Μυστική διπλωματία με την Τουρκία: Η Ευρώπη αδειάζει την Ελλάδα

314

Μυστική διπλωματία με την Τουρκία: Η Ευρώπη και οι Βαλκάνιοι εταίροι αδειάζουν την Ελλάδα – Η ένοχη σιγή ιχθύος της κυβέρνησης

 

Ο Ιμπραχίμ Καλίν που μετείχε στη μυστική τριμερή συνάντηση, στο Βερολίνο, δηλώνει ότι η Τουρκία θέλει διαπραγμάτευση “εφόλης της ύλης” με την Ελλάδα – Χοντρό “άδειασμα” της Ελλάδας από πολλούς “εταίρους” μας (και Βαλκάνιους) στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες – Βαριές μπηχτές Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συνάντηση του Βερολίνου – Σήμερα στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Μυστική διπλωματία: Μετά την αποκάλυψη της “μυστικής συνάντησης” που έκανε εσκεμμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην προσπάθειά του να εκθέσει την Αθήνα, παραβιάζοντας έτσι κάθε προσπάθεια ελληνοτουρκικής -έστω παρασκηνιακής- συνεννόησης, τώρα ήλθε η σειρά του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του προέδρου της Τουρκίας και θεωρούμενου ως το “δεξί χέρι” του Ταγίπ Ερντογάν. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, NTV, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι ήδη η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ξεκινήσει διάλογο, αρχής γενομένης της συνάντησης στη Γερμανία, καθώς και ότι στο Βερολίνο συμφωνήθηκε να συνεχιστεί.

Ο ίδιος, επίσης, παρουσιάζοντας τη θέση της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Αγκυρα βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλο το πακέτο των απαιτήσεών της. Από το τζαμί στην Αθήνα και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, μέχρι τις όποιες διαφορές θεωρεί η τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, κ.ο.κ.

 

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, επικρατεί σιγή ιχθύος. Αρχισε ή όχι ελληνοτουρκικός διάλογος με τη μυστική διπλωματία; Δέχεται η Αθήνα να πάει σε εφόλης της ύλης διαπραγμάτευση; Γεγονός που σημαίνει άρδην υποχώρηση από την πάγια θέση ότι διαπραγματεύεται μόνον την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η κυβέρνηση έως τώρα αποφεύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Να σημειωθεί ότι, ενώ έχει αποδυθεί σε “μυστικές συνομιλίες”, τις οποίες η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε από τον Μ.Τσαβούσογλου (!), την ίδια στιγμή αποπροσανατολίζει τους πολίτες, αφού σηκώνει το επικοινωνιακό μπαϊράκι, με τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Νίκο Δένδια, να διαλαλεί ότι κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους να προβούν (πότε, άραγε;) σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ουδέν αναληθέστερον. Στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ “άδειασε” -δυστυχώς- την Ελλάδα.

 

Μυστική διπλωματία: Η τουρκική ατζέντα

Αναλυτικότερα, ο κ.Ι.Καλίν στη συνέντευξή του, αν και σημείωσε ότι “ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα, στα οποία υπάρχει διαφορά απόψεων” ανάμεσα στις δύο πλευρές, έθεσε τα εξής θέματα για διάλογο:

“Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα (!)”.

Αν και οι αναφορές του είναι γενικόλογες, είναι γνωστό ότι η Τουρκία, μέσα από σταδιακές διαδικασίες, σε βάθος δεκαετιών, έχει “κτίσει” ένα πλέγμα απαιτήσεων.

-Από την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και το “γκριζάρισμα” αρκετών θαλασσίων περιοχών, μέχρι την ανοικτή αμφισβήτηση αρχικά μερικών νησιών, όπως τα Ιμια, για να φτάσει σήμερα να μιλάει για τουλάχιστον 16 νησιά.

-Από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στα χωρικά ύδατά της και την επέκτασή τους, όπως επίσης και στον εθνικό εναέριο χώρο, μέχρι την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με πλέον κραυγάλέα την πρόσφατη χοντροκομμένη και αυθαίρετη ενέργειά της να χαράξει ΑΟΖ με τη Λιβύη, με την κυβέρνηση – μαριονέτα της Τρίπολης.

-Από τα ζητήματα που θέτει διαρκώς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, μέχρι το τζαμί στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (!), στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως ο “πατερούλης” των απανταχού μουσουλμάνων.

 

Διάλογος, αλλά … υπό πίεση

Οπως συνηθίζει η Τουρκία να καλλιεργεί την έξωθεν -διεθνή- καλή μαρτυρία της, έτσι και ο κ.Ι.Καλίν έσπευσε να διαφημίσει το “φιλειρηνικό” προφίλ της Αγκυρας.

Αφού εξήγησε, λοιπόν, ότι “στο πλαίσιο κάποιων συγκεκριμένων όρων, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και να τις συνεχίσουμε”, διευκρινίζοντας ότι “σε αυτό το πλαίσιο εμείς τις ξεκινήσαμε”, ανέφερε ότι “οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα δια της διπλωματίας”.

Πρόσθεσε, δε, πως “πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού”. Και κατέληξε: “Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση, αλλά ταυτόχρονα και με μία ισχυρή ηγεσία με όραμα, μπορούμε να τα λύσουμε”.

Ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι η Αγκυρα μάλλον δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Ευρώπης, και ενδεχομένως των ΗΠΑ, στα ελληνοτουρκικά. “Το να είμαστε δέσμιοι τρίτων παραγόντων, όπως η ΕΕ ή άλλων πολιτικών δυνάμεων, δεν θα υπάρξει όφελος”, δήλωσε ο κ.Ι.Καλίν, απορρίπτοντας την παρέμβαση τρίτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως γνωστόν, εκτός της ΕΕ, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται σφόδρα για να καταλαγιάσει η ένταση στην περιοχή μας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που το “δεξί χέρι” του Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία θέλει να είναι “εποικοδομητική” και “να μην κλείνει εντελώς τις πόρτες”, υπογραμμίζει ότι “δεν πρέπει να περιμένει κανείς ποτέ ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα και συμφέροντά της. Εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα”.

Κάτι που, πρακτικά, σημαίνει ότι η Τουρκία ναι μεν δηλώνει δημοσίως ότι θέλει “διάλογο”, αλλά συνεχίζοντας να ασκεί ένα διαρκές πρέσινγκ στην Ελλάδα.

 

Επάγγελμα προβοκάτορας

Οσον αφορά αυτή καθεαυτή τη συνάντηση στο Βερολίνο, όπου, ως γνωστόν, έλαβαν μέρος η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, κ.Ελένη Σουρανή, ο κ.Ι.Καλίν, και ο σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ανέφερε: “Εγινε ένα σημαντικό βήμα που θα συνεχιστεί. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις. Είμαστε υπέρ της συνέχισής του. Δηλαδή, θα συνεχιστεί μια σειρά παράλληλων συναντήσεων στο πλαίσιο του συμφωνήσαμε”.

Ενδεχομένως, ο κ.Καλίν εννοεί την επανέναρξη του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), κ.ο.κ. Πέραν αυτού, ωστόσο, ο ίδιος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του άνοιξε όλη τη “βεντάλια” των τουρκικών θεμάτων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτά είναι τα θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ακρως σημαντική, όμως, είναι η μεθόδευση που ακολούθησε η τουρκική πλευρά τόσο πριν τη συνάντηση του Βερολίνου, όσο και μετά, οπότε την “αποκάλυψε” ο Μ.Τσαβούσογλου, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την Αθήνα, η οποία φέρεται να έτρεφε την ψευδαίσθηση ότι η συνάντηση ήταν μυστική.

Να σημειωθεί ότι το “διπλωματικό πρωτόκολλο” επιβάλλει στις δυο πλευρές που κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να συμφωνήσουν από πριν εάν και πως θα δημοσιοποιηθεί μια συνάντηση. Συνήθως, δε, από τη στιγμή που διεξάγεται σε έδαφος τρίτης χώρας, η ανακοίνωσή της συνάντησης -εφόσον κάτι τέτοιο συμφωνηθεί- γίνεται από τον τρίτο παράγοντα, Στην προκειμένη από τη Γερμανία.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα, “Βραδυνή της Κυριακής”, σύμφωνα με την οποία “η συνάντηση με τον Ιμπραΐμ Καλίν επρόκειτο να γίνει στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, την Παρασκευή ή το Σάββατο, αλλά η απόφαση που επρόκειτο να βγει για τη μετατροπή της Αγιας Σοφίας σε τζαμί ματαίωσε αυτό το σχέδιο . Και ακολούθησε η πρόταση των Γερμανών, η οποία έγινε δεκτή , προκειμένου να υπάρξει μία βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης “.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε από την αρχή μέχρι το τέλος πρόκειται για μια μεθόδευση της Τουρκίας με στόχο να εκτεθεί η Αθήνα -αν όχι να γελοιοποιηθεί η κυβέρνηση. Κι’ αυτό γιατί:

-Αν και ήταν προγραμματισμένη η ελληνοτουρκική συνάντηση -κατά το δημοσίευμα, στην Αθήνα- η Αγκυρα έγραψε την Ελλάδα στα παλαιότερα των υποδημάτων της και ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

-Παρά την τουρκική προβοκάτσια, η ελληνική πλευρά, αντί να αντιδράσει στην προσβολή και να αρνηθεί για λόγους αρχής τη συνάντηση, έσπευσε στο Βερολίνο.

-Αν και σε δυσχερή θέση η Αθήνα, εξαιτίας του θέματος της Αγίας Σοφίας, επέτρεψε στην τουρκική πλευρά να την εκθέσει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε τη “μυστική” συνάντηση του Βερολίνου.

 

Ελληνική κυβέρνηση: Σκληροί για τα μάτια του κόσμου

Ακόμα χειρότερα. Η εικόνα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και να ζητάει κυρώσεις από τους Ευρωπαίους σε βάρος της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, διεξαγόταν μυστικός διάλογος Αθήνας – Αγκυρας, έδειξε μια κατάσταση αλαλούμ της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τι να σκέφτονταν, άραγε, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών όταν την επόμενη ημέρα της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ άκουσαν τον Τσαβούσογλου να λέει ότι η Ελλάδα συνομιλεί με την Τουρκία, ενώ μόλις την προηγουμένη άκουγαν “λάβρο” τον κ.Δένδια να ζητάει κυρώσεις; Απογοητευτική εικόνα που εκθέτει την ελληνική Διπλωματία.

Αυτή η εικόνα της αλλοπρόσαλλης τακτικής της ελληνικής πλευράς δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, κ.Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, προ ημερών, έγραψε στην εφημερίδα, τα Νέα: “Δεν θα ήθελα να συμπίπτει χρονικά μια άτυπη επαφή με την Τουρκία στο Βερολίνο με τη σύνοδο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της EE που συγκλήθηκε την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες με στόχο υποτίθεται να στείλει σαφές και σκληρό μήνυμα στην Τουρκία“.

Πρόκειται για ένα ακόμη παιδαριώδες ολίσθημα της Αθήνας. Λες και η Ελλάδα δεν έχει έμπειρους διπλωμάτες, τους οποίους μπορούσε να ρωτήσει το μέγαρο Μαξίμου. Οταν είναι γνωστό ότι στους κόλπους της ΕΕ είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν κυρώσεις προς την Τουρκία, τι μήνυμα άραγε μεταδίδει η Αθήνα, στέλνοντας την ίδια ημέρα τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας με σκληρή γλώσσα και ταυτόχρονα την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού σε “μυστική” συνάντηση με την τουρκική πλευρά;

 

Αδειασμα εντός ΕΕ

Η εφημερίδα, τα Νέα, πρόσφατα σημείωνε ότι “διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν κρύβουν την έντονη δυσαρέσκειά τους σε σχέση με τη στάση συγκεκριμένων κρατών, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, από τις οποίες η ελληνική πλευρά περίμενε μεγαλύτερη στήριξη”.

Το θέμα είχε αναδείξει αμέσως μετά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών το Armyvoice.gr.

Πέραν των μεγάλων ευθυνών του υπουργείου Εξωτερικών διότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες διεργασίες, προκειμένου να πεισθούν εγκαίρως, πριν τη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι Βαλκάνιοι γείτονες, τα πράγματα φαίνεται ότι ήταν πολύ χειρότερα. Διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν ήταν μόνον οι δυο Βαλκάνιοι γείτονες που γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων εταίρων.

Κυβερνητικοί κύκλοι, αμέσως μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, διέρρεαν ότι τις ελληνικές θέσεις στήριξαν η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σουηδία.

Το Armyvoice.gr εξαρχής είχε θέσει το ερώτημα: Αυτές οι έξι χώρες (μαζί με Ελλάδα και Κύπρο, συνολικά οκτώ) στήριξαν τις θέσεις της Αθήνας. Οι υπόλοιπες δέκα εννέα χώρες – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, κ.λ.π., ποια θέση κράτησαν; Σιγή ιχθύος εκ μέρους της κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, η Αθήνα κατήγαγε άλλη μια περηφανή νίκη: Οπως ανακοίνωσε το μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία τον Σεπτέμβριο. Κι’ όλα αυτά, όταν η Αγκυρα έχει εξαγγείλει νέο γύρο προκλήσεων, πιθανότατα, εντός του θέρους!

πηγή:armyvoice.gr  https://www.armyvoice.gr/2020/07/%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like