«Στην εντατική» φαίνεται να βρίσκεται ο χειμερινός τουρισμός με τα χειμερινά θέρετρα και τα ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς να έχουν να λειτουργήσουν έναν χρόνο, από πέρσι τα Χριστούγεννα ουσιαστικά. Η απαγόρευση μετακινήσεων και των ταξιδιών σηματοδοτεί τα «μαύρα μαντάτα» για τον χειμερινό τουρισμό, με ξενοδοχεία, χειμερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα να είναι σε δύσκολη κατάσταση, επηρεάζοντας παράλληλα τις τοπικές οικονομίες.ο δεύτερο lockdown εν μέσω και των γιορτών οδηγεί χιλιάδες καταλύματα που εξαρτώνται από τον εσωτερικό χειμερινό τουρισμό στο χείλος του γκρεμού. Περιοχές, μεταξύ των οποίων και το Πήλιο, που ζουν από τον χειμερινό τουρισμό, έχουν να δουν επισκέπτες από τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ ο τζίρος των γιορτών στα ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς αποτελει το 50% του ετήσιου τζίρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, «οι επιπτώσεις για τον τουρισμό στη Μαγνησία και την τοπική οικονομία όπως και σε όλη την Ελλάδα είναι βαριές. Ο τζίρος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τα ξενοδοχεία των ορεινών προορισμών είναι πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους. Δυστυχώς αυτά τα ξενοδοχεία έχουν να δουλέψουν έναν χρόνο, περίπου από πέρσι τα Χριστούγεννα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το κλείσιμο του χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου είναι πάρα πολύ αρνητικό για την περιοχή και την τοπική οικονομία. «Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου και μετά την πληροφόρηση που είχαμε από τον πρόεδρο πως ήταν έτοιμο υποδεχτεί τους λάτρεις του σκι, δεν θα λειτουργήσει, αποτελώντας ένα μεγάλο χτύπημα για τον τουρισμό της Μαγνησίας και την τοπική οικονομία» επισήμανε.
Ο τουρισμός συμπαρασύρει και δεκάδες άλλους κλάδους. «Ο τουρισμός επηρεάζει πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα, τα οποία συμπαρασύρονται σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμό του» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας χαρακτήρισε απίστευτο και απαράδεκτο ότι τα ξενοδοχεία δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή. «Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να μην έχουν κλείσει τα ξενοδοχεία με κρατική εντολή, με δεδομένο ότι από τις αρχές Νοεμβρίου και την απαγόρευση της μετακίνησης από Νομό σε Νομό, δεν θα υπήρχε καθόλου δουλειά» τόνισε.

Ο κ. Γιώργος Ζαφείρης σημείωσε επίσης πως «η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα, να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις και να παγώσει τις υποχρεώσεις, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε μέχρι τον Απρίλιο που διαφαίνεται ένα μικρό φως στο βάθος του τούνελ».
Όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή ο ίδιος ανέφερε πως υπήρξαν προβλήματα. «Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 συμπεριέλαβε τους τζίρους Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω διαφόρων προβλημάτων που υπάρχουν και στην ίδια τη διαδικασία, υπήρξαν πολλές αδικίες, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες να μην πάρουν μία σοβαρή επιστρεπτέα προκαταβολή» επισήμανε για να συμπληρώσει πως η υπόσχεση της κυβέρνησης ήταν ότι όσοι δεν δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα έπαιρναν έστω το ελάχιστο, έναντι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, κάτι που δεν συνέβη σε πολλές περιπτώσεις.
«Από το υπουργείο Οικονομικών υπήρξε η υπόσχεση ότι στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα συμπεριληφθούν Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος, προκειμένου να βγει μία επιστρεπτέα προκαταβολή της προκοπής» κατέληξε.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις