Τι ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Επιστολή απόγνωσης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους βουλευτές στέλνουν οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Ζητούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα του ορίου ηλικίας και να μπορούν να συμμετέχουν στην προκήρυξη ΕΠΟΠ.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή, σας αποστέλλουμε τη σχετική επιστολή των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά των συνημμένων της, με την οποία εκφράζεται το αίσθημα της πικρίας και της απογοήτευσης και μεταφέρεται μια κραυγή απόγνωσης, αλλά και παράκλησης.

Θεωρώντας ότι τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τα λιγοστά λόγια που εμπεριέχονται στην επιστολή δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητο, έχοντας δε ως υπόβαθρο τη νομική σας σκέψη και κατάρτιση θα προχωρήσετε σε όλες εκείνες τις ενδεδειγμένες ή έστω και καθ΄ υπέρβαση ενέργειες, προκειμένου όλοι οι υπηρετούντες ΟΒΑ, ακόμη και αυτοί που υπερέβησαν το 28ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον το επιθυμούν, να παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες αγαπούν, σέβονται και τιμούν.

Ας τους τιμήσουμε και εμείς.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ακολουθεί η επιστολή:

Είμαστε οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (Ο.Β.Α.), ένας νέας μορφής θεσμός που θεσπίστηκε για τη κάλυψη ειδικών υπηρεσιακών αναγκών του στρατού και διοριστήκαμε κατόπιν διαγωνισμού, ως Αλεξιπτωτιστές σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων το έτος 2014.

Συγκεκριμένα όσοι υπηρετούσαμε ήδη στις Ειδικές Δυνάμεις των ΕΔ και είχαμε ολοκληρώσει σχετικά σχολεία εξειδίκευσης προσληφθήκαμε με συμβόλαιο αρχικά για 3 χρόνια και δυνατότητα ανανέωσης για 5 χρόνια και μετά για άλλα 5 χρόνια- ήτοι σύνολο 13 χρόνια.

Στην λύση αυτή είχε προχωρήσει το ΥΕΘΑ παρά τις απαγορεύσεις προσλήψεων για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω απομάκρυνσης κάποιων λόγω ηλικίας σε μονάδες κομάντο (Ζ” ΜΑΚ, ΕΤΑ, ΜΥΚ κ.α.), λόγω αδυναμίας τότε προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Με αφορμή την έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία της πρόσληψης 1.600 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) για το έτος 2021 και παρά το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε, ότι μπορούσαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό, διαπιστώσαμε με έκπληξή μας ότι δεν μας δίνεται καν το δικαίωμα, καθώς σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου, έχουμε υπερβεί το 28ο έτος ! της ηλικίας μας, ενώ παράλληλα δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα να μεταταχθούμε ως υπηρετούντες ως ΟΒΑ, στον θεσμό των επαγγελματικών οπλιτών ΕΠ.ΟΠ.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.2936/2001, όπου καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για την πρόσληψη ως ΕΠ.ΟΠ, ορίζεται ότι το ανώτατο όριο ηλικίας, που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, να μην υπερβαίνει το 28° έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος κατάταξής τους στις Ε.Δ.

Ως εκ τούτου, η παροχή δυνατότητας συμμετοχής των ήδη υπηρετούντων ΟΒΑ, που έχουν υπερβεί το 28° έτος της ηλικίας τους, σε διαγωνισμό για πρόσληψή τους ως ΕΠΟΠ, δεν επιτρέπεται.

Από την άλλη, ως προς τη δυνατότητα μετάταξης των υπηρετούντων ως ΟΒΑ, στον θεσμό των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), ομοίως δεν επιτρέπεται, καθώς, κατά το νομοθέτη, δεν ενδείκνυται η σύνδεση των δύο (2) θεσμών, δεδομένου ότι αφενός εξυπηρετούν διαφορετικές υπηρεσιακές ανάγκες, αφετέρου διέπονται από διαφορετικό νομικό πλαίσιο όσον αφορά τις προϋποθέσεις πρόσληψης, τα καθήκοντα, τη μισθολογική και τη διοικητική εξέλιξή τους.

Διαφεύγει όμως από τον νομοθέτη, ότι οι οπλίτες Ο.Β.Α. μετά από 7 έτη (από το 2014) έχουμε τις παρακάτω ιδιαιτερότητες:

α) ενώ αναλάβαμε υπηρεσία για συγκεκριμένη στελέχωση τις ειδικές ένοπλες δυνάμεις, ορισμένου χρόνου, στην πορεία της θητείας μας, λάβαμε επαρκή εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ως επαγγελματίες οπλίτες που σκοπό είχε τη βελτίωση πρακτικών γνώσεων και την ενημέρωσή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι ένοπλες δυνάμεις δαπάνησαν τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να μας εκπαιδεύσουν, ως επαγγελματίες οπλίτες, έτσι ώστε από τη μία να καλύψουμε κάθε υπηρεσιακή ανάγκη του στρατού και από την άλλη να μας καταστήσουν αξιόμαχους σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της πατρίδας μας.

β) παραμείναμε στις ειδικές ένοπλες δυνάμεις, όχι για να εξασφαλίσουμε ένα μισθό, όπως ακούγεται, που δεν αρκεί ούτε για τις βασικές μας ανάγκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι επιβαρυνόμαστε οικονομικά ακόμα και με την αγορά βασικού εξοπλισμού, αλλά γιατί αισθανόμαστε επαγγελματίες που αγαπάμε πραγματικά αυτό που κάνουμε.

γ) παραμείναμε στις ένοπλες δυνάμεις και συμμετείχαμε σε πολλά σχολεία και έχουμε περατώσει αυτά, όπως και συνεκπαιδεύσεις (με τους Αμερικάνους κλπ) λαμβάνοντας ειδική στρατιωτική εκπαίδευση, με πολύ κόπο, ταλαιπωρία και χρόνο από τον καθένα μας.

δ) παραμείναμε στις ένοπλες δυνάμεις, παρότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή κατά την επιφυλακή λόγω των προκλήσεων των Τούρκων, χωρίς καν να λάβουμε ως προς αυτό, έστω κάποιο επίδομα,

ε) είμαστε ένα επίλεκτο στρατιωτικό σώμα, που τους υπόλοιπους της ομάδας μας, δεν τους θεωρούμε απλά συναδέλφους, αλλά αδελφούς (brothers in arms), και είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο ακόμα και με τη σωματική μας ακεραιότητα, αλλά και με την ίδια μας τη ζωή, (όπως έχει συμβεί) για τα αδέλφια μας και την πατρίδα μας,

στ) είμαστε επαγγελματίες του στρατού και όσα μάθαμε με δαπάνες του ίδιου του Δημοσίου, θα είναι άχρηστα για το υπόλοιπο της ζωής μας, αν ο Στρατός μας απολύσει (πετάξει στην κυριολεξία) έξω.

Παρόλα αυτά και ενώ μέχρι σήμερα αντιμετωπιστήκαμε απαξιωτικά δυστυχώς ακόμα και από τη διοίκηση του στρατού, ως κατώτερο προσωπικό, που αναλάμβανε κάθε υπηρεσία αλλά και κάθε αγγαρεία, χωρίς βαθμολογική (διοικητική) και μισθολογική εξέλιξη, παρά τα επτά χρόνια υπηρεσίας, ενώ αποδείξαμε όσοι παραμείναμε ότι είμαστε πραγματικοί επαγγελματίες του ειδικού σώματος των Αλεξιπτωτιστών, εξακολουθούμε να αντιμετωπιζόμαστε το ίδιο απαξιωτικά και από το σώμα της Βουλής, καθώς αναφέρθηκε από επίσημα χείλη, ότι είμαστε μόνο υπάλληλοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου και τίποτα άλλο και γιαυτό και πρέπει να μας «αδειάσει» ο στρατός, προκειμένου να προσλάβει άλλους άπειρους μεν, αλλά νεοτερους και με πτυχίο, αγνοώντας ότι έτσι χάνει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για τις ειδικές ένοπλες δυνάμεις.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ όλοι οι ενεργεία υπηρετούντες ΟΒΑ

Να καταργηθούν οι ειδικές διατάξεις που μας εξαιρούν λόγω υπέρβασης ορίου ηλικίας ή άλλων προσόντων, θεσπίζοντας νόμιμες διαδικασίες και ανάλογες προϋποθέσεις που να δίνουν δικαιώματα και σε μας.

Να έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό για το διορισμό μας ως ΕΠ.ΟΠ, ως το μόνο σώμα που θα μπορούσε πραγματικά να στελεχώσουμε επάξια και για αυτό προοριζόμασταν,

Να μετρηθεί ως ανώτατο όριο ηλικίας το έτος που είχαμε καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις το 2014 και όχι την ηλικία που θα έχουμε το 2021.

Να μοριοδοτηθούμε σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας μας, τις εκπαιδεύσεις μας, τα πτυχία από τα σχολεία του στρατού και την επαγγελματική μας επάρκεια.

Μετά τιμής

16/11/2020

Οι εν ενεργεία ΟΒΑ Ειδικών Δυνάμεων των ΕΔ

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις