Μετά το πρόβλημα που ανέκυψε με το ΕΚΕΑ, δόθηκε εντολή τα δείγματα να στέλνονται στο εργαστήριο του ΕΚΠΑ – Ωστόσο το εργαστήριο ενημέρωσε ότι μπορεί να αναλύει μόνον τα επείγοντα δείγματα

Μόνο τα επείγοντα δείγματα για έλεγχο κορωνοϊού από τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά δέχεται από χθες Πέμπτη, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Λόγω του προβλήματος που ανέκυψε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και την εξάντληση του εβδομαδιαίου ορίου αναλυόμενων δειγμάτων, εδόθη εντολή τα δείγματα από τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου να στέλνονται στο Εργαστήριο του ΕΚΠΑ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εργαστήριο, με δυνατότητα 3.000 αναλύσεων/ημέρα, ενημέρωσε με έγγραφό του τις διοικήσεις των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι μπορεί να αναλύει μόνο τα επείγοντα δείγματα και όχι το σύνολο των δειγμάτων που στέλνει κάθε νοσοκομείο.

Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που από την πρώτη ημέρα της επιδημίας έχει παίξει κομβικό ρόλο στον έλεγχο των δειγμάτων, «είναι επιφορτισμένο να αναλύει τα μοριακά τεστ που γίνονται τόσο στις πύλες εισόδου αλλά και αυτά που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μέσω των κινητών μονάδων του και ειδικότερα αυτά της τρέχουσας περιόδου από τις κλειστές δομές», εξηγεί στο protothema.gr, ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Καταγγελία για σύναψη σύμβασης με ιδιωτικό εργαστήριο

Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ότι με έγγραφό της η 1η ΥΠΕ προτρέπει τα νοσοκομεία ευθύνης της να συνάψουν σύμβαση για τους μοριακούς ελέγχους με ιδιωτικό εργαστήριο.

«Προτιμούν να επιβαρύνονται τα νοσοκομεία με 60 ευρώ το δείγμα παρά να αγοράσουν αντιδραστήρια στο ΕΚΕΑ. Αντί να επεκταθούν οι προληπτικοί έλεγχοι στους συναδέλφους θα σταματήσουν και οι έλεγχοι σε όσους επιστρέφουν από άδεια», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το θέμα που ανέκυψε με το ΕΚΕΑ βαίνει προς εξομάλυνση καθώς από την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου θα παραλάβει αντιδραστήρια και θα μπορεί να αναλύει έως και 1.000 ημερησίως.

Μαίρη Μπιμπή
πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις