Λινού: Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση – Ανοίγουμε στα τυφλά

91

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της για την άρση των μέτρων, καθώς όπως τόνισε δεν έχουμε ακριβή εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η κα Λινού αναφέρθηκε μιλώντας στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open TV για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας, το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού εκτιμώντας το πότε θα τελειώσει οριστικά η πανδημία.

Η κα Λινού εξέφρασε τη σιγουριά ότι «ότι η πανδημία θα τελειώσει μέσα στο 2021. Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από την ευχέρεια με την οποία θα αποκτήσουμε τα εμβόλια. Θα πρέπει να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και να εγκριθούν γρήγορα ορισμένα ακόμα έτσι ώστε να μην υπάρξει έλλειψη. Και σαν χώρα ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι διοικητικά για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».Υπάρχει παγκόσμιος κίνδυνος, είπε, αναφορικά και με τον κώδωνα κινδύνου που έκρουσαν οι άνθρωποι της Biontech, «καθώς υπάρχουν μόλις δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί στον δυτικό κόσμο, αλλά υπάρχει ελπίδα, καθώς υπάρχουν άλλα δυο τρία εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, άρα θα υπάρξει παγκόσμια επάρκεια».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσιάστηκε επιφυλακτική καθώς «έχει 60-70% αποτελεσματικότητα. Είναι σαν να εμβολιάζουμε μόνο τα 3/4 του πληθυσμού».

Για τα σχολεία η κα Λινού είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων. Και τα σχολεία αν ανοίξουν. Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες».

Κλείνοντας η καθηγήτρια είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα και μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Πρέπει να γίνουν πολλά τεστ και να αποφασίσουμε τμηματικά».

Real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like