Πάντως, είναι γεγονός ότι η δύναμη δεν έχει -αυτή τη στιγμή- τις απαραίτητες δυνάμεις για την υλοποίηση της αποστολής

Ορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο τρέχων και ο επόμενος διοικητής της ναυτικής δυνάμεως της ΕΕ (EUNAVFOR MED), που συμμετέχει στην επιχείρηση “IRINI” για την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων στη Λιβύη, στο πλαίσιο υλοποιήσεως σχετικής αποφάσεως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φυσικά της ίδιας της ΕΕ.

Έτσι λοιπόν ως διοικητής κατά το τρέχον εξάμηνο ορίστηκε ο Ιταλός Υποναύαρχος Έτορε Σότσι (Ettore Socci), από τις 5 Μαΐου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2020, και ακολούθως ο Έλληνας Αρχιπλοίαρχος Θεόδωρος Μικρόπουλος ΠΝ από τις 18 Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Ο Ιταλός Υποναύαρχος Έτορε Σότσι είναι απόφοιτος της Ιταλικής Ναυτικής Ακαδημίας με την τάξη του 1989, έχει υπηρετήσει σε διάφορα σκάφη και επιτελικές υπηρεσίες ξηράς του ιταλικού Ναυτικού και πριν από την παρούσα θέση του ήταν επιτελής στην προηγούμενη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, την επιχείρηση “SOPHIA”.

Ο Αρχιπλοίαρχος Θεόδωρος Μικρόπουλος ΠΝ, ονομάστηκε Σημαιοφόρος Μάχιμος αποφοιτώντας από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με την Τάξη του 1988. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στο ΠΝ υπηρέτησε σε πολεμικά σκάφη και υπηρεσίες και επιτελικές θέσεις ξηράς, ενώ μέχρι να αναλάβει της διοίκηση της επιχειρήσεως “IRINI” θα είναι ο Επιτελάρχης αυτής και άμεσος συνεργάτης του νυν Ιταλού Διοικητή. Μέχρι τώρα ήταν Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΕ, η προαναφερθείσα ναυτική δύναμη πρόκειται να ενισχυθεί με μία ακόμα ιταλική φρεγάτα, δύο συνολικώς, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν επίσης μία ελληνική φρεγάτα, μία γαλλική, ένα γερμανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και από ένα μικρότερα αεροσκάφη επιτηρήσεως από την Πολωνία και το Λουξεμβούργο.

Είναι γεγονός ότι η δύναμη δεν έχει -αυτή τη στιγμή- τις απαραίτητες δυνάμεις για την υλοποίηση της αποστολής “IRINI”, κάτι άλλωστε που παραδέχτηκε λίαν προσφάτως ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπορρέλ, αν και βεβαίως ακόμα η σχετική λίστα χωρών και διατιθέμενων δυνάμεων είναι «ανοικτή» και συμπληρώνεται συνεχώς (ή τουλάχιστον επιδιώκεται να διευρυνθεί κι άλλο).

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
πηγή:lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις