Μνήμες «Αττίλα», το 1974, ξυπνούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος, αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι η Τουρκία θα κάνει με κάθε τρόπο χρήση του «δικαιώματός» της ως «εγγυήτριας δύναμης».
Ενώ εδώ και χρόνια, τόσο κατά τις διεθνείς Διασκέψεις για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όσο και στην περίφημο «έγγραφο Γκουτιέρες», η κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των «εγγυήσεων» για τη Μεγαλόνησο περιγραφόταν ως ένας από τους βασικούς όρους για την επίλυση του προβλήματος, τώρα ο Χ.Ακάρ, εμμέσως πλην σαφέστατα, έρχεται να εξαπολύσει νέες απειλές.
Ως γνωστόν, το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία) ήταν που το 1974 άνοιξε την κερκόπορτα για την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βρετανία, όπως κατέθεσαν και στη διάρκεια της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, το 2017, στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας, αποποιούνται του δικαιώματος της εγγυήτριας δύναμης.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, στο κείμενό του, το οποίο παρουσίασε στο Κρανς Μοντανά, έθετε ως όρο την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων για να επιλυθεί το Κυπριακό.
Τώρα, λοιπόν, αντί η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με την κοινώς παραδεκτή θέση ότι, σε έναν σύγχρονο κόσμο, είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται μια ξένη δύναμη ως «εγγυήτρια δύναμη» έναντι ενός ανεξάρτητου κράτους, όχι μόνον δεν το πράττει, αλλά προβαίνει και σε απειλές.
Σύμφωνα με το τουρκικό, κρατικό πρακτορείο, «Αναντολού», ο Χ.Ακάρ, αφού χαρακτήρισε το Κυπριακό, άκουσον – άκουσον, «εθνικό ζήτημα» της Τουρκίας, ανέφερε:
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δικαιώματά μας ως εγγυήτρια δύναμη. Κανείς να μην αμφιβάλλει επ’ αυτού. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».
Έχουν … καλές προθέσεις
Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος στα ελληνο-τουρκικά, ως συνήθως, είπε ότι «έχουμε πολύ καλές προθέσεις», ως Τουρκία, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος «δυστυχώς, επιμένουν να μην το βλέπουν αυτό, και υποστηρίζουν άλλα».
Ωστόσο, η «μόνη προσδοκία» του ιδίου, όπως είπε, είναι «τα τρίτα μέρη να είναι αντικειμενικοί, λογικοί, σώφρονες και με κοινή λογική. Δυστυχώς, δεν το βρίσκουμε πάντα», κατέληξε, εννοώντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Ο Χ.Ακάρ, επίσης, αναφερόμενος στις «διερευνητικές επαφές», τις «συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», καθώς και «στον μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ», είπε ότι «η Τουρκία λέει ναι, ας συναντηθούμε και στα τρία».
Εξοπλιστικά
Αναφερόμενος, τέλος, στα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει εξαγγείλει η Αθήνα, αφού τα χαρακτήρισε ως «ξέφρενη μόδα εξοπλισμών», είπε:
«Αγοράστε όσα πλοία, αεροπλάνα, υποβρύχια θέλετε. Δεν είναι αρκετό. Ό,τι είναι να συμβεί στον αγαπητό ελληνικό λαό, θα συμβεί. Ο Έλληνας γείτονάς μας εφαρμόζει λανθασμένη πολιτική που θα καταστρέψει την ευημερία και τη ζωή των ανθρώπων, φέρνοντας ακόμη περισσότερα βάρη στην ήδη προβληματική οικονομία. Προσπαθούν να διατηρήσουν αυτήν την στρατιωτικοποίηση, σε απόλυτη αντίθεση τόσο προς την στρατιωτική όσο και προς την οικονομική πραγματικότητα».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις