Λύκοι και τσακάλια έχουν εμφανιστεί στο Πήλιο και κάμπο της Μαγνησίας. Στο μεταξύ ικανοποιημένοι από το πως εξελίσσεται η κυνηγετική περίοδος μέχρι σήμερα είναι οι κυνηγοί στη Μαγνησία. Τα θηράματα ειδικά του αγριογούρουνου και του λαγού είναι πολλά λόγω της αύξησης του πληθυσμού της και οι άδειες που έχουν εκδοθεί, ξεπερνούν τον αντίστοιχο περσινό αριθμό.

Η κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Από τις 15 Σεπτεμβρίου επιτρέπεται το κυνήγι του αγριογούρουνου, του λαγού αλλά και οι ορεινές περιοχές, όπου συναντώνται όλα τα θηράματα.
«Οι κυνηγοί μέχρι στιγμής είναι ικανοποιημένοι. Η περίοδος είναι ίσως καλύτερη από πέρυσι. Όταν ξεκίνησε το κυνήγι, πολλοί πήγαν στη βόρεια Ελλάδα αλλά τώρα που ξεκίνησε το αγριογούρουνο και ο λαγός πολλοί βρίσκονται στη Μαγνησία. Κυνηγούν και άλλα θηράματα, όπως ορτύκι και τρυγόνια. Κινούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου Γιάννης Μόσδρομος.

Στη Μαγνησία σημειώθηκε, όπως ανέφερε, μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό των αγριογούρουνων. Το αγριογούρουνο, σημείωσε, δεν έχει άλλον «εχθρό» εκτός από τον άνθρωπο.
Σημειώνεται ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου προγραμματίζει να βοηθήσει ιδρύματα την περιοχής μας με την παροχή κρέατος.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου αριθμεί περίπου 1.600 μέλη και είναι από τους μεγαλύτερους συλλόγους στη Θεσσαλία.
Το κυνήγι αγριογούρουνου και λαγού επιτρέπεται μόνο τις Τετάρτες και τα Σαββατοκύριακα. Οι κυνηγοί για να μπορέσουν να κυνηγήσουν πρέπει να εκδώσουν προηγουμένως άδεια. Έτσι, υπάρχει η τοπική άδεια για το κυνήγι στη Μαγνησία, η περιφερειακή για κυνήγι στη Θεσσαλία και η γενική για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το κυνήγι του λαγού ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου και του αγριογούρουνο στις 20 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μόσδρομος τόνισε ότι οι κυνηγοί πρέπει να φορούν πάντα τα διακριτικά τους γιλέκα καθώς φορώντας τα μπορεί κάποιος να τους δει από μακριά.
Καλή χαρακτήρισε την κυνηγετική περίοδο και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας -που αριθμεί 500 μέλη – και μέλος της διοίκησης της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Γιάννης Τίρχας. «Υπάρχουν θηράματα και οι άδειες είναι αυξημένες. Οι περισσότεροι κυνηγοί στον σύλλογο είναι κυνηγοί αγριόχοιρου και λαγού ενώ υπάρχουν και αρκετοί που κυνηγούν πουλιά όπως μπεκάτσες, ορτύκια ή πέρδικες» ανέφερε. Άλλοι ασχολούνται με το κυνήγι της τσίχλας.
Η διαδικασία με την έκδοση αδειών συνεχίζεται από τους κυνηγούς, ενώ μπορούν να εκδοθούν ακόμη και έναν μήνα πριν λήξει η περίοδος.
«Η αύξηση των αδειών οφείλεται πολύ στην αύξηση του αγριόχοιρου. Οι περισσότερες άδειες στον σύλλογό μας είναι περιφερειακές και γενικές» ανέφερε.
Στη Μαγνησία οι περισσότεροι αγριόχοιροι συναντώνται στο Πήλιο αλλά και στην περιοχή του Βελεστίνου, στην Κάπουρνα και στην Κερασιά. «Ο αγριόχοιρος δεν έχει περιοχή. Μπορεί να τον συναντήσουμε οπουδήποτε. Κυνηγοί βρήκαν αγριόχοιρο στα Πευκάκια, στις Αλυκές» πρόσθεσε ο κ. Τίρχας.
Και ο ίδιος επισήμανε τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται από τους κυνηγούς. «Το νούμερο ένα για τους κυνηγούς είναι να τηρούν τους νόμους, γραπτούς και άγραφους. Πρέπει να φορούν το πορτοκαλί γιλέκο για να είναι ευδιάκριτοι. Αν πατηθεί η σκανδάλη και φύγουν τα σκάγια από την κάννη, δεν έχουν επιστροφή».

Εμφάνιση λύκων και τσακαλιών
Aυτό όμως που προβληματίζει τους κυνηγούς στη Μαγνησία είναι η εμφάνιση λύκων και τσακαλιών.
Σε εκπαιδευτικά που έκαναν λαγοκυνηγοί και κυνηγοί αγριογούρουνων την άνοιξη είχαν συναντήσει λύκους. «Φάνηκαν λύκοι στο Πήλιο, στο Αερινό και στη Γούρα (Ανάβρα). Ο λύκος προσπαθεί να πιάσει τα μικρά γιατί δεν μπορεί τα μεγάλα. Συνήθως όπου κινούνται τα αγριογούρουνα, κινείται και ο λύκος» είπε σημειώνοντας ότι κυνηγοί συνάντησαν λύκους και πέρυσι, στις αρχές Ιανουαρίου. «Κτηνοτρόφοι μάς είπαν επίσης ότι είδαν λύκους και τσακάλια» πρόσθεσε.
Για τις «συναντήσεις» κυνηγών με τους λύκους μίλησε και ο κ. Τίρχας. «Στην Κάπουρνα πριν τρεις ημέρες φίλος μου είδε λύκο στον δρόμο. Αν οι κυνηγοί συναντήσουν λύκο πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Απαγορεύεται να σκοτώσεις λύκο. Είναι ένα άγριο ζώο που αν ακούσει θόρυβο, θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί. Όταν είδα λύκους, εγώ απομακρύνθηκα».
Ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Νέας Ιωνίας αναφέρθηκε και στον θάνατο φλαμίνγκο στην περιοχή της Κάρλας, πιθανότατα από σκάγια. «Δεν ορίζουμε κάποιον ως κυνηγό επειδή έχει κυνηγετικό όπλο. Μπορεί κάποιος να έχει κυνηγετικό όπλο και να μην είναι κυνηγός». Καταδίκασε το γεγονός και τόνισε πως, αν υπάρχουν στοιχεία για τον δράστη, οι κυνηγετικές οργανώσεις με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή θα ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις