Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής Βόλου να εισαγάγει προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF.
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών έχει καλέσει σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Βόλου, σήμερα στις 6 το απόγευμα, σωματεία, κινήματα και τις οργανώσεις της πόλης, που με ανακοινώσεις τους έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν.
Στις 5 το απόγευμα θα γίνει προσυνάντηση, προκειμένου οι συγκεντρωμένοι να συναποφασίσουν την αντιπροσωπεία που ζητήσουν να μπει στο δημοτικό συμβούλιο, για να εκφράσει τις θέσεις των πολιτών.

Οι δημοτικές παρατάξεις
Την παρέμβαση της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Θεσσαλίας ζητούν με κοινή επιστολή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Μαζί για το Βόλο» και «Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία», προκειμένου να αναβληθεί η αυριανή διά ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής Βόλου να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα. Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ Θεσσαλίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων με επικεφαλής τους Ιάσονα Αποστολάκη και Απόστολο Παπαδούλη αντίστοιχα, επικαλούνται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να αποφεύγονται συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, και επισημαίνουν ότι η ευθύνη για την προστασία της υγείας δεν μπορεί να καμφθεί από ενέργειες ενδεχόμενης επιπολαιότητας, που μπορεί να έχουν υψηλό κόστος για το κοινωνικό σύνολο.

 

Να αναβληθεί το θέμα της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων, που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Απ. Ριζόπουλος, Β. Ντακούμης και Θ. Τσαλούχας, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος να γίνει εν μέσω πανδημίας και «κλεισμένων των θυρών», χωρίς να μπορούν να εκφράσουν γνώμη οι μαζικοί φορείς και τα σωματεία εργαζομένων της πόλης.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του ΤΕΕ Μαγνησίας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α) Βόλου», που εισάγεται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Όπως μεταξύ άλλων τονίζεται στο κείμενο της γνωμοδότησης που απέστειλε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στον Δήμο Βόλου, η πρόταση της μελέτης που προάγει τη λύση της βιοξήρανσης με παραγωγή SRF, δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά, βάσει της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας, δεδομένα, και δεν λαμβάνει υπόψη τις πάγιες αποφάσεις των φορέων (Περιφέρεια Θεσσαλίας κ.λπ) για την καύση του SRF.
Κυρίως, όμως, η παραγωγή SRF ενέχει υψηλότερους κινδύνους ως προϊόν, σε σχέση με το σενάριο της αναερόβιας χώνεψης και παραγωγής βιοαερίου ή το σενάριο της Μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας με τη μέθοδο της κομποστοποίησης.

 

«Μαζί για τον Βόλο»

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης σχετικά με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF, η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» κατέθεσε κείμενο προτάσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που κοινοποίησε και στο Δήμο Βόλου, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά κατηγορηματικά αντίθετη στην μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων που στόχο έχει την παραγωγή SRF.
Παράλληλα, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, πρώτον να αποσυρθεί το θέμα από τη συνεδρίαση της 11/5/2020 και δεύτερον, να ζητηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να δοθεί παράταση στη διαβούλευση, καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και εν μέσω πανδημίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν παρεμβάσεις εκ μέρους τη τοπικής κοινωνίας, λόγω του ότι η συνεδρίαση διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

«Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία»

Επιμένει η παράταξη του Απόστολου Παπαδούλη στην αναβολή της συζήτησης, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, για το θέμα δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ζητούν την διενέργεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου με το συγκεκριμένο θέμα και με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και φορέων, υπό συνθήκες όμως ασφάλειας που δε θα διακινδυνεύσει η ανθρώπινη υγεία κανενός. «Η σημερινή κατάσταση ούτε διάλογο διασφαλίζει, ούτε την συναίνεση φιλοδοξεί να καλλιεργήσει. Αντίθετα, με λαθραίο σχεδόν τρόπο, επιχειρεί να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης, η οποία δηλώνει ότι καταψηφίζει το θέμα, γιατί θεωρεί πως η δημιουργία μονάδας SRF θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής.

e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις