Στην Αθήνα καλλιεργείται κλίμα ευφορίας με αφορμή την κόντρα Πομπέο – Τσαβούσογλου

Κλίμα ευφορίας φαίνεται πως έχει προκαλέσει στην Αθήνα η καταγγελία της Τουρκίας από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προχτές, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Παρ’ ότι η ατμόσφαιρα στην ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, δεν διαγράφεται ιδιαίτερα θετική, τουλάχιστον ως προς τις ευρωπαϊκές «διαθέσεις» για σκλήρυνση της τακτικής της έναντι της Τουρκίας, και πολύ περισσότερο για κυρώσεις, στην Αθήνα καλλιεργείται κλίμα ευφορίας με αφορμή την κόντρα Πομπέο – Τσαβούσογλου.

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία, η μεν κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την αντιπαράθεση, προκειμένου να ανεβάσει τις «μετοχές» της και να δείξει ότι ακολουθεί μια συνεπή πολιτική υπεράσπισης των τουρκικών εθνικών συμφερόντων, και από την άλλη, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος προσεγγίζει το θέμα «ουδέτερα», σημειώνοντας ότι χειροτερεύουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μιλώντας για τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα όσα συνέβησαν προχτές, και ειδικά στην τοποθέτηση Πομπέο.

Κατά την άποψή του, η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, δημιούργησε μια δυναμική στη διάρκεια της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα και άλλοι υπουργοί κρατών – μελών να ασκήσουν κριτική στην Τουρκία.

Γενικότερα, υποστήριξε, η χώρα – αποδέκτης της έντονης κριτικής ήταν η Τουρκία, ενώ η παρέμβαση Τσαβούσογλου, ο οποίος εμφανίστηκε εκνευρισμένος και μίλησε με αρκετά επιθετικό τρόπο, προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας, αντί να δώσει θετικά αποτελέσματα, προκάλεσε ακόμα χειρότερη εντύπωση.

Ο Μάικ Μπομπέο, ο οποίος πάντως από τη στιγμή που θα αναλάβει πρόεδρος ο Τζο Μπάϊντεν, δεν θα θα βρίσκεται πλέον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι γνωστό ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα ακολουθεί μια σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου αρνήθηκε να συναντηθεί με Τούρκους κυβερνητικούς παράγοντες, ακόμα και τον ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, ενώ συναντήθηκε μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Κάτι που προκάλεσε τη μήνη της Άγκυρας.

Ο Μ. Πομπέο, επίσης, πρόσφατα συναντήθηκε στη Σαουδική Αραβία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον διάδοχο του θρόνου της Σ. Αραβίας, χώρες οι οποίες συνθέτουν ένα αντιτουρκικό «στρατόπεδο».

Με δεδομένα, λοιπόν, ότι το Ιανουάριο του 2021 δεν θα είναι πλέον στη θέση του, και ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ έως τώρα επιλέγει να ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, οι πρόσφατες κόντρες στους κόλπους του Οργανισμού, ναι μεν έχουν θετικό αντίκτυπο για την Ελλάδα, πλην όμως ουδόλως δείχνουν μια μελλοντική, ριζική στροφή της τακτικής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.

Πάντως, στην Τουρκία, για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η εκτενής παρουσίαση του θέματος από τα ΜΜΕ.

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «σκληρή αντίδραση» του Τσαβούσογλου, ο οποίος «έδωσε ένα τελευταίο μάθημα» στον Πομπέο, αφού, εμμέσως πλην σαφώς, τον κατηγόρησε για «υποκρισία» και τον «αποστόμωσε».

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος αναφέρεται σε «τουρκοαμερικανική ένταση» και «τεταμένη συνάντηση» στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της οποίας η Άγκυρα «μπήκε στο στόχαστρο» της Ουάσιγκτον.

Ενδεικτικοί είναι ορισμένοι τίτλοι στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, όπως ότι ο Τσαβούσογλου «Μίλησε κατά πρόσωπο για τα ολισθήματα των ΗΠΑ» ή ότι «Ο απερχόμενος Πομπέο πήρε το τελευταίο μάθημά του».

Αντίστοιχα, ο μη φιλοκυβερνητικός Τύπος κάνει λόγο για «Κρίση με τις ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», καθώς και ότι «Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Άγκυρα για αύξηση της έντασης στη Μεσόγειο».

Θανάσης Αργυράκης

Λαςανδορδερ.γρ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις