Σε επιβεβαίωση των γνωστών πηγών προέλευσης της αέριας ρύπανσης, δηλαδή της θέρμανσης, της κίνησης οχημάτων κια της βιομηχανίας (σε μικρότερο ποσοστό), κατέληξε η μελέτη για την ποιότητα τοιυ περιβάλλοντος στον Βόλο, στοιχεία της οποίας παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ομάδας επιστημόνων, αναπληρωτής καθηγητής κ. Γ. Σαχαρίδης.

Στην παρουσίαση στο πλαίσιο του συνεδρίου “Ημέρες πνευμονολογίας” στον Βόλο, η ομάδα των επιστημόνων Σαχαρίδης, Γουργουλιάνης και Καλαντζής, έχοντας αναπτύξει στον Βόλο 12 μετρητές για τη μέτρηση των μικροσωματιδίων PM2.5 (Δίκτυο των Μετρητών του GreenYourAir), κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Βόλος, αναφορικά με τα μικροσωματίδια, αντιμετωπίζει πρόβλημα με πολλές ημέρες υπερβάσεων ενώ έγινε παρουσίαση κια των περισταστικών εισαγωγής στο Νοσοκομείο, παιδιών και ενηλίκων.

Από τα στοιχεία των μετρητών (δεν αναφέρθηκαν αν και ζητήθηκε σε ποιά 12 σημεία έχουν τοποθετηθεί) προέκυψε πως η καθαρότερη περιοχή είναι στο Πεδίο Άρεως και πως η ρύπανση προκαλείται κυρίως μέσα στην πόλη του Βόλου από οχήματα, θέρμανση και εστίαση και λιγότερο από τη βιομηχανική δραστηριότητα στα δυτικά.

Αναλυτικά:

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 10.500.000 στοιχεία για την εξαγωγή των τελικών δεδομένων για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020.

Μέσος όρος PM2.5 για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020

•Ο μέσος όρος για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020 ανήλθε σε 30.03 μg/m³.
•Ετήσιο όριο PM2.5 με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: 10.00 μg/m³.
•Ετήσιο όριο PM2.5 με βάση την Ελληνική Νομοθεσία: 25.00 μg/m³.
Ο αριθμός των ημερών που η μέση ημερήσια τιμή των PM2.5 ήταν πάνω από τα 25.00 μg/m3 (ημερήσιο όριο με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) είναι ίσος με 178 που αντιστοιχεί στο 48.68% του χρόνου.
Επιμερισμός Πηγών των PM2,5
•Οι πηγές χωρίστηκαν σε 5 βασικές κατηγορίες με βάση την γεωγραφική τους κατανομή:
•Ρύπανση που προκαλείται μέσα στην πόλη του Βόλου.
•Μεταφερόμενη ρύπανση από τον Βορρά.
•Μεταφερόμενη ρύπανση από την Ανατολή.
•Μεταφερόμενη ρύπανση από τον Νότο.
•Μεταφερόμενη ρύπανση από την Δύση.
Βελτιωτικές δράσεις
•Βιομηχανική Ζώνη Βόλου: Εγκατάσταση μετρητών PM2.5 για λεπτομερή επιμερισμό πηγών της ρύπανσης που έρχεται από δυτικά & δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα των PM2.5.
•Δήμος Βόλου: Ρύθμιση φαναριών για μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα των PM2.5, εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων για την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο.
•Εφαρμογή των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών (BATs) προτεινόμενων από την ΕΕ για την βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος στην ΑΓΕΤ.
•Αστικά ΚΤΕΛ Βόλου: Επανασχεδιασμό δικτύου, Δημιουργία συστήματος τηλεματικής σε πραγματικό χρόνο & Διάθεση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για να είναι εφικτή η μετεπιβίβαση με το ίδιο εισιτήριο σε δεύτερο λεωφορείο.
•Εγκατάσταση δικτύου μετρητών σε Αγρία, Άγιο Γεώργιο και Βελεστίνο.
•Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οργανισμός Λιμένα Βόλου και Χαλυβουργεία δεν δέχτηκαν τις προτάσεις μας.
Συμπεράσματα
•Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα αέρια ρύπανσης στο Βόλο – τόσο που να πρέπει να κάνουμε άμεσα κάτι για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.
•Η σημαντική ρύπανση έχει σημαντικό αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων.
•Οι πήγες της ρύπανσης χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες με σχεδόν ισόποσα ποσοστά συμμετοχής : 1) Βιομηχανία, 2) Θέρμανση και 3) Κυκλοφορία Οχημάτων .
•Πρέπει να εργαστούν εντατικά όλοι οι φορείς που μπορούν να βοηθήσουν για την βελτίωση του αέρα και μαζί να δώσουν λύσεις άμεσα.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

Αξίζουν συγχαρητήρια οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Κ. Γουργουλιάνης και Γ. Σαχαρίδης για την εμπεριστατωμένη έρευνα που έκαναν, σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου. Η έρευνα αυτή έχει λάβει επίσημο χαρακτήρα πλέον, αφού ανακοινώθηκε σε επιστημονικό συνέδριο. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και συνδέουν τις εξάρσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Εκείνοι όμως που δεν ανησυχούν είναι πρώτα-πρώτα ο Δήμος Βόλου ο οποίος ετοιμάζεται να συνεισφέρει και αυτός στη ρύπανση με την παραγωγή SRF! Ούτε βέβαια και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία συμπεριφέρεται σαν τη στρουθοκάμηλο ή τη νοικοκυρά που κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Αντί να ενισχύσει την έρευνα των καθηγητών, ασχολείται με την… «ολφακτομετρία»! Ούτε φυσικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο βλέπει αντί για την ανακύκλωση των σκουπιδιών, την καύση και… όποιον πάρει ο χάρος. Τέλος η ΑΓΕΤ, η οποίας βραβεύτηκε επειδή καίει σκουπίδια(!) και φιλοδωρεί την πόλη του Βόλου με μπόλικη ρύπανση, μοιράζει δε μηνύσεις αντί να σεβαστεί την πόλη που τη φιλοξενεί.

Ας έχουν υπόψη τους οι πολίτες ότι η έρευνα των καθηγητών αφορούσε μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια. Εκτός όμως από αυτά υπάρχουν και οι καρκινογόνες ουσίες που εκλύονται από την καύση σκουπιδιών, οι οποίες δεν έχουν μετρηθεί. Έτσι όλα αυτά μετατρέπουν την ελκυστική πόλη του Βόλου σε τοξική χάρη και στην αδιαφορία των υπευθύνων με θύματα τους πολίτες.

myvolos.net

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις