Φιάσκο (;) της ΕΛΑΣ με την προκήρυξη της ΟΛΑ – Πώς έγινε η ανατροπή στην υπόθεση εντός από τους συλληφθέντες για τη γιάφκα στο Κουκάκι

196

Σε σημαντική ανατροπή σχετικά με τη σύνδεση ενός εκ των συλληφθέντων για τη γιάφκα στο Κουκάκι στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 με την τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) οδηγεί μία νέα έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Με αυτήν ακυρώνεται στην πράξη ο αρχικός ισχυρισμός της Αστυνομίας πως ο 42χρονος συλληφθείς είχε στον υπολογιστή του πρωτότυπη προκήρυξη με την οποία η ΟΛΑ ανέλαβε την επίθεση κατά του ΣΕΒ στις 24 Νοεμβρίου του 2015, καθώς όπως προκύπτει όχι μόνο δεν είναι πρωτότυπη, αλλά το ίδιο αρχείο είχαν ανεβάσει περίπου την ίδια ώρα τρεις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με πηγή το athens.indymedia.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε πολλούς να κάνουν λόγο για φιάσκο της αστυνομικών αρχών, που είχαν σπεύσει να εκδώσουν και σχετική ανακοίνωση για τη σύνδεση του 42χρονου με την ΟΛΑ. Ο 42χρονος συνελήφθη μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 και την ανακάλυψη γιάφκας στην οδό Αναστασίου Ζίννη 16 στο Κουκάκι και την επί τόπου σύλληψη του κατηγορούμενου μέχρι πρότινος εκτός από κατοχή εκρηκτικών υλών και για άμεση σύνδεση με την ΟΛΑ.

Όπως αναφέρει το astinomiko.gr που επικοινώνησε με διάφορες πηγές αμέσως μετά την ανακάλυψή της γιάφκας και τη σύλληψη του 42χρονου, η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του, και μεταξύ άλλων κατάσχεσε κάποιους σκληρούς δίσκους, που τους έστειλε στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ).

Σε αυτούς βρέθηκε η προκήρυξη της ΟΛΑ, σε μορφή pdf, από τα ψηφιακά στοιχεία της οποίας φαινόταν ότι «ήταν επεξεργάσιμο αρχείο πριν αναρτηθεί στο athens.indymedia. Βάσει αυτού του πορίσματος εκδόθηκε και η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ την 30η Σεπτεμβρίου, που ουσιαστικά συνέδεε τον 42χρονο με την ΟΛΑ.

 

Τι ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση η ΕΛΑΣ ανέφερε:

«Σε συνέχεια προηγούμενων Ανακοινώσεων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) αναφορικά με τη σύλληψη 42χρονου ημεδαπού την 23-09-2020, γνωρίζονται τα ακόλουθα:

– από την έως σήμερα εξέταση από το αρμόδιο εργαστήριο της Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ψηφιακών πειστηρίων, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διενέργεια έρευνας στην οικία του, διαπιστώθηκε να υφίσταται αποθηκευμένο σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, έγγραφο σε μορφή « PDF», το οποίο αποτελεί προκήρυξη-ανάληψης ευθύνης της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», αναφορικά με βομβιστική επίθεση της εν λόγω οργάνωσης στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η οποία έλαβε χώρα την 24-11-2015,

από την εγκληματολογική ψηφιακή ανάλυση των μεταδεδομένων του εν λόγω αρχείου, διαπιστώθηκε ότι έχει δημιουργηθεί σε μορφή « PDF» την 05-01-2016 και ώρα 21:32 (τοπική ώρα Ελλάδας),

– επιπρόσθετα, η σχετική ανάρτηση της προκήρυξης στον ιστότοπο «https://athens.indymedia.org», πραγματοποιήθηκε την 06-01-2016 και ώρα 00:46 (τοπική ώρα Ελλάδας). Επιπλέον, το αναρτημένο αρχείο δεν φέρει μεταδεδομένα, ούτε είναι σε επεξεργάσιμη μορφή.

Εκ των ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι στο εν λόγω πειστήριο εντοπίστηκε επεξεργάσιμη μορφή της προαναφερόμενης προκήρυξης, πριν αυτή αναρτηθεί για πρώτη φορά στον αναφερόμενο ιστότοπο».

 

Τα νέα δεδομένα

Δηλαδή το αρχικό πόρισμα της ΔΕΕ στηρίχτηκε στην ημερομηνία και ώρα ανάρτησης που υπήρχε στο athens.indymedia, δηλαδή 6 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 00.46, ενώ στον σκληρό του Π.Γ. η ημερομηνία επεξεργασίας ήταν 5-1-16 και ώρα 21.32. Ωστόσο, την ίδια περίπου ώρα έγιναν αναρτήσεις της προκήρυξης και σε τρείς ενημερωτικές ιστοσελίδες. Παράλληλα, στο λινκ του συγκεκριμένου εγγράφου που δημοσιεύτηκε στο athens.indymedia, ακόμη και σήμερα φαίνεται ότι η ημέρα ανάρτησης ήταν η 5η Ιανουαρίου (https://athens.indymedia.org/media/upload/2016/01/05/Έγγραφο.pdf), κάτι που προκαλεί εντύπωση πως ξέφυγε από τους ειδικούς αξιωματικούς της ΔΕΕ.

Τα ερωτηματικά σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης ενισχύονται όταν στις 2 Οκτωβρίου 2020 – δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ – η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στέλνει εκ νέου αναφορά στην ΔΕΕ με την οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως το επίμαχο έγγραφο που βρέθηκε στον υπολογιστή του 42χρονου είχε αναρτηθεί σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στις 5 Ιανουαρίου 2015 και ζητάει έρευνα για τη πιθανή συσχέτισή τους.

Και η απάντηση που έρχεται στις 10 Οκτωβρίου 2020 από την ΔΕΕ είναι αποκαλυπτική, καθώς μετά τη νέα πραγματογνωμοσύνη προκύπτει πως η προκήρυξη που βρέθηκε στον κατηγορούμενο ταυτίζεται απόλυτα με αυτές που ανήρτησαν οι τρείς ενημερωτικές ιστοσελίδες, δηλαδή και αυτός το «κατέβασε» από το athens.indymedia την ίδια μέρα και περίπου την ίδια ώρα.

«Το αρχείο με ονομασία Εγγραφο.pdf που εντοπίστηκε αποθηκευμένο στο πειστήριο 33 (σ.σ. εξωτερικός σκληρός δίσκος) με τα αρχεία που μεταφορτώθηκαν μέσω των υπερσυνδέσμων URL-1, URL-2, URL-3 (σ.σ στα δημοσιεύματα των ιστοσελίδων) είναι πανομοιότυπα καθώς οι αλφαριθμητικές ταυτότητες μοναδικότητάς τους ταυτίζονται» αναφέρεται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Όπως αναφέρεται το αρχικό πόρισμα της ΔΕΕ ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός πως συχνά υπάρχει ανακολουθία ανάμεσα στην πραγματική και την αναγραφόμενη ώρα ανάρτησης του αρχείου με την προκήρυξη από το athens.indymedia. Ωστόσο, σημειώνεται πως η Αντιτρομοκρατική φέρεται να γνώριζε για την ανάρτηση της προκήρυξης στις τρεις ειδησεογραφικές σελίδες, κάτι που οδήγησε και στην αναφορά της προς την ΔΕΕ για νέο έλεγχο, η οποία ήρθε όμως μετά τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Πηγή: astinomiko.gr-dikastiko.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like