Σε επιβεβαίωση των γνωστών πηγών προέλευσης της αέριας ρύπανσης, δηλαδή της θέρμανσης, της κίνησης οχημάτων κια της βιομηχανίας (σε μικρότερο ποσοστό), κατέληξε η μελέτη για την ποιότητα τοιυ περιβάλλοντος στον Βόλο, στοιχεία της οποίας παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ομάδας επιστημόνων, αναπληρωτής καθηγητής κ. Γ. Σαχαρίδης.
Στην παρουσίαση στο πλαίσιο του συνεδρίου “Ημέρες πνευμονολογίας” στον Βόλο, η ομάδα των επιστημόνων Σαχαρίδης, Γουργουλιάνης και Καλαντζής, έχοντας αναπτύξει στον Βόλο 12 μετρητές για τη μέτρηση των μικροσωματιδίων PM2.5 (Δίκτυο των Μετρητών του GreenYourAir), κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Βόλος, αναφορικά με τα μικροσωματίδια, αντιμετωπίζει πρόβλημα με πολλές ημέρες υπερβάσεων ενώ έγινε παρουσίαση κια των περισταστικών εισαγωγής στο Νοσοκομείο, παιδιών και ενηλίκων.
Από τα στοιχεία των μετρητών (δεν αναφέρθηκαν αν και ζητήθηκε σε ποιά 12 σημεία έχουν τοποθετηθεί) προέκυψε πως η καθαρότερη περιοχή είναι στο Πεδίο Άρεως και πως η ρύπανση προκαλείται κυρίως μέσα στην πόλη του Βόλου από οχήματα, θέρμανση και εστίαση και λιγότερο από τη βιομηχανική δραστηριότητα στα δυτικά.
Αναλυτικά:
Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 10.500.000 στοιχεία για την εξαγωγή των τελικών δεδομένων για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020.
Μέσος όρος PM2.5 για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία
Αξίζουν συγχαρητήρια οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Κ. Γουργουλιάνης και Γ. Σαχαρίδης για την εμπεριστατωμένη έρευνα που έκαναν, σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου. Η έρευνα αυτή έχει λάβει επίσημο χαρακτήρα πλέον, αφού ανακοινώθηκε σε επιστημονικό συνέδριο. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και συνδέουν τις εξάρσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Εκείνοι όμως που δεν ανησυχούν είναι πρώτα-πρώτα ο Δήμος Βόλου ο οποίος ετοιμάζεται να συνεισφέρει και αυτός στη ρύπανση με την παραγωγή SRF! Ούτε βέβαια και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία συμπεριφέρεται σαν τη στρουθοκάμηλο ή τη νοικοκυρά που κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Αντί να ενισχύσει την έρευνα των καθηγητών, ασχολείται με την… «ολφακτομετρία»! Ούτε φυσικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο βλέπει αντί για την ανακύκλωση των σκουπιδιών, την καύση και… όποιον πάρει ο χάρος. Τέλος η ΑΓΕΤ, η οποίας βραβεύτηκε επειδή καίει σκουπίδια(!) και φιλοδωρεί την πόλη του Βόλου με μπόλικη ρύπανση, μοιράζει δε μηνύσεις αντί να σεβαστεί την πόλη που τη φιλοξενεί.
Ας έχουν υπόψη τους οι πολίτες ότι η έρευνα των καθηγητών αφορούσε μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια. Εκτός όμως από αυτά υπάρχουν και οι καρκινογόνες ουσίες που εκλύονται από την καύση σκουπιδιών, οι οποίες δεν έχουν μετρηθεί. Έτσι όλα αυτά μετατρέπουν την ελκυστική πόλη του Βόλου σε τοξική χάρη και στην αδιαφορία των υπευθύνων με θύματα τους πολίτες.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις