Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Αμυνας, Νικος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα, περιορίστηκε να αναφερθεί μόνον στην “περίφημη” κόκκινη γραμμή επικοινωνίας των Επιτελείων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ για τη διαπραγμάτευση επί του “μηχανισμού αποσυμπίεσης” παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών.
Να σημειωθεί πως, έως τώρα, είναι άγνωστο τι διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την τουρκική υπό την ομπρέλα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού. Και ό,τι γίνεται γνωστό, κοινοποιείται είτε από τον Γ.Στόλτεμπεργκ, είτε από την Αγκυρα.
Ο “Μηχανισμός Στόλτεμπεργκ”
Ως γνωστόν, η “κόκκινη γραμμή” ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό υπουργεία Αμυνας είναι μόνον ένα από τα κομμάτια του “μηχανισμού αποσυμπίεσης”. Ο μηχανισμός αποτελεί ένα πολύ μεγαλύτερο πλέγμα, που, όπως έχει σαφώς πει ο Γ.Στόλτεμπεργκ, έχει ως στόχο να οδηγήσει τις δύο πλευρές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ειδικότερα, πρόσφατα ο ίδιος δήλωσε ότι:
-“Ο μηχανισμός αυτός δεν θα επιλύσει τις υποκείμενες διαφορές (σ.σ. τις ελληνοτουρκικές), αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει περιθώρια για πολιτική συζήτηση”.
-Στο πλαίσιο της πολιτικής συνεννόησης, εξήγησε, “είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ευθύνη της πρόληψης περιστατικών και ατυχημάτων στη θάλασσα, δεν μπορεί να εναποτεθεί αποκλειστικά στους ώμους των κυβερνητών των πλοίων, των πληρωμάτων τους, των στρατιωτών και των πιλότων που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Μια αναφορά που σημαίνει ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση.
-“Η Ελλάδα και η Τουρκία συναντώνται καθημερινά εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ”, ενώ δημιουργήθηκε “ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, 24 ώρες / 7 ημέρες της εβδομάδος, μεταξύ των δύο χωρών χρησιμοποιώντας ασφαλή δίκτυα του ΝΑΤΟ”.
Η “κόκκινη γραμμή”
Στις 26 Οκτωβρίου 2020, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή, Αντώνη Μυλωνάκη, ο υπουργός Αμυνας, μεταξύ άλλων, είπε ότι “κατά το μέρος που αφορά στο υπουργείο Άμυνας”:
-“Το συμπεφωνημένο κείμενο (σ.σ. Ελλάδας – Τουρκίας- ΝΑΤΟ), περιλαμβάνει την ύπαρξη εικοσιτετράωρης γραμμής απευθείας επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων και εμπλοκής.
-Στο κείμενο “δεν γίνεται αναφορά σε στάδια αποτροπής συγκρούσεων.
-“Δεν έχουν συμφωνηθεί διατάξεις αποτροπής συγκρούσεων και επομένως δεν υφίστανται τέτοιες που να σχετίζονται με τους Εθνικούς Κανόνες Εμπλοκής.
Και κατέληξε: “Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Εξωτερικών”.
Βέβαια, τα “κόκκινα τηλέφωνα” λειτούργησαν επανειλημμένως, μέχρι και τα τελευταία χρόνια. Και φάνηκαν χρήσιμα, ειδικά σε περιόδους κρίσεων. Ωστόσο, η ένταση, αντί να μειώνεται, αυξάνεται.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις