Νέα έκδοση Navtex μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου για το Oruc Reis μετά τη λήξη της παρούσης (12 Ιουλίου) προαναγγέλλει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», επαναλαμβάνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα φτάσει μέχρι το τέλος των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου και της Ρόδου.
«Οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Το εύρος των ερευνών του έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 3 χιλιάδες χιλιόμετρα. Εξακολουθούν να αναζητούνται πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω δισδιάστατων και τρισδιάστατων γεωλογικών ερευνών και συλλέγονται δεδομένα για να ανακαλυφθεί η υποβρύχια επέκταση της υφαλοκρηπίδας της Ανατολίας. Η προθεσμία της Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τα χωρικά ύδατα των νησιών Ρόδου και Καστελόριζου», αναφέρει το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ».
Υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στην Άγκυρα θα βρεθεί και πάλι η ανατ. Μεσόγειος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου.
Πρώτα από όλα, θα συζητηθεί η πρόταση του ΓΓ του ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ενημερώσει για τις διπλωματικές επαφές που είχε σχετικά με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, στη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Λιβύη στη σκιά και της συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγέζ Ες Σαράζ, χθες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και της αντίστοιχης του Χουλουσί Ακάρ με τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης, Φετχί Μπασάγα.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, θα συζητηθεί επίσης και η πρόταση του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για επαναφορά της θανατικής ποινής.
Ερντογάν προς Μισέλ: «Μαζέψτε» την Ελλάδα
Σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος «παραπονέθηκε» για άλλη μια φορά για την Ελλάδα και ζήτησε από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.
«H ΕΕ έχει υποχρέωση να αποτρέψει τα βήματα της Ελλάδας και ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τα προκλητικά λόγια και τα βήματα των Ευρωπαίων πολιτικών σε περιφερειακά ζητήματα δεν είναι οδηγός για λύση», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η στάση της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει ένα «τεστ ειλικρίνειας» όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή ειρήνη.
Μαρία Ζαχαράκη
πηγή:ethnos.gr
Ibrahim Laleli/DHA via AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις