το πρώτο. Θέλουμε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ένα τρίτο θέμα ασφαλώς θα είναι το Brexit. Είχα χτες το βράδυ μία μακρά συζήτηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ήταν μία καλή συζήτηση, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη. Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά στους Βρετανούς φίλους μας, είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, αλλά οι όροι πρέπει να είναι δίκαιοι, τόσο για τους εργαζομένους μας όσο και για τις εταιρείες μας.

Η λεπτή αυτή ισορροπία δικαιοσύνης δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Οι διαπραγματευτές μας συνεχίζουν να εργάζονται επ’ αυτού και θα λάβουμε μία απόφαση την Κυριακή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε: «Θα συζητήσουμε κάποια σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές.

Θα συζητήσουμε το θέμα των σχέσεων μας με την Τουρκία και να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να υπερασπίσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ.Μπορέλ: «Έχουμε σημαντική ατζέντα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Έχουμε για μια ακόμη φορά την Τουρκία, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη νότια γειτονία που είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό.

Όσον αφορά την Τουρκία, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις και δεν μπορούμε να δώσουμε μια θετική αξιολόγηση. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει σημαντικά και μπορούμε να πούμε πως υπό μια έννοια έχει χειροτερέψει.

Για το λόγο αυτό, η αξιολόγηση δεν είναι θετική και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκέλα Μέρκελ, είπε:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εκ νέου με φυσική παρουσία για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) της Γερμανικής Προεδρίας, η οποία σφραγίστηκε από την πανδημία.

Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία επί του προϋπολογισμού. Τόσο η Γερμανία όσο και εγώ προσωπικά εργαστήκαμε πολύ εντατικά, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που υπήρχαν, αλλά και να βρούμε λύση για τους προβληματισμούς της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, προασπιζόμενοι ταυτόχρονα τον μηχανισμό αιρεσιμότητας και τα θέματα κράτους δικαίου, όπως τα διαπραγματευτήκαμε και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σήμερα θα φανεί, εάν καταφέρουμε να πετύχουμε ομοφωνία στα θέματα αυτά. Προσπαθήσαμε να προετοιμάσουμε το έδαφος γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη αυτού του σημαντικού αποτελέσματος θα αποτελέσει και μείζονα ένδειξη για την ικανότητα δράσης της ΕΕ τόσο σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και τη συγκεκριμένη απάντηση των κ-μ της ΕΕ και της Επιτροπής στο θέμα της πανδημίας.

Θα ασχοληθούμε επίσης με το θέμα της προστασίας του κλίματος. Έχουμε όλοι δεσμευτεί σχετικά με την πρόθεσή μας να βελτιώσουμε μέχρι το τέλος του έτους τους στόχους που έχουμε θέσει.

Η Γερμανία στηρίζει τους στόχους της Επιτροπής και την Πράσινη Συμφωνία, που έχει προταθεί από την Πρόεδρο της Επιτροπής. Θέλουμε μέχρι το 2030 να μειωθούν τουλάχιστον κατά 55% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να πετύχουμε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΕΣ και θέλουμε να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου.

Θα συζητήσουμε, επίσης, και επί μίας σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, αλλά και η παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία.

Έχουμε πλήρη ατζέντα. Θα έχουμε και το Eurosummit, όπου θα ασχοληθούμε με τα Συμπεράσματα των υπουργών Οικονομικών και της Ευρω-ομάδας, που προχώρησαν το θέμα του ESM, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας ενός κοινού backstop.

Η ημερήσια διάταξη είναι επομένως πολύ πλούσια και ελπίζουμε στο τέλος να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα για την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις