“Δεν αποδόθηκαν ορθώς” οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Νορβηγού, Γενς Στόλτεμπεργκ, έσπευσε να διαβεβαιώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, αναφερόμενο σε συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, τασσόμενος υπέρ της “κυβέρνησης” – μαριονέτας της Άγκυρας στην Τρίπολη της Λιβύης.

“Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς“, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Γιατί, άραγε, έσπευσε το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να παράσχει διαβεβαιώσεις για λογαριασμό του Γενς Στόλτμπεργκ, ενώ θα έπρεπε ο ίδιος να δώσει διευκρινίσεις για τη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, εφόσον πράγματι οι δηλώσεις του παραποιήθηκαν; Κάτι ιδιαιτέρως αμφίβολο, εάν ληφθεί υπόψιν ότι η μεγάλη ιταλική εφημερίδα δεν φημίζεται για “κιτρινισμό”.

Πολλαπλές “αστοχίες”

Ουσιαστικά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ρόλο απολογητή του Γ.Στόλτεμπεργκ, τη στιγμή που ο ίδιος δεν μπήκε καν στον κόπο να προβεί σε κάποια διάψευση σε βάρος της La Repubblica.

Βέβαια, κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκε, προκειμένου να διαφανεί η δυσαρέσκεια της Αθήνας για τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Είναι αναμενόμενο, βέβαια, να προσπαθεί η Αθήνα να τηρήσει μια ισορροπιστική τακτική τόσο απέναντι στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, όσο και στον “στρατάρχη” Χάφταρ, τον βασικό αντίπαλο της “κυβέρνησης” της Τρίπολης.

Τέτοιου είδους ισορροπίες, όμως, αποδεικνύονται δύσκολες. Διότι, και να παρέχει κάλυψη στον Χάφταρ, ο οποίος έχει σηκώσει τους αντιτουρκικούς τόνους, και να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος Τύπου του Γ.Στόλτεμπεργκ, ο οποίος -κομψά μεν αλλά σαφώς- δηλώνει υποστηρικτής της Άγκυρας και της φιλοτουρκικής Τρίπολης, δεν γίνεται.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει “αδειάσει” την Ελλάδα. Χαρακτηριστικός, εξάλλου, είναι ο προ μηνός αποκλεισμός της Ελλάδας από την ομάδα διαβούλευσης για το μέλλον της Συμμαχίας, και αντίθετα η τοποθέτηση στη δεκαμελή επιτροπή εκπροσώπων της Τουρκίας.

Οι φιλότουρκοι Νορβηγοί

Δεν περίμενε κανείς, βέβαια, από τον Γ.Στόλτεμπεργκ, από τη θέση που κατέχει, να στραφεί εναντίον της Τουρκίας. Πόσο μάλλον, αφού η Τουρκία θεωρείται από τα σημαντικά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Θα ανέμενε, ωστόσο, να τηρεί τα “διπλωματικά” προσχήματα, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που, θεωρητικά τουλάχιστον, όλες οι χώρες – μέλη του Οργανισμού είναι ισότιμοι εταίροι. Πολύ περισσότερο, όταν στους κόλπους της Συμμαχίας υπάρχουν έντονες διαφωνίες σημαντικών χωρών – μελών της για την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στη Συρία και στη Λιβύη.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικά Νορβηγοί πολιτικοί, οι οποίοι έχουν πιάσει κρίσιμα πόστα σε διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, κ.ο.κ., λειτουργούν μεροληπτικά κατά της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας. Είναι γνωστές, άλλωστε, οι σημαντικές “μπίζνες” που έχουν μεγάλα νορβηγικά συμφέροντα με την Τουρκία, ειδικά στον τομέα των θαλασσίων ερευνών για υδρογονάνθρακες, αλλά και στους εξοπλισμούς.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση των τελευταίων ετών, είναι αυτή του πρώην ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος, μάλιστα, πριν και μετά τη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντανά, στην Ελβετία, είχε συγκεντρώσει τα πυρά της κριτικής του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με αρκετά βαρείς χαρακτηρισμούς.

Υπέρ της Τρίπολης

Στη συνέντευξή του, στην εφημερίδα La Repubblica, ο Γ.Στόλτεμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους στόχους της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη, οι οποίοι είναι αντίθετοι με αυτούς των εταίρων της στο ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας φέρεται να είπε:

“Στο ΝΑΤΟ είμαστε 30 εταίροι και σε πολλά θέματα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος.

Στη Λιβύη και στη Συρία στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να φτάσουμε σε μία ειρηνευτική συμφωνία.

Στη Λιβύη υπάρχει το εμπάργκο όπλων που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλα τα μέρη. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις δυνάμεις των οποίων ηγείται ο Χάφταρ και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ – Σαράζ, τη μόνη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Γι’ αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης“.

Μετά από αυτή τη δήλωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία.

Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς”.

Λιβυκές περιπλοκές

Στην πραγματικότητα, ο Γ.Στόλτεμπεργκ δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό που δηλώνει το ΝΑΤΟ. Ότι, δηλαδή, ο Οργανισμός είναι διατεθειμένος να παράσχει βοήθεια σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, εφόσον αυτό ζητηθεί από την “κυβέρνηση” της Τρίπολης (κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – GNA). Πόσο μάλλον, όταν αυτή η είναι “αναγνωρισμένη” από τον ΟΗΕ “κυβέρνηση”.

Δεδομένης, όμως, της κατάστασης χάους και ακυβερνησίας, της εμφύλιας σύγκρουσης, καθώς και του γεγονότος ότι η ασταθής “κυβέρνηση” της Τρίπολης δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μικρό κομμάτι της Λιβύης, η μονομερής -καθαρά πολιτική- τοποθέτησή του υπέρ της μιας μεριάς της ένοπλης σύγκρουσης, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί απολύτως μεροληπτική. Πόσο μάλλον, όταν αυτή την πλευρά την στηρίζει ανοικτά, με όπλα, στρατιωτικούς και τζιχαντιστές μαχητές από τη Συρία, η Τουρκία. Οικονομικά, δε, το Κατάρ.

Είναι προφανές ότι η δήλωση Στόλτεμπεργκ υπέρ της πλευράς Σαράζ αποσκοπούσε στο να τονίσει την ανάγκη να εμποδιστεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την άλλη αντιπαρατιθέμενη πλευρά, του “στρατάρχη” Χάφταρ.

Ως γνωστόν, τον στηρίζουν η Αίγυπτος, τα Εμιράτα και η Ρωσία. Υπέρ του φαίνεται ότι κλίνει -πιο διακριτικά, πάντως- και το Παρίσι. Από την πλευρά της, η Ρώμη κρατάει μια πιο “ουδέτερη” γραμμή, διατηρώντας μεν κάποιες επαφές με τον Χάφταρ, αλλά χωρίς να διαρρηγνύει τις καλές σχέσεις της με την Τρίπολη.

Με τη δήλωσή του, ο Γ.Στόλτεμπεργκ ουσιαστικά άφησε αιχμές και κατά της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, “Ειρήνη”, που στόχο έχει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για διατήρηση του εμπάργκο όπλων προς τις εμπόλεμες πλευρές.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως τόσο η “κυβέρνηση” της Τρίπολης, όσο και η Τουρκία, θεωρούν ότι η ναυτική αποστολή αποσκοπεί στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και προσωπικού μόνον προς την Τρίπολη και όχι προς τον Χάφταρ. Γι’ αυτό και την σαμποτάρουν.

Ως γνωστόν, στην επιχείρηση “Ειρήνη” έχουν δηλώσει έως τώρα συμμετοχή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, με πλοία, και ορισμένα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ με άλλα μέσα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στη θαλάσσια περιοχή πλέουν σε μόνιμη βάση 4 με 5 τουρκικά πολεμικά πλοία, προς στήριξη της “κυβέρνησης” της Τρίπολης.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή επιχειρεί και η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, τη διοίκηση της οποίας αυτή την περίοδο έχει η Τουρκία.

Γνωρίζοντας αυτές τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όσο και συνολικότερα στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ.Ανατολής, ο Γ.Στόλτεμπεργκ μόνον “λάθος” δεν έκανε κατά την παρέμβασή του, μέσω της ιταλικής εφημερίδας. Ως εκ τούτου, προφανώς, και η πρεμούρα της Αθήνας να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

πηγή:antinews.gr http://www.antinews.gr/action.read/politiki/i-athina-se-rolo-apologiti-tou-gnostou-gia-ti-filotourkiki-stasi-tou-genikou-grammatea-tou-nato/2.144715

Φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις