Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες φαίνεται ότι έχουν διενεργηθεί 405.759 μοριακοί έλεγχοι και 16.231 rapid test για κορονοϊό, από τα οποία προέκυψαν 9.825 θετικά κρούσματα. Όμως διαπιστώνονται σημαντικές διακυμάνσεις ανά ημέρα. Τι πραγματικά συμβαίνει.

Ερωτηματικά προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, σχετικά με την αντιστοιχία του αριθμού των ημερήσιων τεστ που διενεργούνται και των κρουσμάτων κορονοϊού που διαγιγνώσκονται. Είναι χαρακτηριστική η καταγραφή υψηλού αριθμού νέων κρουσμάτων σε ημέρες που φαίνεται ότι τα τεστ έχουν κινηθεί χαμηλά. Χαρακτηριστική ήταν η Δευτέρα 5/9, όταν αναφέρθηκαν 303 κρούσματα σε σύνολο 6.003 τεστ, όσα κρούσματα δηλαδή καταγράφηκαν και στις 12/9 όταν σημειώθηκε ρεκόρ ελέγχων με πάνω από 18.000 τεστ.

Εξετάζοντας τα στοιχεία από την αρχή Σεπτέμβρη βλέπουμε ότι κατά μέσο όρο γίνονται περί τα 11900 τεστ τη μέρα, με σημαντικές όμως αποκλίσεις από μέρα σε μέρα. Την ίδια στιγμή επίσης διαπιστώνεται ότι τα μισά από αυτά αφορούν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου. Φαίνεται ξεκάθαρα η μέριμνα να ελεγχθεί ο εισερχόμενος πληθυσμός στη χώρα ώστε να αποφύγουμε τις εισαγωγές νέων κρουσμάτων, ενώ κατά κάποιο τρόπο περνά σε δεύτερο επίπεδο ο έλεγχος του ντόπιου πληθυσμού, πέρα από τις ιχνηλατήσεις.

Χαρακτηριστική εδώ είναι η καταγραφή των τεστ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα λοιπόν με τη ΓΓΠΠ, στις πύλες εισόδου το διάστημα από τις 20/9 έως τις 27/9 διενεργήθηκαν 38.514 τεστ και εντοπίστηκαν 552 κρούσματα.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ίδιο διάστημα διενεργήθηκαν συνολικά 85.687 τεστ και επιβεβαιώθηκαν 2301 κρούσματα. Φαίνεται δηλαδή ότι περίπου 1 στα 4 κρούσματα εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου, όμως για να εντοπιστεί “αξιοποιήθηκε” των 45% των συνολικών τεστ που έγιναν.

Σχετικά λοιπόν με τις διακυμάνσεις των τεστ ανά ημέρα και των κρουσμάτων που εντοπίζονται, μια εξήγηση που μπορεί να δοθεί για τις ημέρες που έχουμε λιγότερα τεστ αλλά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων είναι η μείωση των ελέγχων στις πύλες εισόδου, καθώς μην ξεχνάμε ότι πλέον και οι ταξιδιώτες έχουν μειωθεί. Φαίνεται ότι τα κρούσματα στους ταξιδιώτες είναι σημαντικά λιγότερα έναντι στην ελληνική κοινωνία.

 

Λιγότερα το Σαββατοκύριακο

Μια άλλη παράμετρος είναι τα τεστ το Σαββατοκύριακο. Στις συγκεκριμένες ημέρες τα τεστ είναι λιγότερα καθώς δε γίνονται χειρουργεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τεστ κατά τη διαδικασία του προεγχειρητικού ελέγχου. Όμως κι εδώ υπάρχει μια ασάφεια. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε (3-4/10) φαίνεται να έγιναν συνολικά 21.000 μοριακά και περίπου 1.900 rapid test με τα συνολικά κρούσματα να είναι λιγότερα από 500. Χθες Δευτέρα 5/10 όπως σημειώσαμε τα μοριακά τεστ μειώθηκαν στα 6.003, αυξήθηκαν σχετικά τα rapid σε 1.212 χωρίς βέβαια να καλύπτουν τον κενό και τα κρούσματα έφτασαν στα 303.

Να επισημάνουμε δε ότι με βάση τις σχετικές οδηγίες τα αποτελέσματα των rapid test πρέπει να επιβεβαιώνονται και από μοριακό έλεγχο, όμως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αξιόπιστα στις διαγνώσεις κατά 100%.

Γενικότερα προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με τους ελέγχους ενώ δεν φαίνεται να είναι απόλυτα σωστή η άποψη ότι βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα λόγω ιδιαίτερα αυξημένων ελέγχων. Αντικειμενικά, τις πλέον “παραγωγικές” ημέρες γίνονται το πολύ 6.000 τεστ στην κοινότητα. Ο αριθμός αυτός είναι όντως τετραπλάσιος από τα τεστ που είχαμε κατά την πρώτη φάση της επιδημίας. Βέβαια ο τετραπλάσιος αριθμός ελέγχων στην κοινότητα, δηλαδή εξαιρώντας τις πύλες εισόδου όπου δεν είχαμε τεστ κατά την άνοιξη και δη στην καραντίνα, τα νέα κρούσματα είναι εφταπλάσια.

πηγή:news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις