Joint statements after a meeting between the Minister of Foreign Affairs of Greece Nikos Dendias and Minister of Foreign Affairs of Cyprus, Nikos Christodoulides, in Athens, on January 13, 2020 / Κοινές δηλώσεις μετά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Kύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην Αθήνα, στις 13 Ιανουαρίου, 2020

Η Αθήνα επιμένει για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Στο Βερολίνο ο Νίκος Δένδιας

58

Στο Βερολίνο σήμερα ο Νίκος Δένδιας – Θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ενώ θα γίνει δεκτός από την ηγεσία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής

Με σκοπό να διευρύνει το ακροατήριο σε σχέση με το ελληνικό αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, το Βερολίνο.

Διαδοχικές συναντήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ενώ θα γίνει δεκτός από την ηγεσία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) και πιο συγκεκριμένα τον πολύπειρο Πρόεδρό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και την Αντιπρόεδρο, Κλαούντια Ροτ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, αλλά και τον Πρόεδρο της ισχυρής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκίντερ Κρίχμπαουμ. Πέραν του φακέλου «εμπάργκο όπλων» στην Τουρκία, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Δένδια θα βρεθούν γενικότερα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Άγκυρα αγνόησε πλήρως τη γερμανική διαμεσολάβηση. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συμφωνήσει να επανέλθει στο ζήτημα της Τουρκίας κατά την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όταν στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων εφόσον η Άγκυρα δεν μεταβάλει τη συμπεριφορά της.

Σημειώνεται ότι το σενάριο μίας επιβολής εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία ετέθη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ από τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θα ήταν καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε δύο κράτη (Ελλάδα-Κύπρος) τα οποία δοκιμάζονται από τέτοιες απειλές» επισήμανε τότε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα είχε αναφερθεί σε ΗΠΑ και Καναδά, που αν και δεν ανήκουν στην ΕΕ, προέβησαν σε αντίστοιχες ενέργειες.

Προκλητική στάση από την Τουρκία

Νωρίτερα, ο κ. Μάας είχε βρεθεί στην Αθήνα για συναντήσεις με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια. Εκείνο το διάστημα, η Τουρκία είχε ανοίξει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ενώ το σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis» συνέχιζε -και συνεχίζει- να βρίσκεται σε περιοχές που η Αθήνα θεωρεί ότι βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Μαας είχε κάνει λόγο για «προκλητική στάση της Τουρκίας» υποστηρίζοντας ότι Γερμανία και ΕΕ εκφράζουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. Πάρα ταύτα, με ανάρτησή του στο Twitter, σημείωνε ότι «χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από την Τουρκία».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, η Γερμανία επιχείρησε να αποσοβήσει μία ελληνοτουρκική κρίση, αναλαμβάνοντας διαμεσολαβητικό ρόλο. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της «τριμερούς συνάντησης» του Βερολίνου, με τη συνάντηση των διπλωματικών συμβούλων των Άνγκελα Μέρκελ, Κ. Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία τορπίλισε την προσπάθεια.

Παράγοντας αποσταθεροποίησης

Αποσταθεροποιητικό ρόλο διαδραματίζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις έναντι των γειτόνων της, σύμφωνα με τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μιλώντας στο 15ο Σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο Α/ΓΕΕΘΑ σχολίασε τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή και την ανάμιξή της «σε ευαίσθητες περιοχές, κάτι που υποδαυλίζει περαιτέρω την αποσταθεροποίηση τους».

tovima.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like