“Θεωρώ καταρχήν θετική εξέλιξη τη συμφωνία για την ΑΟΖ για την οποία πήρε άλλωστε το νήμα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση από τη δική μας. Η παρατήρησή μας είναι η εξής, για να μην μείνει ένα μετέωρο θετικό βήμα θα πρέπει να ενταχθεί στο συνολικό σχέδιο ενεργητικής διπλωματίας και που προέβλεπε καταρχήν σαν πρώτο βήμα την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στο Ιόνιο από τα έξι στα 12 μίλια, πράγμα που θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αλβανία. Αλλά, ενόψει του ότι σαν αμέσως επόμενο βήμα είχαμε προβάλει ανάλογη κίνηση και νότια της Κρήτης κυρίως θα διευκόλυνε τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που είναι πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη διαδικασία… Για να είναι συνολικά θετική αυτή η κίνηση πρέπει άμεσα το πρώτο βήμα να είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο και να ακολουθήσουν και όλα τα υπόλοιπα”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Η Αίγυπτος πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα, και καθαυτή για την αξία που έχει μία συμφωνία με τη μεγάλη αυτή χώρα και για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς συνέπειες από το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο… Πρέπει οι κόκκινες γραμμές μας να γίνουν και ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές και μάλιστα εξοπλισμένες με κυρώσεις σοβαρές”, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο επιχειρώντας έρευνες εντός ελληνικού εθνικού χώρου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μεταξύ άλλων: “Θερμό επεισόδιο κρίνω και εκτιμώ ότι δεν θα προκαλέσει η Τουρκία συνειδητά, γιατί γνωρίζει πόσα έχει να χάσει από μία τέτοια εξέλιξη. Η πρόθεση της Τουρκίας δεν είναι να φτάσει τα πράγματα σε μία στρατιωτική αναμέτρηση, ξέρει το τεράστιο κόστος που θα πληρώσει σε μία τέτοια περίπτωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κλιμακώσει την επιθετικότητά της… Δεν πρέπει να περιμένουμε να εκδηλωθεί αυτή η επόμενη κίνηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων για να αντιδράσουμε στο πλαίσιο μία διπλωματίας της ενημέρωσης, αλλά να προλάβουμε αυτή την κίνηση, απειλώντας κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής εάν επιχειρήσει κάτι τέτοιο στο μέλλον, κυρώσεις από την ΕΕ” και πρόσθεσε:
“Εφόσον σταλεί αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας να ξαναρχίσουμε και τον διάλογο. Γιατί αυτή τη στιγμή έχει ένα διπλό έλλειμμα η διπλωματία μας, και αντιδρά κατόπιν εορτής στις πρωτοβουλίες της άλλης πλευράς και είμαστε απόντες σε τραπέζια που η Τουρκία συζητά με την ΕΕ, βλέπε Λιβύη, βλέπε προσφυγικό. Αλλά έχουμε χάσει και τους διαύλους επικοινωνίας, πρέπει να ξαναβρούμε διαύλους επικοινωνίας”.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις