Από την εκλογή του προέδρου Σι το 2012, η καταστολή κατά της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα έχει ενταθεί
Η Κίνα καταδίκασε έναν διακεκριμένο πρώην μεγιστάνα των ακινήτων και επικριτή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε 18 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της διαφθοράς.
Ο Ρεν Ζικιάνγκ, πρώην επικεφαλής της Huayuan, ενός κρατικού μεσιτικού ομίλου, έλαβε επιπλέον πρόστιμο ύψους 4,2 εκατ. γιουάν, σύμφωνα με ανάρτηση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε στην ιστοσελίδα του την Τρίτη.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι ο 69χρονος «ομολόγησε εκούσια και ειλικρινά όλα του τα εγκλήματα» και δεν σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
Υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Σι και το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι με το πρόσχημα της διαφθοράς προσπαθεί να φιμώσει κάθε πολιτικό αντίλογο.
Ο Ρεν, επικριτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με μεγάλη επιρροή, είχε υπονοήσει ότι ο πρόεδρος Σι είναι «κλόουν», για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, έγινε αντικείμενο έρευνας για «σοβαρές παραβιάσεις της πειθαρχίας και του νόμου».
Ο συνταξιοδοτημένος μεγιστάνας των ακινήτων εξαφανίστηκε τον Μάρτιο, αφού έγραψε ένα επικριτικό άρθρο για την πανδημία. Τότε, οι φίλοι του Ρεν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του και ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχοι».
Το άρθρο του καυτηρίαζε μια ομιλία του Σι στις 23 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι αυτή αποκάλυπτε μια «κρίση διακυβέρνησης» εντός του κόμματος. Αν και δεν αναφερόταν ονομαστικά στον Σι, ο Ρεν φέρεται να έγραψε ότι δεν είδε «έναν αυτοκράτορα να στέκεται παρουσιάζοντας τα νέα του ρούχα, αλλά έναν απογυμνωμένο κλόουν που επιμένει ότι πρέπει να συνεχίσει να κάνει τον αυτοκράτορα».
«Η πραγματικότητα που έγινε εμφανής από αυτή την επιδημία, είναι ότι το κόμμα υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα δικά τους συμφέροντα, και ο μονάρχης υπερασπίζεται μόνο το κύρος και τα συμφέροντα του πυρήνα», αναφέρει μια μεταφρασμένη εκδοχή του άρθρου.
Το 2016, ο Ρεν τέθηκε σε επιτήρηση για ένα χρόνο, ως τιμωρία για τη δημόσια κριτική του κατά της κρατικής πολιτικής. Οι λογαριασμοί του στα κοινωνικά δίκτυα, που είχαν δεκάδες εκατομμύρια ακολούθους, έκλεισαν.
Το Πεκίνο έχει αναβαθμίσει την καταστολή του κατά της κοινωνίας των πολιτών από όταν ο Σι ανέβηκε στην εξουσία το 2012, αυξάνοντας τους περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ακτιβιστές και δικηγόρους.
Πηγή: www.theguardian.com-in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις