Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων τοποθέτησε νάρκες στην περιοχή της Τρίπολης, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Αφρικής (Africom) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διαθέτει «σαφείς αποδείξεις» ότι η ομάδα Βαγκνέρ, που υποστηρίζεται και χρησιμοποιείται από το ρωσικό κράτος, τοποθέτησε νάρκες κατά προσωπικού και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς» στην πρωτεύουσα της Λιβύης και στα περίχωρά της.

«Επαληθευμένες φωτογραφικές αποδείξεις δείχνουν τις παγίδες και τα ναρκοπέδια που φτιάχτηκαν χωρίς διακρίσεις γύρω από την περιφέρεια της Τρίπολης και μέχρι τη Σύρτη από τα μέσα Ιουνίου», πρόσθεσε. Η ομάδα Βαγκνέρ επιδεικνύει «απόλυτη περιφρονήση για την ασφάλεια των Λίβυων», είπε ο επικεφαλής επιχειρήσεων της Africom, Μπράντφορντ Τζίρινγκ. «Οι ανεύθυνες τακτικές της ομάδας Βαγκνέρ παρατείνουν τη σύγκρουση και ευθύνονται για τα δεινά και τον θάνατο αθώων πολιτών. Η Ρωσία έχει τη δύναμη να τους σταματήσει, αλλά όχι και τη βούληση», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, εισάγοντας όπλα και μαχητικά αεροσκάφη, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων που κήρυξε ο ΟΗΕ το 2011. Η Ρωσία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος προσπαθεί από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την Τρίπολη. Από τις αρχές του έτους, μετά και την εμπλοκή της Τουρκίας που στηρίζει τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ έχει υποστεί σημαντικές ήττες. Η μάχη επικεντρώνεται τώρα γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη, που ελέγχεται από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χαφτάρ.

πηγή:zougla.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις