Ο Τούρκος πρέσβης εστίασε στις διπλωματικές διεργασίες που συντελούνται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου 2021

Να επιδείξει και τον Μάρτιο του 2021, κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ίδια «λογική» στάση που έδειξε στην τελευταία Σύνοδό της, τον Δεκέμβριο του 2020, καλεί την Ευρώπη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάϋ.

Ο Τούρκος πρέσβης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του τουρκικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK) με θέμα «προσδοκίες για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ το 2021», εστίασε στις διπλωματικές διεργασίες που συντελούνται, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου 2021, οπότε θα πρέπει να παρουσιαστεί συγκεκριμένη έκθεση για την Τουρκία και, ενδεχομένως, σκληρά μέτρα σε βάρος της.

Ως γνωστόν, τον Δεκέμβριο η ΕΕ ανέβαλε την επιβολή σκληρών κυρώσεων προς την Τουρκία, σημειώνοντας πως, εάν η Αγκυρα συνεχίσει στην ίδια επιθετική πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μάρτιο του 2021 θα της επιβληθούν σοβαρά μέτρα.

Βέβαια, το ίδιο είχε αναφερθεί και στη Σύνοδο Κορυφης του Οκτωβρίου του 2020, αλλά τελικά η απόφαση μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο. Εκεί και πάλι αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2021.

Ο Μ.Μποζάϋ, λοιπόν, τώρα αναφέρει πως η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ «να επιδείξει εκ νέου κοινή λογική την προσεχή περίοδο», ενώ σημειώνει ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την έκθεση που πρόκειται να εκδοθεί τον Μάρτιο.

«Η έκθεση που πρόκειται να εκδοθεί τον Μάρτιο -συμπλήρωσε- πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.

Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι αυτές οι σχέσεις δεν διαμορφώνονται μόνο εντός του κύκλου της πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής.

Οι σχέσεις με την Τουρκία σημαίνουν επίσης το ερώτημα: “Πού επιθυμείτε να δείτε την Τουρκία, μια χώρα 83 εκατομμυρίων, στο μέλλον;”».

Κατά την Αγκυρα, μάλιστα, όπως αναφέρει ο διπλωμάτης, «οι διαφωνίες σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο δεν θα καθορίσουν μόνο τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, αλλά και το στρατηγικό όραμα της ΕΕ» (!).

Γι’ αυτό, ο Μ.Μποζάϋ επέκρινε «το πρότυπο που επιχειρεί να δημιουργήσει η ΕΕ σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με τις απόπειρες παγίωσης αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ενωσης στη βάση μιας κοινής θέσης σχετικά με την Τουρκία».

Ολα αυτά, όπως ισχυρίστηκε, «έχουν υπονομεύσει τις δυνατότητες ειρηνικής λύσης (σ.σ. των προβλημάτων στην περιοχή), η οποία αποτελεί βασική αρχή του διεθνούς Δικαίου».

Παρά ταύτα, ο ίδιος επιχαίρει διότι, όπως είπε, «στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, χώρες με κοινή λογική εντόπισαν αυτό το προβληματικό αφήγημα και είδαν ότι διαπραττόταν μια αδικία εναντίον της Τουρκίας».

Ετσι, «τον Δεκέμβριο, η εικόνα που προέκυψε ήταν αντίθετη από αυτό που περίμεναν οι ομάδες που τάσσονται ενάντια στην Τουρκία». Στις «ομάδες» αυτές, η Αγκυρα κατατάσσει την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Κύπρο, την Αυστρία και ορισμένες ακόμη χώρες – μέλη της ΕΕ.

Σημείωσε, δε, ότι στη Σύνοδο Κορυφής «συζητήθηκαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, αλλά η ΕΕ αμφιταλαντεύθηκε επ’ αυτού του ζητήματος».

Κατά τα λοιπά, κινήθηκε στο γνώριμο μήκος κύματος του «παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών» (blame game) στην ελληνική και την κυπριακή πλευρές.

Οσον αφορά, μάλιστα, την Ελλάδα είπε ότι η Τουρκία «είχε εκφράσει τις ανησυχίες της και ζήτησε την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών, αλλά η αντίπαλη πλευρά αρνήθηκε και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις».

Επίσης, σύμφωνα με την προσφιλή τουρκική τακτική, επέρριψε την ευθύνη στην ΕΕ για την υποτροπή στις σχέσεις Βρυξελλών – Αγκυρας.

Αφού υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «η αμφιθυμία της ΕΕ αποτελούσε ανέκαθεν αγκάθι», ανέφερε ότι υπάρχει σειρά θεμάτων επί των οποίων η ΕΕ έχει τηρήσει επικριτική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Ισχυρίστηκε ότι «η δυναμική των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ είχε μετατοπιστεί μετά το ορόσημο της 15ης Ιουλίου», του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016, όμως, αυτή η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», όπως χαρακτήρισε τους μαζικούς διωγμούς, φυλακίσεις και την απόλυτη φιμωση του Τύπου, σχετίζεται με τις … ειδικές συνθήκες στην Τουρκία.

Ετσι, κατέληξε, η ανανέωση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, και η άρση των θεωρήσεων για την είσοδο Τούρκων πολιτών στο έδαφος της ΕΕ «έχουν μπει στον πάγο».

Θανάσης Αργυράκης

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις