Με αφορμή τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσαν οι απεχθείς ρατσιστικές δηλώσεις σε βάρος του Έλληνα Γιάννη Ατετοκούμπο, λόγω διαφορετικού χρώματος και φυλής, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουμε το αδιανόητο γεγονός ότι αυτές νομικά δεν εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.

Η ρητορική μίσους «Hate speech» στην ελληνική έννομη τάξη δεν διώκεται ποινικά.

Έτσι οι χαρακτηρισμοί σε βάρος του εικονιζόμενου Γιάννη Αντετοκούμπο ως «μαϊμού», «δεν είναι άνθρωπος, μαλάκας αράπης του κερατά είναι», δεν πληρούν την αντικειμενική υπόσταση του άρθρου 1 του Ν. 927/1979 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4285/2014 «Περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις.», καθότι δεν υποκινούν, προκαλούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά του ίδιου ή άλλων προσώπων με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο νόμος απαιτεί σωρευτικά οι ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί να γίνονται κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων.

Τέλος οι Ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί πρέπει να γίνονται δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο και η υποκειμενική υπόσταση του νόμου απαιτεί πρόθεση, είναι άλλωστε και τα μόνα στοιχεία που πληρούν οι δηλώσεις σε βάρος του Γιάννη Αντετοκούμπο.

Θα μπορούσε ίσως οι συγκεκριμένες και μόνο δηλώσεις να εμπίπτουν στο άρθρο 361 Π.Κ. «Εξύβριση» σε συνδυασμό με το άρθρο 82Α Π.Κ. «Έγκλημα με Ρατσιστικά χαρακτηριστικά», δηλαδή Εξύβριση με ρατσιστικό κίνητρο λόγω χρώματος και φυλής, αλλά ο νόμος απαιτεί πριν την υποβολή έγκλησης του παθόντα, καθότι δεν είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα. Ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση όμως φρονώ και πάντα κατά τη γνώμη μου, ότι η άσκηση ποινικής δίωξης δε θα οδηγήσει σε ενοχή και καταδίκη του δράστη, η εξήγηση όμως ξεφεύγει πολύ από το αντικείμενο της ανάρτησης.

Ακόμη θέλω να επισημάνω πως οι Ρατσιστικές δηλώσεις δεν θα γινόταν ευρέως γνωστές αν δεν κινούνταν σε βάρος του συγκεκριμένου διάσημου προσώπου και δεν προέρχονταν από έναν δράστη με τα συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και τη θέση που φέρνει ως υπεύθυνος εκπαίδευσης προσφύγων στη δομή της Μαλακάσας, καθώς από ότι φάνηκε δήλωνε ψευδώς ότι είναι καθηγητής πανεπιστημίου και της εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης. Αναλογιστείτε λοιπόν όλοι, τι βιώνουν καθημερινά οι αλλοδαποί στην χώρα μας, χωρίς να υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο προστασίας, γιατί ανθρωπισμός, σεβασμός και κουλτούρα ανεκτικότητας και ενσωμάτωσης δεν υπάρχει σίγουρα στην Ελλάδα.

Τέλος θέλω όλοι να σκεφτείτε ότι αφορμή για το Ρατσιστικό παραλήρημα είναι η ανάδειξη από τον Γιάννη Ατετοκούμπο ακριβώς αυτής της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν οι αλλοδαποί στην Ελλάδα, η οποία εκτός ότι ήταν εξαιρετικά επιεικής και φειδωλή στην περιγραφή, ήταν αιτία να ξεσπάσει ένα γενικότερο Ρατσιστικό παραλήρημα από αμέτρητους Έλληνες που προέβησαν σε μια ρητορική μίσους που ξεπερνά κάθε όριο ανθρωπιάς, σεβασμού και παιδείας, επιβεβαιώνοντας με το χειρότερο τρόπο έτσι τα λεγόμενα του Έλληνα Γιάννη Ατετοκούμπο.

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου στην Ελλάδα με σαφή δίωξη της ρητορικής μίσους, χωρίς προϋποθέσεις, καθίσταται επιτακτική και εκεί πρέπει να σταθούμε όλοι. Και όπως λέω πάντα, η παιδευτική διάπλαση ενός νόμου τον καθιστά τελολογικά σπουδαιότερο από τη τιμωρητική του διάσταση μέσω του ποινικού κολασμού απεχθών πράξεων.

Μιχάλης Λόλης

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις