Για μια ακόμη φορά, οι αστυνομικοί του νησιού ανακάλυψαν αρχαιότητες που είχαν αλιευθεί παράνομα από βυθισμένα πλοία

Για μια ακόμη φορά, οι αστυνομικοί στην Κάλυμνο ανακάλυψαν αρχαιότητες που είχαν αλιευθεί παράνομα από βυθισμένα πλοία και «στόλιζαν» ένα σπίτι του νησιού, στο οποίο φαίνεται ότι οι κάτοικοι δεν περιορίζονται στην συλλογή… σφουγγαριών!

Πρόκειται για μία 47χρονη, στην αποθήκη της οποίας έκαναν έρευνα οι άνδρες του τοπικού τμήματος και ανακάλυψαν δύο αρχαίους πήλινους αμφορείς ύψους 40 και 80 εκατοστών, οι οποίοι κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για να χρονολογηθούν και να αξιολογηθούν. Η κάτοχός τους παραπέμφθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Στις 17 Οκτωβρίου, είχε συλληφθεί άλλη μια γυναίκα, όταν έγινε έρευνα στην κατοικία της όπου βρέθηκαν τρεις πήλινοι αμφορείς, μια πήλινη φιάλη, ένα πήλινο κύπελλο και ένα πήλινο δίωτο, τα οποία διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου και κατασχέθηκαν. Στις 4 Οκτωβρίου, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα σπίτι- «μουσείο» με 326 χάλκινα επαργυρωμένα νομίσματα, τρεις πήλινους αμφορείς, δυο πήλινα εφυαλωμένα πινάκια και μια πήλινη χύτρα της Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής, Υστερορωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου, όλα ευρήματα από πολλά ναυάγια πλοίων.

Αλλά και στις 11 Σεπτεμβρίου, στην κατοικία μιας 71χρονης βρέθηκαν 16 ενάλιες αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων αμφορείς, βάζα και πιάτα με ίχνη από όστρακα κολλημένα πάνω τους.

Μάνος Τσαγκαράκης
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις