Την επίλυση της κρίσης με πολιτικά μέσα ζητά η Μόσχα

Υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και του πολιτικού διαλόγου με στόχο τον σχηματισμό ενιαίων οργάνων εξουσίας τάσσεται η Ρωσία, όπως μετέφερε σήμερα (26/05) ο Σεργκέι Λαβρόφ στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της βορειοαφρικανικής χώρας, Ακίλα Σάλεχ Ίσα, και σύμμαχο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει το ανατολικό τμήμα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Ίσα υπογράμμισαν ότι οι απόπειρες στρατιωτικής επίλυσης της διένεξης στη Λιβύης είναι χωρίς προοπτική, αναφέρεται σε ανακοίνωση από πλευράς Μόσχας, την οποία εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο μερών.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Λιβύη μέσα σε συνθήκες συνεχιζόμενης ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Και οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι είναι άνευ προοπτικής οι απόπειρες στρατιωτικής επίλυσης της κρίσης και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει χωρίς αναβολές ένας εποικοδομητικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό, ο Λαβρόφ υποστήριξε την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στις 23 Απριλίου, η οποία προϋποθέτει «τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την ενεργοποίηση του ενδολυβικού διαλόγου με στόχο την επίτευξη συμβιβαστικών λύσεων ως προς τα υπάρχοντας προβλήματα και τον σχηματισμό ενιαίων οργάνων εξουσίας στην χώρα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν «μερικές διεθνείς πτυχές της διευθέτησης της διένεξης στη Λιβύη», όπως και τις προοπτικές της υλοποίησης των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψη για την Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τις οποίες επικρότησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανικός Στρατός κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη για να στηρίξει τους Ρώσους μισθοφόρους που αγωνίζονται στον πλευρό των δυνάμεων που ελέγχου το ανατολικό τμήμα της χώρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για περαιτέρω κλιμάκωση της διένεξης στην Λιβύη.

Έντονη ανησυχία από τον ΟΗΕ: Καταδικάζει κάθε χρήση νάρκης κατά προσωπικού

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (Manul) «καταδίκασε έντονα» κάθε χρήση ναρκών κατά προσωπικού εναντίον αμάχων σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης, την πρωτεύουσας της Λιβύης όπου μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων δυνάμεων τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο.

Η Manul «ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κάτοικοι των περιοχών Αϊν Ζάρα και Σαλαχεντίν στην Τρίπολη, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) τοποθετημένους μέσα ή κοντά στο σπίτι τους», ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ.

Τον Απρίλιο του 2019, ο στρατάρχης Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε επίθεση με στόχο, μάταια μέχρι τώρα, να καταλάβει την Τρίπολη, την έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το στρατόπεδο του Χάφταρ υπέστη ήττες και οι δυνάμεις του αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από περιοχές που καταλάμβαναν επί μήνες.

Σε ανακοίνωση της χθες, Δευτέρα, η GNA κατηγόρησε τις προσκείμενες δυνάμεις στον Χάφταρ ότι «τοποθέτησαν νάρκες στα σπίτια πριν τα εγκαταλείψουν».

Σύμφωνα με την GNA, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο επιστρέφοντας στο σπίτι τους στη Σαλαχεντίν, συνοικία που βρίσκεται νοτίως της Τρίπολης και είναι η περιοχή της πρωτεύουσας στην οποία έχουν σημειωθεί οι βιαιότερες συγκρούσεις.

«Αυτή η τρομακτική μετάλλαξη της σύγκρουσης» σημειώνεται σε μια στιγμή που οικογένειες εκτοπίζονται εξαιτίας των μαχών εδώ και μήνες προσπαθώντας να βρουν «την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού τους», υπογραμμίζει η Manul, καταγγέλλοντας μια «σκόπιμη στοχοθέτηση».

Από την έναρξη της επίθεσης του στρατάρχη Χάφταρ, η βία έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, και τη φυγή σχεδόν 200.000 ανθρώπων.

Η αποστολή του ΟΗΕ προέτρεψε τις οικογένειες να ζητήσουν συμβουλές από τις αρμόδιες αρχές και να αποφύγουν τις περιοχές που δεν είναι ακόμη ασφαλείς.

«Οι ενέργειες αυτές δεν εξυπηρετούν κανέναν στρατιωτικό στόχο», αλλά προκαλούν «ακραίο φόβο» μεταξύ των αμάχων, κατήγγειλε επίσης η αποστολή του ΟΗΕ.

Οι νάρκες κατά προσωπικού τοποθετούνται πολύ συχνά στην είσοδο των σπιτιών.

Οβίδες τύπου Howitzer ανακαλύφθηκαν επίσης μέσα σε ένα σπίτι στην κατοικημένη συνοικία αλ-Χαντάμπα αλ-Χάντρα στην Τρίπολη πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με δυνάμεις που πρόσκεινται στην GNA, των οποίων οι πυροτεχνουργοί λένε ότι βρήκαν ρωσικές νάρκες κατά προσωπικού τύπου MON-100 (Minnoye Oskolochonym Napraveniem).

Από τον Απρίλιο του 2019, «έχουν βρεθεί περισσότεροι από πέντε τόνοι εκρηκτικών μηχανισμών και ρουκετών που ερρίφθησαν από τους πολιτοφύλακες του Χάφταρ», δήλωσε η GNA.

Η Λιβύη, που βυθίζεται στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, γνώρισε τα τελευταία χρόνια μια αυξανόμενη εμπλοκή ξένων δυνάμεων στις αντίπαλες δυνάμεις.

πηγή:newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις