«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έχοντας στο πλευρό του την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα

Την ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα υποδέχθηκε σήμερα (27/7) ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας, με την ατζέντα των συνομιλιών να περιστρέφεται γύρω από θέματα διμερούς αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι Ελλάδα και Βουλγαρία γιορτάζουν φέτος 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.

«Οι σχέσεις μας είναι σχέσεις γειτόνων, εταίρων και συμμάχων. Είναι σχέσεις εξαιρετικές, σε όλους τους τομείς. Βασίζονται σε στέρεους δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί στη βάση της αποδοχής των ευρωπαϊκών αξιών και της αποδοχής του διεθνούς δικαίου», σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας αφήνοντας έμμεσες πλην σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της Αγία Σοφίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για «ιστορικό ατόπημα της τουρκικής ηγεσίας να αλλοιώσει το καθεστώς ενός εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» και για «ασέβεια οικουμενικών διαστάσεων».

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, υπογράμμισε ότι «παρά τα σαφή μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», «η Τουρκία επιμένει σε παράνομες συμπεριφορές που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ήθελα να καταστήσω στην κα Ζαχάριεβα όπως και σε όλους τους άλλους συνομιλητές μου απολύτως σαφή την ελληνική θέση στο ζήτημα αυτό», συνέχισε ο κ. Δένδιας.

Στη συζήτηση ετέθη, ωστόσο, και το ζήτημα της ελεύθερης διέλευσης των πολιτών στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας.

«Η κα Ζαχάριεβα έθεσε, και στον Πρωθυπουργό και σε εμένα, την απόλυτη ανάγκη για το άνοιγμα ενός δεύτερου σημείου επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μεταξύ Ελλάδας και Βαλκανίων, μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στα βόρεια σύνορα. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε στην κα Ζαχάριεβα ότι θα ασχοληθεί ειδικά και θα εξετάσει αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα, δηλαδή, να ανοίξουμε την δίοδο στη Νυμφαία», σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε:

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα δυσλειτουργίας στο μοναδικό ανοιχτό μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα […] Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ο ίδιος στη συνάδελφό μου ότι θα συνεννοηθεί με τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, μέσα στη μέρα, και θα επιστρέψει στο ζήτημα αυτό, πάρα πολύ γρήγορα. Διότι, κατανόησε και ο ίδιος ότι είναι ένα ζήτημα κομβικό για την ποιότητα της επικοινωνίας, ξαναλέω: όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας, αλλά συνολικά την ποιότητα επικοινωνίας μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα σήμερα (27 Ιουλίου) για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις