Καλύπτει την ελληνική κυβέρνηση η ηγεσία της Frontex σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα απωθεί (Pushbacks) τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας με βάρκες.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί (Fabrice Leggeri), αποφεύγει να διαψεύσει ρητά και κατηγορηματικά τέτοιου είδους περιστατικά, σημειώνοντας ότι “η Frontex δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα”.

Πάντως, ο ίδιος αναφερόμενος σε οπτικό υλικό που έχει κυκλοφορήσει και δείχνει Pushbacks από το ελληνικό Λιμενικό, αφήνει σαφείς αιχμές ως προς την προέλευση του υλικού και την εγκυρότητά του.

Χαρακτηριστικά, αφού αναφέρει ότι και ο ίδιος έχει “δει τις φωτογραφίες” και έχει διαβάσει “τις αναφορές των ΜΚΟ”, διερωτάται: “Από πού προέρχονται; Γνωρίζετε ότι δεν είναι πάντοτε σαφές ποια είναι η πηγή”.

 

Πιέσεις στη Frontex

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Die Welt, στην οποία ο Φ.Λεζερί παραχώρησε συνέντευξη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας των Συνόρων της ΕΕ κατηγορείται πως η Frontex γνώριζε ότι η Ελλάδα απωθεί παράνομα τους πρόσφυγες στις βάρκες, αλλά δεν έκανε κάτι.

Σημειώνει, δε, πως ο Φ.Λεζερί βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας των κατηγοριών για Pushbacks, ενώ ορισμένοι πολιτικοί θέτουν ακόμα και ζήτημα παραίτησής του.

 

Πρωτοφανής ένταση σε Έβρο και Αιγαίο

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής Προστασίας των Συνόρων της ΕΕ, απαντώντας στις κατηγορίες που δέχεται, επισημαίνει ότι η κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια είναι η χειρότερη που ο ίδιος έχει ποτέ συναντήσει. Κι’ αυτό, εξαιτίας των συνοριακών εντάσεων.

Ειδικότερα, αναφέρει: “Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πολύ ευαίσθητη για γεωπολιτικούς λόγους. Υπάρχουν πολλές εντάσεις και έχουν επανειλημμένα σημειωθεί επικίνδυνα περιστατικά.

Είμαι Διευθυντής της Frontex από το 2015, και κάτι τέτοιο δεν το έχουμε ξαναδεί. Όλα αυτά δείχνουν πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση επιτόπου.

Και αυτό ισχύει και για τα θαλάσσια σύνορα. Και εκεί έχουν υπάρξει συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών πλοίων από τη μία πλευρά και ελληνικών και πλοίων της Frontex από την άλλη.

Από την άνοιξη έως τον Οκτώβριο του 2020 στα χερσαία σύνορα υπήρξαν από τουρκικής πλευράς επανειλημμένα ακόμα και πυροβολισμοί, όταν Έλληνες αστυνομικοί ή υπάλληλοι της Frontex περνούσαν από την περιοχή”.

 

Τα Pushbacks

Όσον αφορά τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, ο ίδιος δηλώνει πως επανειλημμένως ήλθε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές και έσπευσε για επιτόπιο έλεγχο.

Από τη μεριά τους, σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα τον “διαβεβαίωσε ότι δεν παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα”.

Σε ερώτηση, ωστόσο, αν οι αμφιβολίες του έχουν διαλυθεί, μετά τις απαντήσεις που του έδωσε η ελληνική πλευρά, ο Φ.Λεζερί απαντά: “Έχουν διαλυθεί. Αλλά γνωρίζω καλά ότι η Frontex δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα” (!).

Πάντως, άφησε να πλανάται το ερώτημα σχετικά με την προέλευση του φωτογραφικού υλικού που δείχνει επαναπροωθήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να εξυπηρετούνται συμφέροντα άλλου κράτους ή “ενδιαφερομένων” κύκλων.

“Φυσικά και έχω δει αυτές τις φωτογραφίες και έχω διαβάσει τις αναφορές των ΜΚΟ”, είπε. Και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό και αποφάσισα ότι το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί με τις ελληνικές Αρχές. Όταν, όμως, βλέπουμε αυτές τις εικόνες, είμαστε υποχρεωμένοι να αναρωτηθούμε: Από πού προέρχονται; Γνωρίζετε ότι δεν είναι πάντοτε σαφές ποια είναι η πηγή”.

 

Μέχρι τον Δεκέμβριο

Ο Φ.Λεζερί είπε ακόμα ότι σήμερα η κατάσταση με τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι καλύτερη.

“Η κατάσταση είναι πολύ πιο ήσυχη από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Παρόλα αυτά, συνεχίσαμε την αποστολή «Rapid Border Intervention Evros», η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Δεκέμβριο”.

Κατά τον ίδιον, η Frontex “θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα και με τις δικές μας, νέες μονάδες” που αυτή την περίοδο συστήνονται και εκπαιδεύονται.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι “οι συνοριοφύλακες της Frontex έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες. Σε αυτές συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα συλλήψεων. Τη διοίκηση, όμως, ασκούν οι αντίστοιχες εθνικές Αρχές. Ο επικεφαλής της ομάδας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για παράδειγμα, είναι Έλληνας αξιωματικός. Αυτός μπορεί να εγκρίνει δράσεις, αλλά και να τις σταματά”.

 

Πετσοκόβουν τον προϋπολογισμό της Frontex

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που ο διευθυντής της Frontex λέγει ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, παραδέχεται ότι ο προϋπολογισμός για τη “μεταρρύθμιση της Frontex” μειώθηκε από την ΕΕ κατά 43%.

 

Πέρασμα τζιχαντιστών

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το πέρασμα στην Ευρώπη ακραίων στοιχείων, ο Φ.Λεζερί, αν και ισχυρίζεται ότι η Frontex σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, έχουν επιτυχίες, παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στο σύστημα ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι, προ ημερών, αποκαλύφθηκε πως ο Τυνήσιος που δολοφόνησε στη Νίκαια, στη Γαλλία, τρία άτομα, είχε μπει στην ΕΕ μέσω της Λαμπεντούζα (Lampedusa – Ιταλία).

“Το λέω εδώ και χρόνια”, τόνισε ο Φ.Λεζερί. “Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος έρχεται στην Ευρώπη. Και όλοι θα πρέπει να καταγράφονται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν οι άνθρωποι εισέρχονται παράνομα”.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις