Η ΕΕΤΤ αντικρούει και όσα υποστηρίζει η μελέτη της Rewheel για την κατάταξη της Ελλάδας ως χώρας με τα λιγότερα GB δεδομένων που θα μπορούσαν να αγοραστούν με 60 ευρώ.

 

Στη μελέτη για την αγορά τηλεπικοινωνιών και το κόστος των δεδομένων (data) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο η φινλανδική εταιρεία Rewheel, επανέρχονται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για λογαριασμό της οποίας έγινε η έρευνα.

Αφορμή αποτελεί κοινοβουλευτική ερώτηση για το κόστος Ιντερνετ και κινητής που έχει υποβληθεί στα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας της Rewheel, τέλη της περασμένης άνοιξης, δεν είχε μόνο πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αλλά είχε αποκαλύψει και την κόντρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την ΕΕΤΤ για τον ρυθμιστικό έλεγχο του κλάδου τηλεπικοινωνιών. Η διαμάχη αυτή μεταξύ των δύο ανεξάρτητων αρχών φαίνεται ότι παραμένει σοβούσα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός στο έγγραφό του, σε απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση, αναφέρει ότι η αρμοδιότητα για τη διερεύνηση ζητημάτων που άπτονται του δικαίου του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες ανήκει στην ΕΕΤΤ. Ωστόσο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «είναι έτοιμη και διατεθειμένη να ελέγξει τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στον τομέα αυτό, εφόσον της παραχωρηθεί τέτοια αρμοδιότητα από την νομοθεσία».

Η ΕΕΤΤ, με πρόεδρο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο, αναφέρει στο απαντητικό της έγγραφο ότι ορισμένες από τις διαπιστώσεις της μελέτης της Rewheel δεν ισχύουν. Σε αυτές ανήκουν η φερόμενη «πρωτιά», σύμφωνα με τη Rewheel, της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν gigabyte (GB) δεδομένων σε προγράμματα 4G κινητής που περιλαμβάνουν 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας με προϋπολογισμό έως και 30 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ, εδώ και μερικούς μήνες υπάρχει πρόγραμμα με 1.000 λεπτά ομιλίας, 1.000 SMS και 3 GB στα 27,95 ευρώ, ενσωματωμένου του τέλους συνδρομητών κινητής. Ακόμη, κατά την Αρχή, «η υπόθεση αγοράς 1.000 λεπτών ομιλίας τον μήνα επί της οποίας επιχειρείται η άντληση συμπερασμάτων για τη χώρα και η σύγκρισή της με άλλες, δεν συνάδει με τη μέση μηνιαία χρήση λεπτών ομιλίας στην Ελλάδα, ανερχόμενη το 2019 στα 283 λεπτά ομιλίας/μήνα για χρήστες συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας ή 204 λεπτά ομιλίας/μήνα για όλους».

Η ΕΕΤΤ αντικρούει και όσα υποστηρίζει η μελέτη της Rewheel για την κατάταξη της Ελλάδας ως χώρας με τα λιγότερα GB δεδομένων που θα μπορούσαν να αγοραστούν με 60 ευρώ. Σύμφωνα με την Αρχή, τους τελευταίους μήνες υπάρχει πρόγραμμα-προσφορά με 44,9 ευρώ στην οποία καταγράφεται ότι ο συνδρομητής προμηθεύεται 3.000 λεπτά προς σταθερά και κινητά, 3.000 SMS και απεριόριστη χρήση δεδομένων. Δηλαδή, στην Ελλάδα με κόστος 44,9 ευρώ παρέχεται απεριόριστος όγκος δεδομένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν δεν υπολογιστεί το τέλος συνδρομητών κινητής, όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη αρχή, τότε η τιμή ανέρχεται σε 40 ευρώ. Οπως ακόμη αναφέρει η ΕΕΤΤ, με βάση τον τύπο συνδρομητή, το μέσο μηνιαίο έσοδο, χωρίς να συμπεριληφθούν φόροι και τέλη, ανέρχεται στα 6 ευρώ ανά ενεργό συνδρομητή καρτοκινητής, στα 22 ευρώ ανά συνδρομητή κινητής συμβολαίου και στα 12 ευρώ ανά συνδρομητή κινητής εν γένει.

πηγή:kathimerini.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις