Σε καθεστώς απόλυτης ομερτά και σιγής ασυρμάτου όλων των αρμόδιων οργάνων και φορέων που αφορούν τον δημοσιογραφικό κλάδο και τους θεσμούς του αθλητισμού, αναρτήθηκαν σε δημόσιους χώρους γύρω από το γήπεδο Καραϊσκάκη και την έδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Πειραιά αφίσες με τις οποίες επικηρύσσονται, σαν να είμαστε στο Φαρ Ουέστ, τέσσερις δημοσιογράφοι και ένας νομικός.

Το zougla.gr επιχείρησε τρεις φορές από το πρωί της Πέμπτης 7 Μαΐου να συνομιλήσει με τον δήμαρχο Πειραιά και τον κατά νόμο πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιάννη Μώραλη. Ο δήμαρχος στην πρώτη τηλεφωνική κλήση ανέφερε πως δεν γνωρίζει την υπόθεση και πως θα απαντήσει στα ερωτήματα της Ζούγκλας όταν πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες κι αφού συνομιλήσει με την αστυνομία του Πειραιά. Η τελευταία του αναφορά όντως προκαλεί την περιέργεια.

Το zougla.gr στη συνέχεια επιχείρησε να συνομιλήσει τηλεφωνικώς δύο φορές με τον κύριο Μώραλη χωρίς επιτυχία. Αμέσως μετά το zougla.gr έστειλε στον δήμαρχο Πειραιά μήνυμα SMS προκειμένου να τοποθετηθεί επίσημα επί του ζητήματος που έχει προκύψει. Ουδεμία απάντηση λάβαμε.

Καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ

Για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια της επικήρυξης δημοσιογράφων τοποθετήθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΣΗΕΑ, η οποία και εξέδωσε ανακοίνωση:

Καταδικάζουμε τη στοχοποίηση με αφίσες αθλητικών συντακτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την πρωτοφανή στοχοποίηση με αφίσες τεσσάρων αθλητικών συντακτών. Τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις που δέχονται οι συνάδελφοί μας και ιδιαίτερα οι αθλητικοί συντάκτες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Επιθέσεις που, μέχρι σήμερα, περιελάμβαναν «ανακοινώσεις» με απειλές, εξυβρίσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχαν ως συνέχεια  χειροδικίες και σοβαρούς τραυματισμούς.

Αυτή τη φορά η στοχοποίηση πήρε μορφή δημόσιας διαπόμπευσης.

Η ΕΣΗΕΑ δεν θα δεχθεί να στοχοποιούνται οι συνάδελφοι. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να πάρουν θέση και να σταματήσει αμέσως κάθε απόπειρα στοχοποίησης των δημοσιογράφων. Οφείλουν όλοι να δεχτούν ότι η διαφορετική άποψη και η κριτική είναι ουσιαστικό συστατικό της Δημοκρατίας και της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Οι ανώνυμες αφίσες δείχνουν εμπάθεια και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας.

Για την πρωτοφανή διαπόμπευση των τεσσάρων αθλητικών συντακτών το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει αμέσως τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη, τον αρμόδιο Αθλητικό Εισαγγελέα, καθώς και την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβώνα τον Ιούνιο του 2018, σύσσωμη η Συνέλευση υιοθέτησε αυστηρή δήλωση που καταδικάζει την αυξανόμενη βία κατά των αθλητικών συντακτών στην Ελλάδα.

Σχεδόν παράλληλα και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την ενέργεια αυτή της επικήρυξης:

ΠΣΑΤ: «Η δημοσιογραφία και ο αθλητισμός δεν τρομοκρατούνται»

Ο ΠΣΑΤ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, καλεί τους εντεταλμένους φορείς της Πολιτείας «να αναλάβουν δράση για την πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η δημοσιογραφία και ο αθλητισμός δεν τρομοκρατούνται».

Η σχετική ανακοίνωση:

Οι αφίσες, δίκην τρομοκρατικής οργάνωσης που τοιχοκολλήθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές και Δήμους του Λεκανοπεδίου, όπου με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς «επικηρύσσονται» συνάδελφοί μας, αποτελούν πράξη πλήρως καταδικαστέα για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Για το αποτρόπαιο της πράξης, ο ΠΣΑΤ ζητεί την άμεση παρέμβαση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας και καλεί τους εντεταλμένους φορείς της να αναλάβουν δράση για την πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της.

Ο ΠΣΑΤ τονίζει προς κάθε κατεύθυνση, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως η ελευθεροτυπία δεν φιμώνεται, η ελεύθερη άποψη και οι αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος δεν διαπραγματεύονται. Πολύ περισσότερο όταν, απέναντι τους, έχουν πράξεις και ενέργειες που στοχεύουν στην τρομοκράτηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Η στήριξη στους συναδέλφους, πέραν της καταδίκης του άθλιου γεγονότος, είναι εκ των ουκ άνευ.

Ο ΠΣΑΤ καλεί άλλη μια φορά συνολικά τους συναδέλφους να προασπίσουν με τη σειρά τους τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την δημοσιογραφική μας δεοντολογία, αποκρούοντας έτσι κάθε απόπειρα ο Αθλητισμός να αποτελέσει, πέρα από τα ύψιστα ιδανικά του, πεδίο σύγκρουσης αλλότριων συμφερόντων.

 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Αφίσες με… επικηρυγμένους αθλητικούς δημοσιογράφους αντίκρισαν πολίτες την Τετάρτη στον Πειραιά!

Αν και αυτό το γεγονός το έχουμε δει μόνο σε ταινίες γουέστερν, όντως συνέβη, καθώς τοιχοκολλήθηκαν με μαζικό τρόπο στους δρόμους της πόλης, ακόμα και έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός και το γήπεδο Καραϊσκάκη, τα πρόσωπα τεσσάρων αθλητικών συντακτών, αλλά και του γνωστού δικηγόρου στην καταγγελία των ερυθρολεύκων περί πολυϊδιοκτησίας του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη, Τάκη Μπαλτάκου.

Συγκεκριμένα, στις εν λόγω αφίσες, όπου υπάρχουν υβριστικοί και συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί, έχει αποτυπωθεί ένα καρέ από την πρόσφατη εκπομπή του SDNA στη web tv με θέμα την εισήγηση της κ. Σπανού για υποβιβασμό του Ολυμπιακού και περιλαμβάνει σε αυτό πέντε πρόσωπα:

Του επικεφαλής του SDNA, Βασίλη Παπαθεοδώρου, του εκδότη της Live Sport και παρουσιαστή των εκπομπών στο SDNA, Βασίλη Βέργη, του Άρη Ασβεστά, που συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκπομπή, ήταν στέλεχος του SDNA και σήμερα εργάζεται στον Sport FM, με μακρά πορεία ετών στο δικαστικό και κυβερνητικό ρεπορτάζ, του παρουσιαστή του Open και αρθρογράφου στο SDNA, Κυριάκου Θωμαΐδη, καθώς και του νομικού Τάκη Μπαλτάκου.

Μια στοχοποίηση που μοιάζει με ευθεία επικήρυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλές ώρες οι εν λόγω αφίσες παρέμεναν στους τοίχους, τις κολόνες και έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ και μπροστάρης στον δημοτικό συνδυασμό του Βαγγέλη Μαρινάκη, να παραμένει για άλλη μία φορά απαθής απέναντι σε όσα διαδραματίζονται στην πόλη του.

Κι εδώ βεβαία τίθεται μία σειρά εύλογων και κρίσιμων ερωτημάτων:

Το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες από αυτές τις εμετικές αφίσες έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός ακριβώς δίπλα στο σήμα του συλλόγου -και δεν είχαν κατέβει μέχρι το μεσημέρι– πώς σχολιάζεται άραγε από την ηγεσία του συλλόγου;

Δεν θα πρέπει ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν μέτρα πριν να είναι αργά;

Δεν θα πρέπει στο πλαίσιο του Αυτοφώρου να ανοίξουν άμεσα οι κάμερες των κεντρικών δρόμων για να μάθουν όλοι ποιοι είναι εκείνοι που προχώρησαν σε αυτή την αφισοκόλληση και να διαπιστώσουμε ποιοι είναι οι εντολείς αυτής της στοχοποίησης;

Για πόσο καιρό η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμικοί παράγοντες της χώρας θα ανέχονται πρακτικές που παραπέμπουν σε χώρες-Μπανανίες ή σε ολοκληρωτικά και σκοταδιστικά καθεστώτα όπου δημοσιογράφοι «επικηρύσσονται» και είτε ζουν κυνηγημένοι είτε εκτελούνται;

Σε κάθε δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα είναι αδιαπραγμάτευτη η προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και η άμεση αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας φίμωσής του.

Μήπως αυτό έχει πάψει να ισχύει στην Ελλάδα;

Β. Παπαθεοδώρου: «Θέλουν να μας φιμώσουν αλλά δεν θα τα καταφέρουν»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το zougla.gr με τον επικεφαλής του sdna.gr Βασίλη Παπαθεωδώρου, ο οποίος είναι ένα από τα πέντε πρόσωπα που απεικονίζονται σε αυτή την εμετική αφίσα, ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για πρακτικές που παραπέμπουν σε Κολομβία, με στόχο τη φίμωσή τους, ενώ επισήμανε πως περιμένει από την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Στις ημέρες της καραντίνας βλέποντας ταινίες στο Netflix δεν περίμενα ότι ένα σίριαλ από την Κολομβία με διαβόητους κακοποιούς που κρεμούσαν αφίσες με δημοσιογράφους θα μπορούσε να μεταφερθεί με πιστότητα και στην ελληνική επικράτεια.

»Είναι φανερό ότι επιχειρούν να μας τρομάξουν και κυρίως να μας φιμώσουν ώστε να μην αποκαλύπτουμε τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα οποία μεταφέρονται στον διεθνή χώρο. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι δεν θα τα καταφέρουν.

»Εμείς αυτό που ζητάμε είναι η ελληνική πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

»Ξέρει τι πρέπει να κάνει για να φτάσει σε όσους επικήρυξαν πέντε Έλληνες πολίτες, αρκεί φυσικά να το θέλει».

πηγή:zougla.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις